Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване


Компютрите отдавна са неразделна част от живота ни. Те са навлезли до такава степен в него, че вече не можем да си представим как бихме могли да комуникираме, да търсим информация и да работим без клавиатура и мишка в ръцете си и дисплей пред очите. Осем часа работа на ден пред компютъра обаче води до сериозен стрес, болки и схващания. С според статистиката, в развитите страни хората прекарват дори по 12 часа на ден, седнали пред компютъра.

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване

Дори и при някои от вас все още да няма поява на проблеми от продължителния застой пред машината, лошата новина е, че вероятно ще се появят. Патологичните процеси в организма в началните етапи са почти незабележими, но идва момент, в който ще се проявят. От времето на Хипократ е известно, че заболяването е по-лесно да се предотврати, отколкото да се лекува.

Но реално, какви проблеми могат да възникнат при работата с компютър и какви превантивни мерки можем да вземем, за да намалим риска от заболявания и проблеми?

Проблем с очите – дехидратация. Фокусирайките върху информацията, показвана на монитора, може просто да забравим да мигаме. Мигането е важен, физиологичен процес, при който клепачите помагат за хидратацията на очите и тяхното почистване от прах и микрочастици. При концентрация пред компютъра ние спираме да мигаме и в резултат на това се появява болка в очите, фотофобия, отслабване на защитните функции на окото, което повишава риска от конюктивит. За това е важно да оставяте очите ви да почиват или да използвате изкуствени сълзи – те овлажняват и успокояват.

Други проблеми с очите могат да възникнат във връзка с нарушаването на акомодацията. Акомодация – неволева функция на очите да фокусират както надалеч, така и на близо. С напредване на възрастта акомодацията отслабва. Тя може да се влоши и при работата с компютър – когато гледаме монитора отблизо, акомодацията е недостатъчна и се появява бърза умора на очите, главоболие и замъгляване на зрението.

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване Какво да направим? Проучванията показват, че този проблем може да бъде решен много лесно, преди да се е задълбочил. Препоръчва се почивка на очите на всеки 30-40 минути като през тази пауза трябва да се изпълняват кратки упражнения.

Упражнение 1 – близо – далеч.

Това упражнение е най-добре да се прави пред прозореца. Съсредоточете погледа си върху някой близък обект (например стъклото или собствения ви пръст), а след това погледнете някой далечен (например сграда или дърво в далечината). Опитайте се да поставите своя пръст до далечния обект, който наблюдавате, така че да не отмествате прекалено много погледа си.

Упражнение 2 – Нагоре-надолу: Правете последователни движения с очите, от ляво – надолу – надясно – нагоре – направо. Мигайте често.

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване

Проблем с опорно-двигателния апарат. Работният ден не е свършил все още, а вече са се появили болките във врата, раменете и китките. Какви са главните проблеми?

Болки и напрежение в мускулите – дори и да работим изправени, мускулите ни се уморяват. Докато се втренчваме в монитора, ние издаваме главата си напред и така напрягаме задната част на врата.

Деформация и болки в гръбначният стълб – дори и да имате добър стол, той няма да ви предпази от прегърбване и болки. Заради изместването на ръцете напред, раменете също са издадени напред, краката опънати, а в седнало положение напрежението в гръбначните прешлени се увеличава с 6-8 пъти.

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване

Разширени вени – продължителната работа в седнало положение кара кръвообращението в долните крайници да се забавя и в резултат на това се появяват проблеми като разширени вени и спукани капиляри.

Болки в китките – поради постоянната работа с мишката и неправилното положение на ръцете пред клавиатурата се появява болка в китките, която може да прерастне в травма, поради притискане на средния нерв, а това от своя страна води до загуба на чувствителността на палеца.

Какво да направите?
Първото най-важно нещо е правилната стойка пред компютъра.

