Модни тенденции за Лято 2011:
Номерът на китайката

Светлана Видинска


Компасът на модните дизайнери това лято сочи на изток. От страната на изгряващото слънце Япония до страната на незалязващите надежди Китай, фешън вдъхновенията не познават граници. Копринени пояси, широки ръкави и островърхи шапки са пътните знаци, които трябва да следвате, ако решите да хванете Източния експрес в модата.

Не друг, а Louis Vuitton даде тон с омагьосващи разноцветни копия на японски, китайски, тайландски и виетнамски национални носии. Блузи и поли с широки цепки, връхни дрехи с високи яки, колани от черна коприна - ако трябва да се опишат с един йероглиф, той ще бъде „Горещо”.

Модни тенденции за Лято 2011: Номерът на китайката Модни тенденции за Лято 2011: Номерът на китайката

И Vera Wang потегли по пътя на коприната с тясна рокля, чийто десен изглежда като дъжд от лотосов цвят в тиха нощ. Как се устоява на такъв тоалет навярно е една от китайските загадки, но едно е сигурно - ефектът поразява като бързодействаща азиатска отрова.

Carolina Herrera „открадна” пояса от кимоното, за да го комбинира с елегантен силует - риза и пола в сребристосиво като острие на самурайски меч, а ефектът се подсилва от сандали-платформи в огнено червено, любимия цвят на Азия.

Модни тенденции за Лято 2011: Номерът на китайката Модни тенденции за Лято 2011: Номерът на китайката

Моделът на Celine - свободна блуза и панталон с графични елементи, изглежда по-фин от оризова хартия, лек и готов за скок във времето на драконите и епичните битки. И ако всички дотук залагаха на един или друг елемент от азиатския пъзел, то Philosophy превърна модния подиум в провинция на Китай. Прелестна мини рокличка в небесно синьо и слънчево, шапка и меки ботуши - на това се казва вдъхновение „от глава до пети”.

Модни тенденции за Лято 2011: Номерът на китайката Модни тенденции за Лято 2011: Номерът на китайката

Скъпи като китайски порцелан и изящни като рисунки от японско ветрило, фешън творенията на дизайнерите това лято се превръщат в още една от многобройните загадки на Азия. Защото отговорът й - ще станат ли модна мания това, а и всяко следващо лято, е скрит някъде там - на изток от Рая.

Снимки:
1, 2. Louis Vuitton
3. Vera Wang
4. Carolina Herrera
5. Celine
6. Philosophy

Снимки: www.fashiontime.ru