Обновената кожа е млада и красива или как пилингът изглажда бръчките

Д-р Николай Подолешев –дерматолог, ВМА – София

Наред с ежедневната грижа за поддържане на кожата от време на време трябва да я дарявате и с допълнителни грижи, които да подпомогнат регенерационните й способности. Пилингът е истинско благоденствие за кожата и ефектът от него веднага може да се забележи. Понякога е целесъобразно и прилагането на киселинно или хормонално третиране.

Средствата за пилинг съществуват в различна форма и консистенция. Действието им обаче почива на един и същ принцип – те съдържат по-груби частици, които почистват кожата от остарелите клетки и й придават по-младежки и по-свеж вид.

Прилагането на антиоксиданти и препарати за ежедневна грижа за кожата не са единствените начини за борба с бръчките. Друго ефикасно средство е пилингът.

При пилинга с помощта на природни или химически вещества се отстранява най-горният слой на кожата. Това води до незабавна мобилизация на нейните възстановителни сили и бързо заздравяване на малките ранички. За кратко време се произвеждат безброй нови клетки и “обелените” слоеве на кожата се възстановяват. Лежащата под тях съединителна тъкан се укрепва и поради това става и по-опъната. В зависимост от веществото, с което се осъществява пилингът, както и от кожния проблем, “обелването” се извършва на различна дълбочина. За да не възникнат трайни увреждания обаче, дълбокият пилинг трябва да се извършва само от специалисти.

Алфа-хидроксикиселини
Плодовите киселини (международно означение АНА, от Alpha Hydroxy Acids, алфа-хидроксикиселини) са ефикасно средство за изглаждане и опъване на кожата. Това са природни плодови и млечни киселини, които се добиват например от ябълки, цитрусови плодове, папая, грозде, кисело мляко или тръстикова захар. С помощта на плодовите киселини се отстраняват мъртвите клетки на горния рогов слой (пилингов ефект) и по този начин се открива лежащата под тях здрава и свежа кожна тъкан. По-честото прилагане на пилинг води до по-бързо обновяване на най-горния кожен слой и лекото му задебеляване (с около 25%). По този начин той изглежда по-свеж, по-гладък и по-млад.

АНА действат благоприятно освен това и на колагена на съединителната тъкан и по този начин подобряват запазването на влага в кожата. Тя става по-еластична, по-нежните бръчици се изглаждат. С помощта на пилинга значително се изчистват и вроговявания, белези от акне, дефекти на кожата и пигментни петна, а в зависимост от тяхната тежест и прилаганите плодови киселини могат и дори напълно да изчезнат. Препаратите за домашна употреба съдържат ана в ниски концентрации (до 40%). По този начин се избягват нежеланите странични ефекти, които се наблюдават известно време след третиране с високите концентрации АНА, като например зачервяване, парене и излющване на кожата. Те водят и до изключителна чувствителност към слънчевите лъчи, до склонност към пигментни изменения и затова кожата трябва да се предпазва със специални фотопротектори (съдържащи титанов диоксид или цинков оксид). Поради това дразнещо действие прилагането на АНА във високи концентрации трябва да се извършва само от опитни козметички, а над 70% само от дерматолози. За да се постигне траен ефект, е необходимо прилагането на няколко процедури в рамките на няколко седмици.

Освен алфа-хидроксикиселините съществуват и бета-хидроксикиселини. Те са сродни със салициловата киселина, която е най-важната съставна част на аспирина. Първоначално те са били използвани за регенерация на нечиста кожа, но после науката откри тяхното значение за общото подмладяване на кожата, тъй като те неутрализират повечето от най-вредните радикали – например хидроксилния радикал (ОН?).

Хидроксикиселините често се използват в комбинация с други антиоксиданти (например Q10, алфа-липонова киселина), тъй като те усилват ефекта на тези вещества.

Витамин-А-киселина
Когато витамин-А-киселината за пръв път се появи през 1988 г. на пазара в САЩ, тя предизвика буря от възторг. Защото беше първото вещество, способно да проникне в дълбочина до дермата и то точно до мястото, където започват съществените промени, водещи до обновяване на кожата. Така беше преодоляно едно голямо препятствие в борбата със стареенето на кожата.

Витамин-А-киселината не бива да се бърка с активното вещество витамин А, което се съдържа в много кремове против бръчки. Обновяващата кожата киселина принадлежи към най-ефикасните средства за борба срещу бръчките, с помощта на които може да се избегне употребата на скалпел.