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване

Също така се препоръчват упражненията на всеки 30 мин. Изправете се до компютъра и застанете на пръсти, вдигнете ръцете над главата си и добре се изпънете. След това започнете да се накланяте наляво и надясно. Правете това „изпъване” възможно най-често.

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване

Честото проветряване в помещението ще помогне до някъде за намаляване на болките в главата, благодарение на засищането с кислород.

При болки в китката, постарайте се да не напрягате постоянно ръцете си и внимавайте лакътя и китката ви да са на една линия. Когато правите почивка на работното място, освен упражненията за очите и гърба, не забравяйте и да раздвижите добре китките си.

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване

Заболявания при работа с компютър и начини за тяхното предотвратяване

Препоръчително е хората, които работят на компютър да посещават басейн поне 2-3 пъти седмично – плуването укрепва мускулите на гърба по начин, по който никой друг спорт не може. Ако болките ви са постоянни, потърсете лекарска помощ.

За да преодолеете опасността от проявяване на някое от тези заболявания, можете да спазвате редица от препоръки и здравни норми за работа с компютър. Тези препоръки засягат няколко неша: бюро, стол, поза, монитор, клавиатура, мишка и др.

Столът. Много важно е столът да осигурява удобна стойка пред компютъра. За целта той трябва да има:

-> Стабилна основа. Най добре е тя да има 5 колелца. Важна особеност е колелцата да се движат свободно по пода, особено когато има килим или мокет.
-> Възможност за промяна височината на стола. Той трябва да може да се издига или спуска от 40 см. до 52 см., измерено от седалката до пода. Ако човек е по-висок или по-нисък е необходимо да се набави стол, който да има по-големи възможности за промяна на височината. При нагласянето на стола клавиатурата трябва да е на нивото на лактите, краката да са свободно стъпили на земята, а колената на нивото на бедрата. Препоръчително е седалката да има възможност за накланяне напред минимум 5 градуса и назад минимум 10 градуса. По време на работа, когато столът е наклонен напред, част от тежестта на тялото се пренася от гърба към краката. Така могат да се избегнат схващания и гръбначни травми.
-> Заоблена седалка. Предната част на седалката трябва да е заоблена и да завършва с меко заобляне надолу.
-> Регулируема облегалка. Важно е облегалката плавно да приляга към гърба на седящия.
-> Възможност за въртене около оста си. Това осигурява мобилност на тялото.
-> Подлакътници. Столът трябва да разполага с подлакътници, за да не се уморяват ръцете при продължителна работа.

Бюрото. Работното бюро трябва да има възможност за регулиране на височината. Най-лесният начин за преценка на точната височина е при седнало положение на стола краката да бъдат отпуснати на земята. Aко след поставяне на пръстите върху клавиатурата ръцете са успоредни на пода, това означава, че височината на бюрото е добра за ергономична работа. То трябва да има слаба рефлектираща способност и достатъчно място, за да може потребителят да заеме удобна позиция за работа и разположи по прегледен начин материалите, които ще използва.

Работната поза. Дългото седене пред компютъра може да породи чувство на неудобство. За да се намали потенциала на физически дискомфорт или травми, трябва работещият да заеме удобна позиция. Тази позиция е свързана с положението на няколко части от тялото:
-> гърба - гърбът трябва леко да опира в облегалката, като работещият се стреми да стои колкото може по-изправен.
-> ръцете - ръцете трябва да бъдат отпуснати, лактите да са прибрани до тялото и успоредни на пода.
-> китките - китките трябва да бъдат в хоризонтално положение при отклонение около 10 градуса нагоре или надолу.
-> краката - бедрата трябва да са в хоризонтално положение или леко наклонени напред. Ходилата да почиват на пода. Може да се използва подложка за краката, но тогава трябва да се регулира височината и на стола.
-> главата - главата трябва да бъде във вертикално положение или леко наведена напред. -> поза - честата промяна на позата спомага за намаляване на риска. Правенето на малки почивки по време на работа е задължително. Медиците препоръчват на 40 минути активна работа с компютъра 15 минути да се почива.

