Може ли да се преборите с целулита


целулитВероятно нищо не е по-“сладко” от две трапчинки, подчертаващи усмивката. Но нещата са съвсем различни, когато вдлъбнатинките започнат да се появяват по бедрата, задните части и корема.
Проблемът се нарича целулит – мастни наслоявания на вдлъбнатата кожа, които могат да се появят дори на най-страхотното слабо тяло.
“Това е така, защото целулитът не е проблем на напълняването, той е кожен проблем. Той няма никакво отношение към теглото ви или към това колко килограма сте свалила”, казва Холивудският дерматолог Хауард Мурад, автор на книгата The Cellulite Solution.
Мазнината, която причинява целулита не е същата като мазнината, която е причина да минем от дрехи с №42 на №48, казват специалистите. Втората лежи много под кожата, близо до костите и е това, което тялото използва като гориво за енергия.
Целулитът, от друга страна, се състои от мастни клетки, които са в самата кожа. Те не могат да бъдат изгорени по същия начин - като гориво, така че нито диети, нито упражнения, нито дори липосукция ще помогнат, казва Мурад.
Целулитът определено е женски проблем, като най-често засяга жените над 35. Въпреки че лекарите не са сигурни защо, много от тях твърдят, че хормоните и анатомията на жената са ключа.
“Най-категоричното доказателство за по-голямото разпространение при жените е, че е свързан с хормоналните промени, а също така и с анатомията на това, което се нарича “септа” (septa) – тъканни влакна, които заобикалят мастните клетки в кожата, помагайки им да се задържат там”, казва Брус Кац, клиничен професор по дерматология.
При мъжете, казва Кац, септата е по диагонал, докато при жените структурата е вертикална.
Когато сме млади, това няма значение, тъй като и двата модела работят еднакво добре за задържане на целулита закотвен в най-дълбоките слоеве на кожата. С напредването на годините, нормално еластичната септа може да стане твърда и скована. Когато това се случи, тя оказва натиск върху подвижните целулитни клетки, които започват да натискат нагоре през пространствата на втвърдената структура на септата.
“Когато структурата на септата е вертикална, резултатът е такъв – мастните клетки натискат и създават тези вдлъбнатинки, които ние знаем като целулит”, казва Кац.
Появил ви се е целулит? Обвинявайте майка си!
Освен структурата на септата, има значение и количеството на тези тъканни влакна. Тъй като септата е генетична, целулитът също е такъв – предавайки се от майка на дъщеря като наследствен чифт обеци, които всъщност никой не иска да носи.
Целулитът е наследствен до такава степен, че индикациите за това кой ще го има и до каква степен, са видни почти от раждането”, казва дерматологът Ейми Нюбъргър. Всъщност, казва още тя, кожните биопсии, вземани от новородените, предсказват добре дали целулитът ще се появи по-късно в живота, базирани на броя на тъканните влакна, открити в кожата. За да усложни допълнително положението, казват лекарите, системата на циркулация, която захранва кожните клетки от една страна и от друга - лимфните съдове, могат да бъдат увредени с времето, позволявайки на целулита да стане по-забележим.
Решение на проблема “целулит”: какво може да помогне
Поколения лекари твърдят, че от целулита няма отърване и жените просто трябва да се научат да живеят с него.
През последните 20 години обаче се появиха няколко възможности за лечение. Докато науката все още се колебае с няколко проучвания само, свидетелстващи за ефектите, някои специалисти докладват за значителни резултати.
За да ви помогнем да се ориентирате в наличните форми на лечение, ви даваме мнението на 3-ма експерти.

Възможност 1: Кремове и лосиони
Оспорвано дали е най-лесния и евтин подход, една от възможностите са кремовете и лосионите, коитоне на целулита претендират да стимулират клетъчната циркулация, да топят мазнините и да подпомагат изхвърлянето на секретите и токсините. Много лекари не са убедени, че те помагат. Но Нюбъргър казва, че има кремове и лосиони, които водят до някакъв ефект – тези, чието ключово вещество е метилксантин (форма на което е кофеинът).
“Кофеиновите кремове имат страхотен ефект да издърпват секретите от пространствата между клетките и да предизвикват липолиза – изгаряне на мазнините в слоя точно под повърхността на кожата”, казва Нюбъргър.
В проучване, публикувано в сп. Dermatologic Surgery през 1999, изследователите са открили, че метилксантиновите кремове намаляват мастните клетки в кожата, с видими резултати след около 8 седмици. Колкото е по-висока концентрацията на метилксантин, толкова по-добър ефект има кремът.
Нюбъргър казва още, че доброто усвояване на крема в клетките, като е използвана липозомна технология например, също има значение.

Възможност 2: Диета
Докато спазването на диета за сваляне на килограми може да не помогне, определен режим на хранене, който “храни” клетките, би помогнал, според Мурад. Той казва, че храните, богати на вещества като лецитин, наситени мастни киселини, амино-киселини и антиоксиданти, намаляват възпалението на клетките, намаляват секретите и увеличават циркулацията дълбоко в кожните клетки. Всичко това, казва той, действа за укрепване на кожните мембрани и задържа целулита от това, да излезе на повърхността.
“Идеята е да се провокира производството на колаген, за да изгради средния слой съединителна тъкан и да подобри циркулацията”, казва Мурад.
Храните, които той препоръчва включват яйца, соя, карфиол и фъстъчено масло (за лецитина), ленени семена, зехтин и сурови ядки (за наситени мастни киселини); боровинки, нар и цитрусови плодове като портокали и грейпфрути (за антиоксиданти, полифенол и амино-киселини).
Мурад казва, че само диетата може да помогне. Но ако не сте добросъвестна, допълва той, предложението му е да използвате хранителни добавки плюс растителен серум за кожа, който помага за изгаряне на мазнините.
В независими – и непубликувани – изследвания, комбинацията от диета, хранителни добавки, серум и някои професионални форми на ексфолиация е показала повишаване на стегнатостта на кожата до 78% и 47% намаляване и 47% намаляване на стриите за 12 седмици. Резултатите са станали видими още след 8-та седмица, казват проучванията.
Нюбъргър се съгласява, че подхода на Мурад с хранителен режим има смисъл, но добавя, че всяка форма на хранене, която залага на плодовете и зеленчуците и намалява приемането на нездравословна храна, има отношение към подобряване външния вид на кожата.
“Здравословното хранене помага също за редуциране задържането на секрети, а това веднага подобрява вида на кожата и целулита в частност”, казва Нюбъргър.

TiaBG.com