Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011
Привличане на противоположностите


Игра на форми, материи и противоположности. Това видяха зрителите на двете ревюта в Театро Версаче в Милано на 24 септември, на които бе представена визията на Донатела Версаче за следващия пролетно-летен сезон.

Ако новата колекция се сравни с предишната пролетно-лятна, веднага правят впечатление няколко съществени различия.
По отношение на цветовете - бонбонените розово, жълто, резеда и циклама отстъпват място на монохромните доматено, синьо, черно и бяло.
По отношение на дължините - ултра късите поли и рокли са заменени от тесни поли и рокли с дължина до средата на прасеца, А-образни къси поли и рокли с дължина над коляното и дълги рокли за по-специални случаи.
По отношение на обувките - платформите, доминирали в предишните няколко колекции, отстъпват на елегентни, изключително тънки токчета-игли, с височина 12 см.

Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011 Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011

Различна е и визията на Донатела за жената Versace. Докато в предходната пролетно-лятна колекция властваха Алиси с детски ентусиазъм, любопитство към живота и развети дълги коси, в новата колекция зрителите видяха жени-войници с плътно прилепнали към главата прибрани коси. Моделите излъчваха самоувереност и сексапил, който не крещи, а мами чрез загадъчни намеци.

Основната тема, върху която е построена колекцията, е играта на противоположностите и пропорциите - късо срещу дълго, високо срещу ниско, свободно срещу прилепнало, тъмно срещу светло, лак срещу мат...

Поли с висока талия и дължина под коляното се комбинират с изключително къси сака, които завършват под бюста. Ивица плът проблясва между полата и сакото, чиито рамене са заоблени и подчертани така, че да бъдат акцент в силуета. Те имат нова роля в тази колекция. В много модели са подчертани чрез контрастни по цвят или прозрачни биета, чрез кожени декорации или чрез изрязани елементи, разкриващи плътта. Така раменете придобиват статут на нова ерогенна зона. Подчертани с подплънки, раменете контрастират и оформят елегантен силует с голите гърбове, нежно и стилно подчертани от фетишистки ленти.

Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011 Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011

И при материите противоположностите се привличат. В коктейлните дрехи, например, макрамето присъства редом с гумени елементи, PVC и кожени декорации. Главен герой в колекцията са ресните. Те са в различни дължини, щамповани или еднотонни, като част от корсета, която създава триизмерност, или свободно движещи се около тялото. Те придават на облеклата раздвиженост, а на принтовете - загадъчност. Този ефект е особено ярък, когато ресни с принт са разположени върху плътна материя със същата щампа. Тогава картината е въздушна, триизмерна и магнетична. Декорациите на полите - върху високата талия или върху страничните шевове на роклите, са от различни контрастни материи – лак върху мат или обратно.

Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011 Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011

Цветовете са ярки – бяло, доматено, тюркоаз, черно. Монохромността се разчупва чрез ивици плът, които се виждат през PVC елементите, или от принтове, които се появяват в цепките на полите или върху различни по дължина ресни.

В тази колекция Донатела Версаче реабилитира друг елемент от ДНК-то на легендата Versace. Това е гръцкият мотив, който присъства не само като лого, но и като декоративен елемент. Както Медузата бе извадена от забвение преди година, така сега се осъществява голямото завръщане на гръцкия мотив. Свободното използване на този графичен елемент придава усещане за лекота и в същото време сочи безпрекословна принадлежност към марката.

Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011 Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011

Аксесоарите в тази колекция също следват темата за привличащите се противоположности. Чантите са с намалени обеми - от малки до средни. Декорациите са ярки, ако основният материал е приглушен, и обратно. Има малки чанти за през рамо, декорирани с гръцкия мотив. В някои чанти са използвани метални елементи с кристали Swarovski за игра на светлината.

Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011

Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011 Дамска колекция на Versace Пролет-Лято 2011

На първия ред край подиума в Театро Версаче бяха забелязани бившата приятелка на Аштън Къчър и звезда от “Американски пай: Сватбата” Дженюари Джонс, съпругата на Уил Смит Джада Пинкет-Смит и басистът на Blur Алекс Джеймс. На партито след ревюто, дойдоха супермоделът с аржентински произход Валерия Маца със съпруга си бизнесмена Алехандро Гравиe, актрисата Николета Романоф, Виоланте Плачидо, актриса и певица, дъщеря на известния актьор Микеле Плачидо, актрисите Каролина Кресчентини и Лаура Киати. DJ на партито бе Misty Rabbit, а Hercules & LoveAffair впечтлиха гостите с изпълненията си.

Versace демонстрира своята иновативност, синхрон с развитието на технологиите и разбиране на силата на новите медии като за първи път излъчи наживо ревюто в момента на провеждането му за приятелите и почитателите на марката в социалната мрежа facebook.