Изкуственият тен - Привлекателен загар без риск за здравето

Даниела Спасова, председател на Национално сдружение на козметиците “Здраве и красота” и собственик на салон за красота и здраве “Дивна медик”

интервю Радмила Попова

Интересът към изкуствения тен през последните години завладя не само Америка, но и страните от Западна Европа. От какво се определя той? Тенът на кожата или слънчевият загар е нещо изключително модерно от много години. Той се харесва и се използва като аксесоар за тялото от хора с различни професии и на различна възраст. Да има тен е допустимо и за човек със спортна визия, и за този, който работи в областта на културата и изкуството. Въпреки всички статистики, че слънцето не е приятел на кожата и че предозирането му е вредно, тази мода продължава да е актуална. Затова бе разработена технология, която посредством билкови екстракти на водна основа предизвиква реакция в най-повърхностния слой на епидермиса, там, където са вроговените клетки. В резултат на реакцията с протеините, вроговените клетки се оцветяват.

Епидермисът, най-горният слой на кожата, се дели на подслоеве. Епидермалната клетка се ражда в най-долния слой чрез делене, започва да се изпълва с кератин и постепенно, остарявайки, се качва в по-горните слоеве на епидермиса. При изкачването си тя продължава да се изпълва с кератин и тогава, когато вече няма ядро и съдържа само кератин, тя се нарича вроговена клетка. Заставайки на повърхността, нейната функция е да защитава, да бъде бариера за различни вредители, които биха минали през кожата. Меланиновите клетки също се намират в епидермиса, но само в най-долния му слой. Те започват да изпускат меланин при слънчева атака върху кожата и така осигуряват химична защита на кожата от ултравиолетовото лъчене.

Какви са предимствата на изкуствения тен? Изкуственият тен предизвиква реакция само с най-повърхностните клетки на епидермиса, което е съвършено безвредно за кожата и за организма и по никакъв начин не влияе на меланоцитите – клетките, които произвеждат меланин. Затова тази процедура е много желана и успешно прилагана при кожа, която е фоточувствителна, която има различни видове алергии или непоносимост към слънцето или при която меланогенезата е нарушена по някакъв начин – т.е. при хора, които при излагане на слънце получават петна или пък имат липса на меланин (в случай на витилиго или други болестни състояния). При процедурата за изкуствен тен тези проблеми нямат значение, защото не се разчита ефектът да е в резултат на отделянето на меланин. Получава се абсолютно еднакъв кафеникав цвят на кожата, който е изключително красив и изглежда като хавайски тен.

Каква е гаранцията, че всеки, независимо от типа на кожата си, може да получи такъв тен? Такъв цвят на кожата може да получи дори човек, който по принцип никога не би могъл да придобие естествен тен. Например кожата при по-северните раси е розовееща и при излагане на слънце е възможно да почервенее, да изгори, да се обели и пак остава бяла. Такъв човек не може никога да придобие тен. С процедурата за изкуствен тен обаче това е възможно. Тя наистина се възприема много добре и се ползва от хора, които са със светла кожа, със сини очи и които иначе имат непоносимост към слънцето и не биха могли да постигнат желания тен. Бях свидетел как на тазгодишното изложение Cosmobelleza в Барселона на процедурата масово се подлагат и млади хора, и сравнително възрастни – за всички удоволствието от красивия тен е еднакво силно!

Колко трае самата процедура и каква предварителна подготовка трябва да се направи на кожата? За да се получи равномерен и траен тен, преди самата процедура е хубаво тялото да се подготви за нея по специален начин. Подготовката най-общо се състои в ексфолиация. Целта е да се премахнат роговите клетки, които вече са готови да напуснат кожата. След като те са премахнати, тенът ще бъде по-дълготраен. Пилинг се прави и на местата, където вроговяването е по-интензивно, като зоните на колената и лактите. Тези участъци също трябва да бъдат обработени, за да не се получи по-тъмен цвят. Процедурата е бърза, продуктите са с приятен аромат. Напръскването на тялото трае около 5 минути. Хубаво е след това да се постои около 15 минути, за да попие разтворът по-добре. Много фирми твърдят, че след напръскването човек може веднага да се облече, но ние не препоръчваме това. След това, в рамките на 6-8 часа човек не трябва да се къпе. Добре е процедурата да се направи привечер, за да може да се пренощува и така тенът да хване още по-добре. За по-дълготрайно задържане на тена е необходимо да се поддържа добра хидратация на кожата.

Фирмите, предлагащи изработването на изкуствен тен, работят с продукти на различна основа. Най-лесно и според мен най-ефикасно тенът се получава с продукти на водна основа. При тези на мазна основа, макар да се постига същият ефект, изсъхването е малко по-бавно и рисковете от неравномерно получаване на тен са малко по-големи.