Мониторът. Екранът на монитора трябва да е добре почистен и позициониран така, че да е удобен за наблюдение и да не създава чувство на неудобство. Високият контраст, пряката светлина, прахът и зацапванията пречат на работата. Няколко са основните положения, които трябва да се имат предвид за ергономична работа с монитора:

-> Горният край на монитора трябва да бъде под нивото на очите. Повечето монитори имат възможност да се въртят и да променят височината си.
-> За да се избегне затъмняване на образа (често при портативните компютри) е добре мониторът да е точно срещу потребителя.
-> За да се избегне отразяване на странична светлина, екранът трябва да бъде поставен така, че прозорците да бъдат вдясно от него.
-> Необходимо е осигуряването на достатъчно разстояние между потребителя и монитора. Най-добре е то да бъде между 46 и 76 см.
-> Текстът, изобразен на екрана, трябва да се чете лесно от потребителя. За целта могат да се променят системните настройки, като големина и цвят на текста. След което може да се променят настройките на екрана за яркост и контраст. Най-добрата комбнация за настройване на екрана е увеличен контраст и намалена яркост.
-> Екранът не трябва да трепти. Ако се установи сериозно трептене на монитора, е необходимо да се направи консултация със сервизната служба.
-> Използването на софтуер с лек интерфейс като лесно различими икони и менюта е за препоръчване.
-> когато потербителят гледа монитора, неговата глава не трябва да бъде наклонеа повече от 15 градуса.

Клавиарурата. поради функционалното си предназначение, свързано с въвеждането на данни, клавиатурата е едно от най-често използваните устройства при работа с компютъра. За ергономична работа с нея се дават следните препоръки:

-> Клавиатурата трябва да бъде поставена пред монитора. Тя разполага с достатъчно дълъг кабел, за да може да се измества напред и назад. Това трябва да се използва за установяване на най-удобното за потербителя положение.
-> Размерите на клавиатурата не трябва да превишават пространството предвидено за нея.
-> При повечето клавиарури могат да се определят два ъгъла на вертикално разположение. Това става посредством две крачета под клавиатурата. Когато се изполазва стол без подлакътници и ръцете са отпуснати надолу, вдигането на крачетата ще намали ъгъла между китките и клавиатурата. По този начин ще се избегне излишното напрежение в китките.
-> Клавиатурата може да се постави на специално чекмедже под основната плоскост на бюрото, но трябва да е на разстояние от 64 до 76 см. от пода.
-> Не е необходимо силното натискане на клавишите по клавиатурата. Съвременните клавиатури са много чувствителни и дори едно леко натискане е достатъчно, за да се въведе символ. Ако се натискат много силно клавишите, потребителят бързо ще усети умора в ръцете.
-> При работа с клавиатурата се препоръчва позицията на дланите да не се изменя повече от 10 градуса нагоре и надолу.
-> Използването на специална подложка пред клавиатурата спомага за намаляване на умората. Тя представлява мека възглавничка.

Мишката. В съвременния графичен потребителски интерфейс мишката и подобните на нея устройстева са се наложили като най-често използваните средства за контрол и управление на компютъра. Спазването на няколко основни правила при работа с тях би намалило риска от преумора.

