Кариерата – от игла до конец


Емил Арабаджиев

Кариерата – от игла до конец Не е тайна за никого, че най-големите в дизайна често са мъже. И малко хора ще оспорят факта, че шивашките ни цехове са 100 % феминизирани. Мъжете изпълняват функциите на дизайнери и технолози, но засега рядко застават зад машината. Предразсъдъкът, че това е женска професия, е лишил много мъже от златната възможност да извървят пътя в модната индустрия от А до Я. В същото време в страните с най-силно шивашко производство като Турция и Китай повече от 60 % зад машините са мъже. Цели два милиона ще бъдат ангажирани в шивашката индустрия в Европа през 2012 по прогнози на ЕС, което прави професиите в бранша особено перспективни.

Защо мъжете имат възможност за добра кариера като шивачи?

На първо място шивашката професия отдавна не е свързана само с иглата, ножицата и конеца, а се движи от високотехнологични машини, които изискват по-скоро технически познания, отколкото чиста сръчност. Жените са добри в професията на шивача, но чисто житейски фактори и природни дадености на мъжа го правят особено подходящ и конкурентноспособен: той не е ангажиран до такава степен с отглеждането на децата, което му позволява повече отдаденост и спокойствие. Често е по-точен и прецизен в пространствените оценки, по-концентриран и организиран, с по-абстрактно и систематизирано мислене. Качества, които се ценят навсякъде, включително и в производството на дрехи.

Каква може да бъде мотивацията на един мъж да застане зад шивашката машина? Няма по-добра кариера от тази, при която започваш от самото начало и се движиш последователно по стъпалата нагоре. Само хора, които познават производството в детайл, могат да твърдят, че знаят тънкостите на „занаята” и само подготвени хора могат да бъдат добри технолози, бригадири или директори на фабрика. Началото на кариерата след обучение в специализиран техникум или университет не е зад бюрото, а в производството. Само там реално се учи от практиката.

Всеки път, когато гледате Ftv , модна фотосесия или просто влизате в магазин за дрехи, помислете за онези хиляди анонимни хора, които правят модата възможна. Тези, които са в производството, носят на раменете си най-трудоемката част, без която модата нямаше да съществува. Трудната част обаче си има и своя бляскава страна, която рано или късно идва. Няма по-престижна и привлекателна професия от тази, в която създаваш нещо всеки ден и имаш неограничени възможности за развитие. Защото светът на модата наистина е необятен.

Кариерата – от игла до конец  Емил Арабаджиев заедно с брат си Младен Арабаджиев е собственик и създател на компанията Денил. Създава характера и философията на марката. Един от първите хора във фешън индустрията, който започна дискусия по темите на модата и създаде собствена медия – онлайн списание за мода на www.denyl.com