Хронично увредена от светлината и поради това преждевременно остаряла кожа може да се коригира чрез многократни третирания с витамин-А-киселина в нарастваща концентрация (продължителност около 8 до 10 месеца). Постига се излющване на най-горния рогов слой, в дермата клетките на съединителната тъкан се активизират и по този начин се предизвиква образуването на поддържащите и укрепващите кожата колагенови влакна. Още след едно-две третирания клетъчното деление и кръвоснабдяването на епидермиса се засилват и пигментацията става по-равномерна. С времето кожата става все по-здрава и еластична, регенерационната й способност се усилва. Под фините бръчици на практика се образува “подплънка” и те започват по-слабо да се виждат. Пигментните и старческите петна избледняват и епидермисът става по-дебел. Това има много силно подмладяващ ефект, тъй като обикновено с напредване на възрастта кожата прогресивно изтънява, като при някои хора става почти като пергамент.
“Вълшебното средство” има обаче и обратен ефект. В момента, в който се преустанови приложението му, изчезва и неговото действие. Като странично явление се наблюдават спонтанно раздразване и зачервяване на кожата, която освен това става изключително чувствителна към светлината. Затова лечението винаги трябва да започва през есента. Задължително е прилагането на тотална фотозащита, а посещенията на плажа са табу.

Микродермабразио
Микродермабразиото е механичен метод на пилинг, при който се използва високоразвита техника. При него с помощта на изключително бързо въртящи се полиращи глави с диамантено покритие или с много фини стоманени четки се свалят най-горните кожни слоеве. Тъй като процедурата е болезнена, преди да се пристъпи към изпълнението й, върху кожните участъци предварително трябва да се приложи упойка.

Третирането трябва да се извършва само от кожен лекар, който има опит в тази област. Ако се отстрани твърде голяма част от кожата, могат да останат грозни белези. Обикновено обаче този метод се увенчава с успех.

Микродермабразиото се оказа подходящо преди всичко за дълбоките бръчки около устата, за хипертрофирали мастни жлези и белези от акне. Кожната структура като цяло става по-фина, а бръчиците стават по-невидими. Поддържащите средства могат да проникват по-лесно в кожата. Осъществяването на многократни абразивни процедури през значителни интервали от време води до стабилизиране и подобряване на ефекта.

При друг вариант на дермабразиото отстраняването на най-горните кожни слоеве се извършва посредством пясъкоструйния метод. Микрофини кристалчета се изстрелват под високо налягане върху кожата и след това незабавно биват засмукани отново. По този начин могат да бъдат “изтрити” слой след слой. Клиентката не усеща нищо друго освен леко боцкане по кожата. Накрая се прави пакунг с подобряваща кръвоснабдяването плодова киселина, както и един пакунг с канела. След около едночасовия сеанс кожата става нежна, малките бръчици се изглаждат и грубите пори стават по-фини. Като странично действие трябва да се примирим с леко зачервяване, което обаче бързо изчезва. За изглаждането на кожата често е достатъчно едно третиране, при пигментни петна и белези от акне са необходими повече сеанси.

Пилингът с помощта на крем трябва да се провежда един до два пъти седмично. При него кожата се освобождава от мъртвите клетки и поради това може да се обновява по-бързо.

Хормонална козметика
Хормоналните кремове с женския полов хормон естроген водят до повишено количество вода в епидермиса и стимулират образуването на колаген в кожата. Благодарение на това кожата става по-здрава и еластична, придобива по-младежки вид. Препаратите с естрадиол, най-мощният природен естроген, преди да намерят приложение в козметиката бяха използвани като медицински кремове. Тези хормонални кремове с основание изискват предписание от лекар, тъй като техните активни съставки отчасти преминават в кръвта. При прекомерно високи дози това води до странични ефекти.

Предписването им е най-добре да бъде извършено от гинеколог, който преди това с помощта на кръвни тестове трябва да установи хормоналния статус. Едва след това може да бъде определена точната доза.
Много по-деликатни са хормоналните кремове на базата на естествените растителни вещества (например дрожди, водни растения, соя), които упражняват върху кожата естрогенно действие. Растителните трансмитери (фитохормоните) изпращат сигнали на кожните клетки да се отнасят отново като клетки на млада кожа и да се делят по-бързо. Освен това те повишават съдържанието на кислород в клетките, което с напредване на възрастта спада. Кожата става видимо по-гладка. Тези хормонални кремове също се предписват само от лекар.

Хиалуронова киселина
Хиалуроновата киселина е един от най-разпространените мукополизахариди, синтезиран от организма. Тя е главен компонент на съединителната тъкан и заедно със свързаните с нея белтъци изгражда основата на междуклетъчното вещество. С напредване на възрастта нейното съдържание обаче спада. С помощта на поддържащи продукти, които съдържат хиалуронова киселина в по-високи количества, равновесието може да се възстанови до известна степен. Хиалуроновата киселина се смята за “задържащото влага чудо”. Тя е в състояние да свърже вода в количество, което представлява от 1000- до 4000-кратна стойност на собственото й тегло. Това е много повече, отколкото могат да свържат другите природни или синтетични вещества. Препарати за поддържане на кожата, които съдържат хиалуронова киселина, повишават съдържанието на влага в горните клетъчни слоеве на кожата. Те снабдяват зрялата и суха кожа трайно с вода, водят до изглаждане на кожната повърхност и укрепват съпротивителните сили на кожата.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Грим за очи – как да прикрием някои несъвършенства
Как пилингът изглажда бръчките
Терапия на акнето с антибиотици
Специално внимание към уязвимата коса
Заредете тялото с енергиен масаж
Простудата в цифри и факти
Сексуалност и професионална кариера
Шанс да спечелите много награди