Историята на панталоните


Днес трудно си представяме как в миналото панталонът се е считал за типично мъжка дреха, която не била подходяща за жените. Съвременните модни тенденции предлагат богат избор от панталони както за мъжкия, така и за дамския гардероб.

Историята на панталоните започва в Древния Изток. След това този вид облекло е заимстван от германските племена. Така постепенно панталоните достигнали и до Европа. Масово се разпространили през 15 и 16 век. Именно тогава се появили в най-различни стилове.

Историята на панталонитеИсторията на панталоните

Франция е първата страна, която "украсила" панталоните с всевъзможни декорации като панделки, бродерии и скъпоценни камъни.

Сега панталоните се считат за най-демократичният вид дреха, която носят както мъжете, така и жените. Класическият модел остава модерен и до днес. Това са прави панталони, които достигат до глезена. Те са идеални за работа в офис и бизнес срещи. Можете да ги комбинирате със сако като костюм или с палтото си, ако и то е от същата материя. Джинсите се считат за класически. Те са винаги модерни и са подходящи за свободното ви време. Могат да бъдат украсени с пайети, камъни или мъниста. През последните няколко сезона са модерни и панталоните тип цигара. Този модел акцентира върху красотата на женските крака и е считан за най-сексапилният панталон.

Историята на панталонитеИсторията на панталонитеИсторията на панталоните

Широките кройки на панталоните са най-подходящи за лятото. Най-често използваните материи са органза, коприна и лен. Бермудите са други модел панталони, които се сдобиха с голяма популярност. Удобни са, но не са подходящи за работа. За това пък могат да се комбинират с всички видове обувки. Еднакво добре стоят с високи токчета и с маратонки. БГНЕС

Историята на панталонитеИсторията на панталонитеИсторията на панталоните

Снимки:
1. Амазонка, облечена с панталони, рисунка върху древногръцки алабастрон от ок. 470 пр. н. е., Британския музей, Лондон. © Bullenwächter / wikipedia.org
2. Панталони от ок. 4-ти век открити в тресавище Thorsberg, Германия. © Marie-Lan Nguyen / wikipedia.org
3. - 8. Модели панталони, topshop.com