Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В юнския брой:

Специално интервю с Катя от Ритон
Сияйният тен – как да го запазим в условията на големия град
Пак ли този целулит?!
Красиви и на плажа
Сезонът на слънчевите алергии настъпи!
Парафинотерапията – красота чрез релакс
Натуркозметика с липа
Хигиенно-профилактични грижи за кожата при акнето
Ще станеш ли добра вегетарианка
Невероятни крака и железен корем
Шанс да спечелите много награди

Парафинотерапията
красота чрез релакс

Парафинът се прилага в козметиката от много години. Едно от най-полезните свойства на този материал е големият му топлинен капацитет. Парафинът започва да се топи при 52-54оС и постепенно се превръща в лепкава еластична маса с бял цвят. За козметични цели се използва само разтопен до течно състояние парафин. Парафините от най-ново поколение имат различни начини на приложение в съвременните козметични процедури. Общото между всички тях е, че парафиновата маска винаги се поставя като втора маска.

Свойствата на парафина
Парафинът притежава ниска топлопроводимост, той отделя топлина на много малки порции, поради което не съществува опасност от изгаряния. Температурата на кожата, намираща се под горещия слой парафин, се повишава с не повече от 1.5-2 градуса. Равномерното й нагряване предизвиква различни взаимносвързани физиологични реакции. Рязко се увеличава количеството на функциониращите капиляри, усилва се микроциркулацията и лимфотокът, активира се работата на всички кожни жлези. В резултат на всичко това кожата, намираща се под парафиновия слой, започва обилно да се поти, а заедно с потта на повърхността й излизат и токсините, циркулиращи в организма с кръвта и лимфата.

Повърхността на кожата, покрита със слой топъл парафин, се намира в своеобразни парникови условия, тъй като той е много плътно вещество, което не пропуска въздух. Плътната парафинова бариера пречи на потта, излизаща върху кожата, да се изпари. Така водата, от която основно е съставена потта, се всмуква обратно в кожата през епидермиса. Поради твърде големия размер на молекулата им, токсичните продукти на обмена не се всмукват обратно, а остават на повърхността на кожата. Именно заради това всички парафинови процедури имат овлажняващо и детоксикиращо действие. Как се постига всичко това? На пръв поглед водата се отделя, после се всмуква, а отвън нищо не се внася. Но не е точно така. Попадащата на кожата вода излиза от кръвта и лимфата, а се всмуква в кожата. Така чрез парафинотерапията се осигурява преразпределение на водата в организма в полза на по-нуждаещите се участъци. Благодарение на невероятните хидратиращи свойства на процедурите, само след един сеанс на парафинотерапия еластичността и гъвкавостта на кожата забележимо се повишават. Тези процедури са много подходящи за суха и увяхваща кожа.

Обемът на парафина значително намалява при охлаждане, свойство, на което се дължи стягащото действие на парафиновите апликации. В процеса на охлаждане ефектът се усилва, достигайки пика си след 25-30 минути. В края на процедурата слоят парафин обхваща плътно всички близкоразположени тъкани. Така кожата се разпъва и бръчките се разглаждат. Всички парафинови процедури, без изключение, имат признато подмладяващо действие. При редовното им прилагане почти изцяло изчезват всички малки бръчици. Освен това, разтягащото действие много добре се справя с подпухналостта на лицето. В пластичната хирургия например, в периода на постоперационната рехабилитация, често се назначава парафинотерапия.

Парафинотерапията доста рядко се прави като самостоятелна процедура. Почти винаги тя се прилага в качеството на покривна маска, нанесена върху други апликации. Най-често основният слой са овлажняващи кремове или термолосиони, съдържащи колаген. Под силно изразеното термично действие на парафина всички активни компоненти проникват много добре в дълбоките слоеве на кожата през разширените междуклетъчни пространства.

Видове процедури
Едно от големите предимства на парафинотерапията е нейната универсалност. Апликацията може да се направи на всеки участък от тялото – лицето, ръцете, краката, корема и бедрата. Някои салони са снабдени с апарати, позволяващи да се проведе парафинотерапия на цялото тяло.
“Лицевият” парафин е формула, пригодена за работа върху кожата на лицето. Предимствата му са по-ниските температури, при които се подготвя, и значително обогатеният му състав, което го прави безвреден, когато кожата е чувствителна на температурни промени. Подходящ е за суха кожа, поради силно хидратиращия си ефект. За изглаждане на бръчките, както и за повяхнала кожа, преди поставянето му лицето се подготвя със специални ампули за лифтинг и регенерация или с интензивно хидратиращи серуми, според нуждите на кожата. Поставената отгоре за около 20-25 минути парафинова маска подпомага проникването на активните съставки и усилва въздействието им. Препоръчва се да се прилага един път седмично.