Колко дълго трае ефектът от изкуствения тен? Нормално е да се запитаме за това, тъй като процедурата се прилага еднократно, за разлика от естествения тен, при който човек трябва да се излага на слънце определен брой дни. Трайността на изкуствения тен зависи от типа кожа. Когато тя е по-мазна, вроговеният слой е по-плътен и по-дебел. В този случай реакцията се осъществява на по-голяма дълбочина и обхваща по-голям брой клетки. Поради това тя е и по-дълготрайна. При по-тънка кожа епидермисът е с по-тънък рогов слой и тенът трае по-кратко време. Във всички случаи тенът трае най-малко 10 дни. Има случаи, в които едно нанасяне осигурява тен за 3-4 седмици. Разбира се, той минава през етапи на изсветляване, но съществува.

Как влияе изкуственият тен на чувствителната и проблемна кожи? Фактът, че е на водна основа и съдържа билкови екстракти, прави този тен много подходящ и прилаган при кожа, която има някакви временни неразположения, например, обриви вследствие на алергии или повишена чувствителност. Установено е, че съдържанието на зелен чай в билковите екстракти в продуктите на Tropical sun успокоява наранените места и зачервената кожа. Изкуственият тен много добре се понася от кожа, която е мазна и склонна към възпаления. Не става въпрос за типично акне, а за фазите, които го предхождат и често се срещат в тийнейджърска възраст. Така че, това е една много приятна процедура, подходяща за абитуриентите, които имат проблеми с обриви по гърба, деколтето или рамената. През зимния период състоянието на по-мазната кожа се влошава поради това, че сме облечени с по-плътни и затворени дрехи. Напролет в козметичните салони идват клиенти, които искат едновременно да излекуват това състояние и да направят тен. Досега това не беше възможно. Но с тази процедура вече може бързо да се получи красив тен, дори в деня преди бала.

Може ли след получаването на изкуствен тен човек да прави слънчеви бани и при какви условия? Получаването на изкуствен тен е процедура, която не въздейства на меланоцитите, а това означава, че тя няма нищо общо със слънчевата защита на кожата. Много е подвеждащо, тъй като хората като се видят с тен, решават, че могат спокойно да се изложат дълго време на слънце. Изкуственият тен не осигурява по никакъв начин защита от ултравиолетови лъчи, затова ако се ходи на плаж, задължително трябва да се ползва слънчева защита. Двете неща могат чудесно да се комбинират, те не си пречат. Полученият изкуствен тен може да се поддържа чрез слънчеви бани и постепенно да се превърне в естествен. Въпреки че естествен тен с точно такъв цвят би бил нездравословен – знаем, че това означава доста сериозно слънчево облъчване. За хората, които целогодишно биха искали да поддържат такъв цвят на кожата и то със слънчеви бани, това означава целогодишно интензивно излагане на слънце, което е нездравословно.

Всеки се ражда със свой собствен капацитет за ултравиолетова защита и ако той бъде изконсумиран, кожата започва да се отклонява от здравословното си функциониране. Именно затова този метод за получаване на тен е толериран от Министерството на здравеопазването в Америка. Там например се отбелязва в здравните книжки на хората, които придобиват тен по този начин, и те получават някакви бонуси за това, че на практика са провеждали една надеждна профилактика срещу рак на кожата – т.е. тенът им не е получен чрез слънчево облъчване. В рамките на здравословната доза слънцето е препоръчително, но тя трябва да се знае и да се спазва. Изкуственият тен в никакъв случай не изключва употребата и на козметични продукти, могат да се прилагат и козметични процедури. И задължително да се ползва ултравиолетова защита.

Може ли изкуственият тен да се комбинира със солариум? Солариумът може да продължи да се ползва с оглед на това, че слънцето все пак е светлината, която предизвиква образуване на витамин D в организма и солариумът си има своето място в поддържането на здравето. Соларните системи, които поддържат добро състоянието на костната система, се препоръчват. Но според мен дозата трябва да бъде малка и да не се поддържа целогодишно без прекъсване. Недостатъкат е всъщност, че при тази малка доза не е възможно човек да демонстрира тен, на затова пък с нея той ще бъде здрав. Затова комбинацията между изкуствен тен и солариум е чудесна и здравословна комбинация.

Какво представляват толкова актуалните напоследък слънчеви татуировки? Техниката на изкуствения тен напоследък стана много модерна за поддържане и на манекените, които през цялата година се появяват на подиума задължително приятно загорели. С тази техника навлезе и една нова мода – на т.нар. слънчеви татуировки. На определено място на тялото се поставя шаблон и след като се изработи тенът, на мястото на шаблона остава по-светла част - получава се татуировка с естествения цвят на кожата. Както стана ясно и на изложението в Барселона, това в момента е голям хит. Ефектите са най-различни и през лятото тези татуировки ще бъдат много актуални.

© Любомир Стойков

Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

Перфекта

В новия брой:

Специално интервю с хубавата Елена от Big Brother 2
Специални грижи за чувствителната кожа
Пърхотът изисква комплексно лечение
Хормонално лечение на акнето
Изкуственият тен – привлекателен загар без риск за здравето
SPA ефектът – перфектен релакс чрез водата
Красота и здраве през бременността
Секс и умора
Шанс да спечелите много награди

Всички права запазени!