Специалност "Мода и мениджмънт в модата" във
ВСУ "Черноризец Храбър"

Варненски свободен университет „Черноризец Храбър” е най-младият университет в морската столица. През 2011 г. той навършва 20 години. ВСУ е единственият български университет, удостоен със специалните знаци за качество и признаване на образованието в Европа – ECTS Label и DS Label и издава Европейско дипломно приложение на всички завършващи бакалаври и магистри.

Катедра „Изкуства” към Архитектурен факултет включва специалностите: „Хореография – български народни танци”, „Хореография – съвременен танцов театър” и „Мода и мениджмънт в модата”. Изграден е и Академичен танцов театър с две творчески формации – Фолклорен ансамбъл и Балет за съвременна хореография.

Варненски свободен университет Варненски свободен университет

Специалност „Мода и мениджмънт в модата” подготвя висококвалифицирани специалисти за бъдеща реализация в областта на модния дизайн. Благодарение на широкия обхват на теоретични, творчески и практически специални дисциплини – задължителни, избираеми и факултативни - студентите придобиват знания и умения за проектиране на модни колекции; създаване на конструктивни чертежи; технологично изработване на облекла; изграждане на моден стайлинг; организиране на ревюта; управление на модни фирми и др. Завършилите студенти могат да се реализират като дизайнери - проектанти на облекло и аксесоари, конструктори и технолози в шевното производство, стилисти, модни консултанти, рекламни експерти, преподаватели, маркетинг специалисти в областта на модата, кадри с квалификация в сферата на управлението.

Варненски свободен университетВарненски свободен университет

Учебният процес по „Мода и мениджмънт в модата” е свързан с редица изяви, представящи таланта на младите дизайнери в града, страната и чужбина. Но най-мащабната проява всяка година е традиционното годишно ревю, което е едно от най-атрактивните събития в културния афиш на Варна и винаги се очаква с нетърпение и интерес. Студентите от І до ІV курс показват амбициозни проекти, разкриващи техния талант и артистичен замах. И първокурсниците, които дебютират на модния подиум, и студентите от по-големите курсове успяват по изключително зрелищен начин да претворяват в модни облекла избраните от тях теми. Представянето на модели в края на всяка учебната година не е просто модно ревю, а истински парад на креативността на младите дизайнери, който събира стотици почитатели около модния подиум. Студентите споделят своите модни фантазии, претворени в интересни тъкани и колорит, със сложни конструктивни решения, както в облеклата, така и в аксесоарите. Провокативни, флиртуващи с цветовете и материите, експериментиращи със силуети, форми и обеми, младите дизайнери се представят със самочувствието на творци, избрали и следвайки уверено своя път - пътят на създаване на красота и хармония чрез облеклото.

Варненски свободен университетВарненски свободен университет

Подробна информация за образователните и квалификационни цели на специалност „Мода и мениджмънт в модата”, условията за прием и художествено-творческите изяви на възпитаниците на специалността, могат да се намерят в сайта на университета и в сайта на специалността.

доц. Савка Казаларска