Мисия Холивуд, или висша мода от Elie Saab

Светлана Видинска

Независимо дали е малка, секси и прозрачна или падаща до земята феерия от сребристи нишки, всяка рокля на Elie Saab рано или късно се озовава в светлината на прожекторите. Името му върви редом с това на Оскар и миниатюрната златна статуетка доста често се оказва в ролята на аксесоар към убийствено красивия тоалет, дело на ливанския дизайнер. Факт е, звездите об(л)ичат Elie Saab.

Мисия Холивуд, или висша мода от Elie SaabМисия Холивуд, или висша мода от Elie Saab

И тази любов разцъфва в колекцията висша мода 2012, представена на модната седмица в Париж. Леки и въздушни рокли, украсени с полускъпоценни камъни, бродерия, мъниста и обемни апликации започват пътя си от сърцето на Франция, за да пленят сърцето на Холивуд. За кой ли път.

От закачливи парти роклички до вечерни рокли за принцеси – всичко прелива в пастелните оттенъци от платната на импресионистите и мекия блясък на лунната пътека. Това, което отличава един модел от друг са вариантите на деколтето, наличието или липсата на ръкави (естествено – скъсени!), тънките колани тип панделка,бродериите, почти нереалните флорални принтове, които напомнят за застинали цветя от скреж върху стъкло. Снежнобелите рокли създават впечатлението, че са сътворени от преспа сняг и лед, но тази почти арктическа красота отстъпва място на ментово зелено, прасковено, жълто, наситено розово и небесно синьо. Медно, бронзово и сребристо преливат като разтопен метал в официалните тоалети.

Мисия Холивуд, или висша мода от Elie SaabМисия Холивуд, или висша мода от Elie Saab

Повечето модели са прозрачни, така че дори и напълно затворени разкриват ту изящно бедро, ту заоблена гръд. И ако Elie Saab си има стихия, тя е въздухът – всички рокли, с изключение на булчинската изглеждат почти безтегловни: леки като перце, ефирни творения от парче плат и развихрена фантазия. Ръчната изработка и скъпоструващите шифон, органза и коприна превръщат всяка рокля в бижу – копнеете да го имате, но ви доставя удоволствие дори само да го гледате.

Мисия Холивуд, или висша мода от Elie SaabМисия Холивуд, или висша мода от Elie Saab

9 години след първия си десант в Париж, Elie Saab остава верен на себе си и не поднася изненади – роклите са все така изискани и обречени на влюбване. Но сякаш дантелата е още по-фина, силуетът още по-строен и дори бялото още по-бяло. Ключовата дума е нежност. Почти фатална.

Снимки: БГНЕС