ПРОФЕСИОНАЛНА ФОТОЕПИЛАЦИЯ с „EPIFLASH

Методи Цаков

Фотоепилацията се появи след лазерната епилация и се наложи като ефикасен и по-евтин метод за трайно обезкосмяване. Принципно двата метода не се различават, тъй като използват явлението селективна фототермолиза, при което коренчетата на космите се увреждат в следствие на прегряването им поради избирателното поглъщане на светлинната енергия от пигмента меланин, който те съдържат. ФотоепилацияДоказано е, че меланина предпочита червената светлина и затова най-добри резултати при епилация със светлина се получават при червени лазери и фотоепилатори с червен филтър. Важно обстоятелство, даващо предимство на фотоепилаторите е това, че с тях може да се получат достатъчно дълги светлинни импулси, което е свързано с намаляване на нежеланото прегряване на кожата. Топлинните времеконстанти на кожата и тези на космените корени са различни и опитно е установено, че най-подходящи са импулси с продължителност между 30 и около 200 милисекунди. Това е причината за по-лошите резултати при епилация с лазери с къси импулси. Фотоепилаторите работят с ксенонови газоразрядни лампи, осигуряващи дълги мощни широкоспектърни светлинни импулси. Другото важно предимство на фотоепилацията е много по-голямата площ на облъчваното поле, улесняващо обезкосмяването на големи участъци от тялото.

По отношение на цените лазерният метод безспорно е много скъп, но, по мое мнение фотоепилаторите нарочно се предлагат с високи цени и това забавя популяризирането на този може би най-добър засега метод за епилация. Преди около две години в София фотоепилацията нямаше добро име, защото малкото на брой салони, разполагащи с такива апарати, обещаваха фантастични резултати, за да оправдаят високите цени. Получи се разочарование и много пациенти станаха жива антиреклама на метода, основателно недоволни от резултатите. За това допринесе и факта, че се използваха апарати с недостатъчна мощност. Отдавна следя всички публикувани в специализирани издания и Интернет материали за обезкосмяване , а от година и половина следя резултатите от работата с конструирания от мен апарат, които съвпадат с тези на някои клиники и козметични салони в чужбина. Истината е, че понятието „трайно обезкосмяване” е разтегливо и на практика приемливи резултати се получават след поне 4-5 процедури през около месец и то при условие, че се работи с мощни червени импулси и космите не са светли. Страничен полезен ефект при фотоепилацията е повлияването на пъпки и повърхностни разширени вени, както и частично намаляване на бръчките по лицето.

Професионалният фотоепилатор, който предлагам на вниманието Ви, създадох преди две години след много и продължителни проучвания и експерименти. Благодарение на 30 годишният ми опит в електрониката и 10 годишния стаж като конструктор в бившата Медицинска Академия успях да направя апарат с рекордно голяма площ на осветяваното поле и голяма плътност на енергията. Резултатите ме изненадаха, тъй като по принцип се съмнявах в ефекта от такова обезкосмяване, защото от 1991 г. изработвам различни епилатори и добре зная колко трудно се постига приемлив резултат. В момента с мои фотоепилатори работят 6 кабинета в София и един в Плевен. Фотоепилаторът „EPIFLASH” бе показан на миналогодишното изложение „Арена на красотата” за професионалисти в НДК.

С този фотоепилатор се работи без да се използва охлаждащ гел, тъй като въпреки голямата мощност на импулса поради това, че е червен, т.е. без утравиолетовата съставка и достатъчно дълъг, практически кожата в редки случаи реагира с временно зачервяване.

Апаратът външно е оформен като компютър и тежи около 18 кг. Работната му глава е с активна площ 30 кв. см, максималната плътност на енергията достига 30 джаула на кв.см, а червеният филтър е сменяем. Дължината на импулса е 50 милисекунди а времето за осигуряване на енергията за всеки импулс е около 20 секунди. Лампата и филтърът се охлаждат принудително с въздух. Животът на една лампа е около 3000 импулса, а цената на подмяната с нова е 150 лв. Цената на фотоепилатора е 5000 лв.

Освен фотоепилатори изработвам по поръчка стимулатори за мускули, т.н. целутрони, апарати за йонофореза с въгленов електрод, коагулатори за високочестотна електрохирургия, апарати за акупунктура и др. с параметри и външен вид по желание на клиента.

Методи Цаков