10 мига от пролетта. Модните закони на Сезон 2012

Светлана Видинска

Дантелена рокличка, матадорски костюм и панталон тип пижама – това са само част от модните капризи на Пролет 2012. Горещите трендове варират от прилепнала по тялото кожа в стил Жената-котка до романтични десени на цветя. Вижте кои са най-колоритните тенденции този сезон!

Цветовете на природата

Ако през Есен 2011 дизайнерите сложиха ръка върху искрящите нюанси на скъпоценните камъни – гранат, сапфир, изумруд, то сега черпят с пълни шепи от майката природа - тревисто зелено, лазурносиньо и златисто като пясъка на Ривиерата!

Модните закони на Сезон 2012

Хот тренд: Етно

Индианските шалове с ресни и греещите във всички цветове на дъгата мексикански носии вдъхновиха колекциите на Proenza Schouler, Anna Sui, та дори и консервативните Burberry. А цялата колекция на Стела Макартни е под знака на „пейсли“ – индийски орнамент във форма на капка.

Модните закони на Сезон 2012

Матадорите - герои на деня

Креативният шеф на Balmain Оливие Рустан посвети дебютната си колекция на испанските бикоборци: скъсени жакети и болеро, богато украсени с бродерия. Същата тема развива Moschino, копирайки костюма на матадора чак до шапката. Не остават по-назад Gucci, Dries Van Norten и Roberto Cavalli. Накратко, Viva La Torro!

Модните закони на Сезон 2012

Материал: кожа

Тази пролет денимът е изтикан от меката кожа във вид на скини панталони, костюми и летни якета. Освен традиционното черно, на почит ще бъдат небесносиньо, бонбонено розово, яркожълто или бледозелено – целият спектър на светлината.

Модните закони на Сезон 2012

Дължина: макси

Едва ли можем да си представим пролетта без въздушни, дълги до земята рокли. За щастие са по-актуални от всякога. В центъра на вниманието е макси роклята с акцент върху талията, най-често кожен колан. Доста марки залагат на рокли и туники с дължина до глезена, но внимание – иска се идеална фигура!

Модните закони на Сезон 2012

Must-have: пижама

През новия сезон този лек и комфортен костюм е добре дошъл не само на парти, но и в офиса, както и по улиците на града. Ако не вярвате, питайте Stella McCartney и Jil Sanders – панталонът тип пижама се вихри в пролетните колекции в комбинация с макси сако и мъжка обувка.

Модните закони на Сезон 2012

Тенденция: бонбони и други сладкиши

Палави роклички в „захаросани“ нюанси изпълват колекциите на Alexander McQueen, Marni и Louis Vuitton. Силуетите са преди всичко A-образни, в стил 60-те или бейбидол. Основният материал – дантела.

Модните закони на Сезон 2012

В името на бродерията

Пролетната мода няма нужда от бижута – заместват ги всевъзможни бродерии с 3D ефект, апликации и кристали. Цветни фантазии, създадени с игла и конец върху рокли, жакети и дори високи токове си правят компания с бански костюми, обшити с пайети и искрящи камъчета.

Модните закони на Сезон 2012

Хит – дантела

Фината паяжина на дантелата плъзна от висшата мода в ежедневието. За да отговорите на провокацията, се снабдете с поне един модел за пролет 2012: черна или бордо макси рокля за вечерта, коктейлна минирокличка за парти, лятно палто или пола молив – за официални срещи.

Модните закони на Сезон 2012

Класика: Цветя

Кога, ако не сега е моментът пролетната флора да разцъфти върху рокли, костюми и пуловери. Вариантите са толкова много: от сочни, тропически орхидеи при Салваторе Ферагамо, до феерични стъбла при Chloe. Ако са ви омръзнали флоралните мотиви, изберете рокля с чушки, лук или тиквички от Dolce & Gabbana.

Модните закони на Сезон 2012

Доста тенденции от минали сезони ще бъдат в сила и през пролетта на 2012. Такива са ярките цветове като портокалово и наситено синьо, обувки „Оксфорд“, както и рокли и палта в стил пачуърк. Култът към бельото от 2010 също остава с нас: рокли, напомнящи нощнички и съвсем прозрачни поли се срещат в повечето колекции.
И естествено - пролетта е немислима без снежнобелите рокли, които повече от всякога напомнят за цъфнала череша!

СНИМКИ
1. Carolina Herrera, Tadashi Shoji, Elie Saab, Alberta Ferretti
2. Missoni, Anna Sui, Stella McCartney
3. Balmain, Roberto Cavalli, Moschino
4. Simonetta Ravizza, Blumarine, Proenza Schouler
5. Valentino, Chloe, Sonia Rykiel
6. Trussardi, Stella McCartney, Paul Smith
7. Alexander McQueen, Marni, Louis Vuitton
8. Chanel, Dolce&Gabbana, Louis Vuitton
9. Miu Miu, Chanel, Ermanno Scervino
10. Salvatore Ferragamo, Dolce&Gabbana, DKNY

Фото: Style.com