-> Както и при клавиатурите, правилният захват на мишката гарантира стабилност при работа с нея и отсъствие на напрежение, предизвикващо умора. При захващането на мишката ръката се поставя върху нейното тяло като дланта се отпуска върху долната й част. Китката на ръката е опряна на подложката, като ръката до лакътя не се прегъва под ъгъл нагоре или надолу спрямо китката. Мишката може да се управлява с лявата или дясната ръка в зависимост от навиците на потребителя.
-> Мишката трябва да се държи нежно при поставяне на пръстите върху нея. Не е необходимо тя да се стиска силно и да се натиска към подложката.
-> Активирането на бутоните на мишката става с много малки усилия. Избягването на прекалено силното натискане ще предотврати пренатоварването на пръстите.
-> Активното използване на колелцето при мишка с колело е много полезно. То намалява излишните движения при разглеждане на документи.
-> Мишката трябва да бъде поставена колкото може по-близо до клавиатурата, за да се запази правилна стойка. При използване на дясната ръка мишката трябва да се намира вдясно от клавиатурата, а при работа с лявата ръка - вляво.
-> Използването на качествена подложка за мишка е от важно значение за нейното лесно управление.
-> Редовното почистване на топчето на мишката и подложката ще осигури нейното свободно движение. Ако подложката е от мъхеста материя, е необходимо тя да се сменя често.
-> Ако се изпозва таблет, не се препоръчва силното стискане на показалеца.

Поставка за документи. При работа свързана с въвеждането на текст е добре да се изпозва приставка за документи. Тя улеснява задържането на документа в удобна за потребителя позиция. Приставката трябва да се поставя близо до монитора, за да се сведе движението на врата до минимум. Ако се налага повече да се чете, отколкото да се пише, то се препоръчва документът да бъде поставен между клавиатурата и монитора.

Слушалките. Използването на слушалки за продължително време може да увреди в известна степен ушите на потребителя. Когато се включват слушалките при тестуване на нов софтуер, те не трябва да се поставят на ушите. Причината е, че при различните програми силата на звука е различна. По този начин се избягва опастността от прозвучаване на силен звук в ухото. Когато се поставят слушалките, се препоръчва силата на звука да бъде увеличавана постепенно.

Аранжиране на работното място. Подредбата на работното място е от изключително значение за постигане на ергономичност при работа с компютъра. Ако клавиатурата се използва по-често от другите устройства, то тя трябва да е поставена пред самия потребител. Ако използването на мишката е водещо в работата, тя трябва да бъде пред работещия. Ако се изпозлват и двете устройства те трябва да бъдат поставени близко едно до друго, така че лесно да се прави преход между тях с минимални движения на ръцете. Ако се работи и с други предмети, като телефон, разстоянието е по степен на важност.

Осветлението. Наличието на добро осветление на работното място е определящо за предотвратяване на умората в очите. Съчетаването на два източника на светлина - изкуствен и естествен, трябва да се избягва. Препоръчва се при изкуствено осветление да се използват луминсцентни лампи.

Потенциалните рискови заболявания, на които са подложени работещите продължително време с компютър, са: преумора на крайниците, синдром на карпалния тунел (заболяване на сухожилията на ръката), тендинит и тендосиновит (възпаления на сухожилията на ръката), таракален синдром, синдром на Де Куервин, синдром на компютърното око (мързеливо око) или пренапрягане на очите.

Използването на персоналните компютри влияе не само върху физическото здраве на човека, но и върху неговата психика. Учените са доказали, че прекаленото ползване на Интернет води до силна депресия в неговите потребители. Дейностите, които човек извършва в световната мрежа засягат непосредствено способността му да води пълноценна комуникация.

Част от младите хора изпадат в стрес и депресия, защото се чувстват самотни в обществото, в което живеят. Интернет им предоставя алтернатива, която в основата си е илюзорна. С многообразието от услуги, които предлага, тя дава правото на избор на своите потребители. Това право обаче не всеки знае как да използва. Като резултат някои от потребителите на Интернет рязко понижават социалната си активност. Те се затварят в себе си и общуват само със своите виртуални приятели. Прекаленото общуване чрез Интернет води понякога до възникване на ефимерни положения, което може да предизвика отслабване на чувството за взаимосвързаност с хората.

Снимки: nnm.ru

Използвани са материали от учебник по Информационни технологии на издателство "Нова Звезда", "Здравни норми при работа с Персонален компютър"