Да защитим кожата на ръцете си през зимата

zashtita-kojata-na-rycete-sСухата и напукана кожа на ръцете през зимата е доста често срещан проблем, както при жените, така и при мъжете. За да имате гладка и мека кожа по всяко време на годината, трябва да спазвате следните съвети:

1. През зимния период носете винаги ръкавици, дори, когато става въпрос за 10 минутно излагане на ръцете на студ.

2. Ако не разполагате със съдомиялна машина и ви се налага всекидневно да миете съдовете вкъщи, за препоръчване е да използвате гумени ръкавици. Малко по – неудобно е, но с времето се свиква.

3. При употреба на белина или други препарати за дезинфекция, задължително поставяйте гумени ръкавици, тъй като освен, че ще предпазите кожата си от повреда, ще попречите на токсините да преминат в организма ви.

4. При всяка удобна възможност нанасяйте подхранващ крем за ръце.

Най – подходящи кремове за суха и напукана кожа на ръцете са тези, които са специално създадени, за да защитават кожата ви през зимните месеци. Особено подходящи са мазилата, съдържащи мед или настройка от невен.

Ето как може да приготвите крем от невен в домашни условия:

Необходими продукти:
1 буркан чиста свинска мас
2 шепи сух невен/ има го в повечето аптеки/
Начин на приготвяне:
Свинската мас се разтапя на водна баня. Прецежда се през чиста марля и се поставя в тенджера. Добавят се двете шепи невен. Тенджерата се поставя върху котлона и се бърка, докато свинската мас не придобие оранжев цвят. Оставя се да престои за една нощ. На следващия ден сместа се затопля и се прецежда през чиста марля. По желание се добавят няколко капки ароматно масло, за да се отстрани неприятният мириз на свинска мас.
Така приготвеният крем е подходящ, както за суха кожа, така и за премахване на белези.

Причина за прекомерно сухата кожа на ръцете,  освен излагането й на студ или вода за дълъг период от време, може да бъде и липсата на витамини. За да направите кожата на ръцете си мека и да се справите с неприятното напукване през зимните месеци, яжте храни, богати на витамин А, витамините от В- група, витамин С или накратко казано – хранете се здравословно. Нека в менюто ви редовно да присъстват млякото и млечните продукти, яйца, риба, плодовете и зеленчуците, месо и месни продукти, мед. Благоприятното им въздействие не се ограничава само до състоянието на вашата кожа, а като цяло и на организма ви.

Също така, въпреки зимния сезон, пиенето на вода е от важно значение за хидратацията на организма, така че въпреки студеното време, стремете се да изпивате поне по 1,5 литра вода на ден.