Младите руски дизайнери, които освежават модния подиум в Москва

Седмицата на модата в Москва започна на 18 октомври, разкривайки най-стилните и важни тенденции за сезон пролет-лято 2011, с участието на повече от 50 руски дизайнера. По традиция модното шоу, което ще продължи до 25 октомври, беше открито от руският моден гуру Valentin Yudashkin.

По случай двадесет и първото издание на Руската седмица на модата подбрахме пет нови и прогресивни дизайнера от Русия, които се издигнаха до върха през последните години и привлякоха вниманието на международната общност. Всеки един от тях има уникален стил и идеи.

През 2009 модното онлайн списание Style.com препоръча работата на младият московчанин Александър Терехов. Знаменитости като Анджелина Джоли, Миша Бъртън и Дани Миноуг бяха забелязани да носят негови дрехи. Тези дни, марката е по-фокусирана върху развитието на бизнеса на местно ниво, в Русия и бившите съветски републики, произвеждайки по четири колекции годишно. Терехов описва своята работа и философия като „демократичен лукс”. Той създава дрехи за жените, които ценят облеклото заради неговата женственост, елегантност, сексапил и простота в същото време.

Димитрий Логинов печели конкурса за млади дизайнери в родния си град Красноярск и пристига в Москва в началото на 2000 г. Там той печели пътуване до Лондон и стаж в Лореал Русия.
След известно време той все още е стилист с малка заплата. Преди няколко години, Логинов дебютира със своята мъжка колекция с марка Arsenicum и печели награда за своите перфектно изработени костюми. След този триумф той е обявен за „новата звезда на руската мода”.
Тази година дизайнерът представи своята дебютна колекция дамско облекло – класическа фантазия на тема „малка черна рокля”.

Вика Газинска е добре позната в Русия дизайнерка и модна стилистка. Нейни снимки често се появяват в блоговете по време на модните седмици. И въпреки, че понякога интересът на хората към нейния личен стил и външен вид отнема вниманието от този към работата и, последните два сезона показаха, че Газинска е една от най-влиятелните руски дизайнерки. Дизайнерката си признава, че е работохолик, също така повечето от моделите и са поне частично ръчно изработени. Тя работи с най-добрите платове и аксесоари и прекарва много време в намирането на най-подходящите материали.

Макс Черницов се отличава дори и от най-необикновените руски модни дизайнери. Интелектуалец (той е защитил своята дисертация по филология в университета в Магнитогорск) и теоретик на съвременната руска мода, той създава скандални модели като например секси атентатори-самоубийци с фалшиви експлозиви или космонавти от последните години. Неговите тениски със странни принтове се продават като топъл хляб, а местните критици му поставиха прякора „жокерът на руската мода.”

Дизайнерът от Санкт Петербург, Леонид Алексеев, донесе в Москва темата за уязвимата, изтънчена но в същото време силна „femme fatale”. Той се появи на сцената през 2004 г. с шоу в католическа църква, акомпанирано с хор, облечен с дрехи на Алексеев. След поредица от местни успехи, дизайнерът внезапно напуска малкия си магазин в Санкт Петербург и се премества в Лондон, където живее до ден днешен. Миналата година той беше обявен за „дизайнер на годината” от руското издание на списание GQ.