10 урока за красота, за които мама беше права


Борислава Борисова

10 урока за красота, за които мама беше права 1. "Лошата храна ще ти съсипе кожата"

Конвенционална мъдрост беше, че диетите не повлияват на цялостния вид. Но едно скорошно проучване, публикувано в списанието на Американската академия по дерматология, доказа, че хората, които заменят преработени въглехидрати с храни с по-високо съдържание на протеини и пълнозърнести храни, имат по-малко проблеми с кожата. Причината за това? Високогликемичните храни карат кръвната ви захар да се увеличава, което води до рязко покачване на инсулина. Инсулинът стимулира хормоните, наречени андрогени, които спомагат за омазняването на кожата и скалпа и благоприятстват появата на пъпки. Премахнете "junk" храната от менюто си и ще забележитие подобрение на кожата ви след около шест седмици.

10 урока за красота, за които мама беше права 2. "Ако продължаваш да правиш тази физиономия, лицето ти ще замръзне така"

Изражението ви няма наистина да се парализира на мига, но повтарящите се физиономии и движения водят до появата на бръчки с течение на времето, Мускулните контракции на лицето карат кожата, разположена над тях, да бъде дърпана, изтегляна и смачквана. Много от бръчките в горната част на лицето са причинени от тези многобройни повтарящи се движения. Предпазването от този вид бръчки е лесно: релаксирайте, носете слънчеви очила и не четете на слаба светлина, тъй като примижането допринася за появата на линии около очите и пачи крак.

10 урока за красота, за които мама беше права 3. "Само да те хвана, че пушиш!"

Освен очевидните рискове за здравето, пушенето ви кара да изглеждате по-възрастни. Всеки път, когато дръпвате от цигарата си, вие вдишвате токсини, които предизвикват производството на свободни радикали – това значи сбръчкване и увисване на кожата с течение на времето и затрудняване на оросяването, което прави тена жълтеникав. Също така, многократното, често вдишване причинява появата на линии около устата. Откажете цигарите сега и ще видите подобряването на цвета на кожата ви след месец, благодарение на нормализирания приток на кръв и в последствие ще забележите, че имате няколко бръчки по-малко и кожа ви е станала по-мека и нежна.

10 урока за красота, за които мама беше права 4. "Махни си косата от лицето"

Коса на лицето ви означава мазнини (от скалпа) върху кожата ви. Добавете и стилизиращите продукти в този микс и ето ви неприятна изненада под формата на черни точки и пъпчици. Ако носите бретон (който е добър начин да скрием недостатъци по челото) измивайте го с шампоан ежедневно или през ден и се придържайте към „oil-free” стилизиращи продукти и такива без силикон. Ако въпреки това, няма подобрение, просто оставете бретона ви да порастне и през това време го прибирайте назад или настрани – това ще ви гарантира намаляването на черните точици и акнето в областта на челото.

10 урока за красота, за които мама беше права 5. "Не си гризи ноктите"

Гризането на ноктите не само е един ужасен навик: то също така отслабва ноктите и ги кара да се чупят и разцепват; то може да предизвика инфекция (тъй като дори и незначителна раничка около нокътя представлява портал за бактериите) и може да доведе до трайно увреждане. Гризането на ноктите може да причини увреждане на нокътното легло, което ще предотврати плавното и правилно израстване на нокътя. Ярък лак за нокти може да ви накара да се замислите, преди да започнете да дъвчете ноктите си; добавете и разтвор срещу гризане, който има горчив вкус и може трайно да ви откаже от този лош навик. Ако обаче това е нещо постоянно, обмислете консултацията с психотерапевт – причина за гризането на ноктите може да е хронична тревожност и други проблеми.

10 урока за красота, за които мама беше права 6. "Спри да си чоплиш кожата"

Една голяма пъпка, с бяло връхче е трудно да се игнорира, но по-добре е да устоиш на изкушението и да задържиш ръцете си далеч от нея. Изцеждането премества съдържанието на пъпката странично, което увеличава възпалението, зачервяването и подуването и може да предизвика белези. Плюс това, веднъж разранена пъпка, ще отнеме повече време да се излекува и изчезне (има и едно изключение и това е почистването от дерматолог, който вероятно ще инжектира засегнатата област с кортизон и пъпката ще спадне в рамките на 24 часа).

10 урока за красота, за които мама беше права 7. "Вече е късно, време е да си лягаш"

Не се нарича "сън за хубост" напразно. Лишаването от сън причинява стрес, който може да предизвика раздразнение на кожата във всякакви форми, включително акне, екзема и псориазис. Сънят е и времето, през което тялото ви се възстановява от щетите през деня и прекъсването на този процес ще забави обновяването на клетките. Това би попречило на правилното оросяване на кожата, което както вече споменахме, прави тена жълтеникав.



10 урока за красота, за които мама беше права 8. "Сядай като дама"

Да, кръстосвайте краката си. Но го правете при глезените, а не в коленете, за да предотвратите появата на разширени вени. Въпреки, че много фактори допринасят за вените, увеличаването на натиска, от кръстосването на краката, може да доведе до повече такива проблеми. Така че, ако имате разширени вени, опитвайте се да не кръстосвате краката си, а ако искате да се отървете от тях, лекарите препоръчват склеротерапия – вкарване на специален разтвор, който свива и разтваря вените.



10 урока за красота, за които мама беше права 9. "Винаги измивай лицето си преди да отидеш да спиш"

Оставянето на кожата "маринована" в грим през целия ден може да доведе до запушени пори и пъпчици, особено ако имате склонност към акне. Вашата телесна температура се покачва леко, когато спите, а това може да увеличи абсорбирането от кожата на това, което е по повърхността и. Така че, наистина е препоръчително да имате само полезни съставки на лицето си, когато спите. В идеалният случай, това означава ретинол и хидратиращи съставки като глицерин.
Ако сте прекалено изморени, за да си измиете лицето, почистете го със специални мокри кърпички, предназначени за сваляне на грима и мръсотията.



10 урока за красота, за които мама беше права 10. "Изяж си зеленчуците"

Смяната на солетите с моркови може наистина да помогне в борбата с бръчките. Не, наистина. Яденето на плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти може да помогне в предпазването на кожата. Учените са установили, че хранителен режим, богат на антиоксиданти, може да подобри защитата от слънцето (а по този начин и борбата с бръчките). Едно изследване показа, че доброволците, които ежедневно ядяха доматено пюре, което е пълно с антиоксиданта ликопен, са били 33% по-защитени срещу слънчеви изгаряния.