5 златни правила от Оскарите

Светлана Видинска

Треската за Оскари мина, но още дълго ще се говори за роклите, бижутата и прическите на звездите. Няма спор, филмовите награди в Лос Анжелис са и най-горещото фешън шоу, с което изпратихме зимата и постлахме червен килим на пролетта. И докато безценният Оскар се сгуши в прегръдките на едни и се изплъзна от ръцете на други, стана ясно, че 5 златни правила на модата командват холивудския парад.

5 златни правила от Оскарите 1. Ако се колебаеш, носи червено

Казал го е Бил Блас и няма причина да не му вярваме. Ако се раздаваха Оскари за мода, алените рокли щяха да бъдат големите победители тази година. 28-годишната водеща Ан Хатауей не се поколеба да смени цели 8 тоалета по време на церемонията, но не с друга, а с ярко червена рокля на Valentino събра очите на цял свят.
И убийствената блондинка Дженифър Лорънс заложи на червено и удари джакпота с изчистен модел, създаден специално за нея от Calvin Cline.
Най-големият удар направи Сандра Бълок, чиято рокля с двойно бюстие и огромна панделка на гърба - творение на Vera Wang, мигом я изкара от класациите за зле облечени знаменитости в Холивуд.

2. Никога не е късно да станеш за смях

Като говорим за звезди, скарани с модата, няма как да не посочим с пръст Шарън Стоун, Кейт Бланшет и Вирджиния Медсън. Довчерашните фешън икони се озоваха в ролята на грозните сестри на Пепеляшка. "Черният лебед" бе един от номинираните филми, а самият черен лебед се полюшваше от деколтето на 52-годишната Стоун. Това впечатление създаде декорираната с пера рокля на Christian Dior, която предвид скорошното уволнение на дизайнер №1 спокойно може да наречем "Отмъщението на Галиано". Медсън "блесна" с омачкан черно-бял тоалет и вампирско червило. Но най-скъпо си плати Бланшет - ексцентричната й дреха в бледолилаво и жълто, обшита с перли и диаманти, накара модни критици отвъд Океана да я оприличат на робот в рокля. За дизайнерите от Givenchy Haute Couture остава утешението, че и лошата реклама е добра реклама.

5 златни правила от Оскарите 5 златни правила от Оскарите

3. Да си мама е секси

5 златни правила от Оскарите О, да - горещи мамчета дефилираха под възхитения поглед на Оскар.
Само два месеца след раждането на сина си, Пенелопе Круз облече прилепнала рокля с дълбоко деколте на L’Wren Scott, а огнени езици от пайети мятаха искри наоколо.
42-годишната Селин Дион остави 4-месечните си близнаци вкъщи, за да дойде на церемонията в изящно бяло творение на Giorgio Armani Privé и даде нов смисъл на израза "Слаба като вейка".
Кралица на вечерта стана бъдещата майка Натали Портман - освен, че грабна Оскар за главна роля в "Черния лебед", бременната красавица бе обявена за най-добре облечена знаменитост. Люлякова рокля на Rodarte подчерта бюста и скри коремчето й, а в комбинация с лек грим я накара да изглежда такава, каквато е - една щастлива жена.

5 златни правила от Оскарите 5 златни правила от Оскарите

4. Не бъди безразличен, бъди различен

Трудно е да изпъкнеш сред тълпа от издокарани холивудски звезди, но не и невъзможно. "Професионалната блондинка" Рийз Уидърспун заложи на класиката и не сбърка. С ултра изчистена рокля в черно и бяло на Giorgio Armani Privе и конска опашка от 60-те, тя бе не само елегантна, но и различна. Ако не бяха изумрудените обици, щяхме да повярваме, че е излязла от черно-бял филм.

Ексцентричната Хелена Бонъм-Картър се размина с Оскар за второстепенна роля в "Речта на краля", но на Червения килим блесна в главната роля. Черно бюстие в готик стил, широка пола от тюл, чанта във формата на старинно ветрило, слънчеви очила и британски флаг, привързан с панделка за глезена - не бихме облекли това за нищо на света, но Хубавата Хелена е способна да изненада дори себе си. Спомнете си, че на наградите Златен глобус дойде с две различни обувки. Тоалетът й е дело на дизайнерката Колин Атууд, която уши костюмите за "Алиса в страната на чудесата". Повече от сигурно е, че това е адресът и на мисис Бонъм-Картър.

5 златни правила от Оскарите 5 златни правила от Оскарите

5. Диамантите са най-добри приятели на момичетата

А също и рубините, смарагдите и перлите. Може да звучи като приказка от 1001 нощ, но всъщност е приказка от една нощ - тази на Оскарите. По изпитаната рецепта "Колкото повече, толкова повече", всяка звезда се окичи с малко имане, а някои дори прекалиха. 38-годишната Ейми Адамс подсили ефекта от блестящата тъмно синя рокля на L’Wren Scott с огърлица и гривна за 1,3 милиона долара, изработка на Cartier. Влюбената в модата Никол Кидман се изложи с нелепа рокля от Christian Dior Couture, но изми срама с 150-каратова диамантена огърлица от 19-и век на Fred Leighton, а тънка нишка от скъпоценни камъни се спускаше по голия й гръб. Ветеранката Хелън Мирън отмъкна цяла музейна колекция на Cartier, а водещата Ан Хатауей се бръкна със $750 000 за бижута от Tiffany.

5 златни правила от Оскарите 5 златни правила от Оскарите

Снимки:
1. Сандра Бълок
2. Шарън Стоун
3. Вирджиния Медсън
4. Натали Портман
5. Пенелопе Круз
6. Селин Дион
7. Рийз Уидърспун
8. Хелена Бонъм-Картър
9. Никол Кидман
10. Ейми Адамс
Снимки: БГНЕС