П(р)олет на фантазията

Светлана Видинска

Чанта с форма на раковина, гривна, на която се полюшват люти чушлета и чесън, а за финал – огърлица от зарове за игра. Мислите си, че боговете сигурно са полудели, но всъщност това се случва, когато модата срещне пролетта на 2012-а. И ако усмивката ви направо се е смръзнала от зимните виелици, няма начин да не грейне след един поглед към модния подиум.

Зеленчуци който не яде...

Долче и Габана дори не са чували тази песничка, но това не им пречи да украсят рокли обувки и чанти с щедра реколта от зеленчуковата градина. Леките роклички, вдъхновени от филмите със София Лорен и слънцето на Тоскана изобилстват от сочни и толкова вкусни принтове – патладжани, лук, тиквички и зелени домати, и сякаш това не стига – закачливи украшения със същата форма гъделичкат апетита за модни приключения.

П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията

За птичките и пчеличките...

Строга яка и дължина до коляното - роклята на Каролина Ерера щеше да изглежда консервативна, ако не бе декорирана с жълто-зелени птици на ослепително бял фон. „Пернатата“ тема подхвана и гръцката дизайнерка Мари Катранзу, чиято рокличка с многоцветен пеликан си върви ръка за ръка с яркозелено червило. Пеперудите също се „завъртяха“ край модния подиум – във формата на брошки при Ралф Лоран и весели рисунки по чорапогащи и чанти с марка Ана Сю.

П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията

Хайде да си поиграем!

И говорейки за Ана Сю, няма как да пропуснем пролетната й колекция в стил гламур от 40-те години. Всъщност едва ли можем да откъснем поглед от нея. Полички и чорапки на сърчица, обувки от които се поклащат черешки, колиета от зарчета и какво ли още не – дизайнерката както винаги е решена да докаже колко е важно да НЕ бъдеш сериозен. Костюм от две части плюс латексово бюстие-сутиен, тюрбан и слънчеви очила – на този фон огърлицата от плочки за домино и пластмасови звездички изглежда съвсем естествено. Фриволно настроение се излъчва и от Прада – „бърз и яростен“ облик на ретро автомобил наднича от кожени полички и чанти тип плик.

П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията

П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията

П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията

Ах, морето!

Обичаме пролетта, защото е на крачка от морето. И колко е хубаво да направим тази крачка с висока обувка, имитираща корали, водорасли или пяна от игрива вълна. Пролетната колекция на Александър Макуин е същинска (м)ода за морето, която прелива от рокли, поли и костюми с форми, вдъхновени от подводния свят. Силно прилепнали воали и дантела около лицата на моделите имитират морска пяна, мокър пясък - дори брадатия лик на Нептун! Морският прилив е уловен и в колекцията на Шанел – чантичките изглеждат като съшити от корали, пръстените – като блестящи на слънцето черупки на миди, а вместо токове, обувките се крепят на подводни „растения“.

П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията

П(р)олет на фантазията П(р)олет на фантазията

Повече от сигурно е, че тази пролет на мода е усмивката, флиртът с нестандартното. Дори да не се виждате с чорапи на пеперудки и рокля на канарчета, е време да отворите прозорците и пуснете слънцето в гардероба и... фантазията си!

Снимки:

1 - Dolce&Gabbana
2 - Carolina Herrera
3- Mary Katrantzou
4 - Anna Sui
5 - Prada
6 - AlexanderMcQueen
7- Chanel

Фото: Style.com