Най-популярни са парафиновите процедури за ръце. Ръцете са най-уязвимата част от тялото след лицето - именно кожата на китките най-често страда от изсушаване, напукване, зачервяване и белене. Парафиновата терапия за ръце създава приятното самочувствие на възвърнатата младост. Освен че омекотява кожата и дълбоко я подхранва, парафинът стимулира кръвообращението, изглажда бръчици и изсветлява петна. Ръцете добиват нежен, копринен и здрав вид. Освен приятната релаксация, процедурите лекуват тендовагенит и ставни болки. Изключително полезни са за ноктите, тъй като заздравяват и стабилизират нокътната плочка, хидратират я, подхранват я и подобряват еластичността й. Ръцете се обработват предварително с крем, обогатен с колаген, и се прави масаж, който подобрява кръвоснабдяването на тъканите и мускулния тонус. След това се потапят във вана с топъл парафин и се поставят в ръкавици, с които престояват 20-25 минути. Ефектът от парафинотерапията се забелязва още след първия сеанс и се запазва малко повече от седмица.

Парафиновите процедури за крака също са много ефективни. Доста често неудобните и непрактични обувки са причина за не много доброто състояние на краката - кожата на ходилата загрубява, възпалява се и се напуква, появяват се мазоли. След няколко сеанса с парафинотерапия ходилата дори на възрастните жени стават меки и копринени. Освен лечебни и естетични свойства, парафинотерапията на ходилата и дланите има и доста добър психотерапевтичен ефект. Половинчасовото потапяне в блажената топлина има силно релаксиращо действие и доставя истинско удоволствие. След приятната процедура човек не само изглежда красив, но и се чувства отпочинал.

През последните няколко години много модерна и търсена е антицелулитната парафинова терапия. Обогатеният с водорасли и морска кал парафин стимулира лимфните потоци в тялото, за да изтеглят токсините, натрупани около мастните депа. Тялото се подготвя с активни серуми, които разграждат мастните депа, а техниката на прилагане на парафиновата маска създава ефекта на микросауна и предизвиква изхвърлянето на разградените мазнини чрез обилното изпотяване. Активните резултати на ампулите действат в синхрон с подхранващия ефект на парафангото (парафин, обогатен с водорсли и морска кал ), като разграждат мазнините и стимулират елиминирането на течностите. Това релаксира и създава комфорт, който може да се сравнява само с релаксация край морския бряг. Терапията е формулирана да отнема повече сантиметри, отколкото килограми, защото мазнините са по-леки. Предимството е, че серумите се прилагат само на желаните места и намазването им с парафин гарантира ефективен резултат. Обвиването, само по себе си, повдига увисналите части на бедрата, прави корема плосък и подобрява контурите на фигурата.

За по-голям отпускащ ефект се прилагат и прийомите на ароматерапията. В процедурите се използва парафин с добавени екстракти от различни треви и миризми. По желание на клиента той може да бъде натопен в топла вана, миришеща на праскова, лавандула или екзотични плодове. Парафиновата терапия изчиства токсините от тялото, осигурява приятна релаксация, грижа за ставите и костите. Създава перфектен гладък и лъскав вид на кожата, а топлината и приятните ухания действат прекрасно на психиката.

Парафинотерапия в домашни условия
Парафинотерапията не е от скъпите процедури. Тя е и доста лека и непретенциозна за изпълнение и може да се приложи в домашни условия. Необходим е само специално пречистен козметичен парафин. Трябва да се има предвид, че за всяка процедура отива доста голямо количество – не по-малко от 2-3 kg. Разтопяването се прави на водна баня. Парчетата се поставят във висок емайлиран съд, така че да не попадат капки вода в него. Кожата трябва да се подготви за процедурата. С помощта на ексфолиант се премахват мъртвите клетки на епидермиса, а след това на мястото на апликацията се нанася овлажняващ крем, който играе ролята на основна маска. Преди нанасянето на парафина на кожата, температурата му се проверява на горната страна на дланта, за да се изключи вероятността от евентуално изгаряне.

Ако правите парафинотерапия на ръцете, трябва да потопите ръката в парафин до края на китката, да я подържите няколко секунди, да я извадите за 10 секунди, след това отново да я потопите в парафина. Това се повтаря 6-8 пъти, докато ръката се покрие с дебел слой парафин. След това на ръката се поставя полиетиленова торбичка, а отгоре – хавлиена ръкавица. След 25 минути ръкавицата и торбичката се свалят, а парафинът се отстранява в посока от китката към пръстите. По същия начин се провежда и парафинотерапията на ходилата. При апликация върху лице след нанасяне на първия слой върху него се поставя салфетка от марля, която после е необходима за свалянето на маската. Върху салфетката се нанасят още 5-6 слоя, а след 20 минути маската се сваля в посока от шията към челото. Поне 10-15 минути след процедурата не трябва да се излиза навън, за да се избегнат резките температурни разлики.

Тези, които смятат да прилагат парафинотерапия в домашни условия, трябва да знаят, че парафинът се използва само веднъж. Употребеният вече парафин губи почти всички свои полезни свойства, така че за всяка процедура трябва да се купува нов.

Както и всяка друга топлинна процедура, парафинотерапията има специфични противопоказания. Към общите противопоказания се включват хипертонична болест, инфекциозни заболявания и диабет. Различни други заболявания са противопоказни за местните апликации. При гнойни обриви например, не се прави парафинотерапия на лицето, а при варикозно разширени вени на долните крайници не се препоръчва парафинотерапия на краката. Въпроси от подобен характер е най-добре предварително да бъдат уточнени с лекар или професионален козметолог.

Радмила Попова
по материали от Интернет

© Любомир Стойков
Всички права запазени!