10 вредни навика в грижата за кожата, които трябва да преустановим

Борислава Борисова

10 вредни навика в грижата за кожата 1. Пропускате да нанасяте слънцезащитен лосион.
Най-добрият начин да предпазите кожата си от появата на лунички и бръчки е слънцезащитен лосион с минимален защитен фактор SPF30. Широкоспектърните формули (което означава, че те защитават срещу UVA и UVB лъчи едновременно) с Mexoryl или Helioplex предлагат най-дълготрайна защита. Приложете около една супена лъжица от лосиона на лицето си и еквивалентното количество, което събира една чашка за шотове - по тялото ви. След работа, приложете отново лосиона ако навън е все още слънчево – дори и да се прибирате с кола. През дните, в които сте навън за по-продължителен период от време, нанасяйте лосиона на всеки 2 часа. Знаем, че е досадно, но хайде – вие ще сте тези, които ще се смеят последни, а не тези, които ще получат първите бръчки от смях.

10 вредни навика в грижата за кожата 2. Пушите.
Сякаш се нуждаете от други причини, за да ги откажете? Сериозно – време е вече. Защото ако продължавате да пушите, вие не само ще увредите здравето си, но и по кожата ви ще се появяват все повече и повече дълбоки бръчки, да не говорим за нездравия, сив цвят, който кожата придобива. Доказано е, че всеки 10 години пушене прибавят по 2.5 години към възрастта ви. Тоест, ако вие пушите вече 20 години, ще изглеждате 5 години по-възрастни, отколкото сте.

3. Прекомерна употреба на алкохол.
Не оставайте с впечатлението, че ние искаме да ви отнемем всички удоволствия – все още можете да пиете по чашка от някакво питие. Но ако консумирате повече от един коктейл на ден, кожата ви страда. Алкохолът увеличава нивото на възпалителни агенти в кръвта, което може да ускори отпускането на кожата с течение на времето.

10 вредни навика в грижата за кожата 4. Избирате грешните продукти.
Използването на козметика, която не е за вашият тип кожа е изключително често срещана грешка. Ето какво трябва да знаете:

Мазна кожа: Изберете почистващ лосион със салицилов спирт. Преборете се с лъщенето с oil-free лосион, последван от матиращ серум и използвайте химически ексфолиант като например гликолова киселина, в интервал на процедурите от 7 до 14 дни между тях. Вече има и пилинг продукти за домашно ползване, съдържащи гликолова киселина – консултирайте се с козметик или разпитайте в аптеките и специализираните магазини.

Чувствителна кожа: Използвайте тоалетно мляко, а не лосион за премахване на грима, както и слънцезащитен лосион без аромат. Потърсете кремове против бръчки, съдържащи хиалуронова киселина и масло от Ший.

Комбинирана кожа: Изберете почистваща пяна за мазна кожа. Използвайте лек овлажнител за цялото лице като прилагате по-мазен крем за сухите участъци по лицето.

10 вредни навика в грижата за кожата Суха кожа: Избягвайте сапуните и пяната за почистване на кожата, а вместо това използвайте кремообразни почистващи лосиони. Прилагайте продукти, съдържащи ретинол през ден (ежедневната употреба може да влоши сухотата), или преминете към кремове с кинетин или матриксил – те са по-малко изсушаващи от ретиноидите.

5. Игнорирате вратът и деколтето.
Грижата за кожата не спира до вашата челюст. Тези области са почти винаги изложени на вредни влияния и въпреки това те рядко получават същото ниво на хидратация и защита от слънцето като лицето. Но кожата там е по-деликатна и също толкова податлива на стареене и увреждане. Така че запомнете – следващият път, когато прилагате серум, крем или слънцезашитен лосион, продължете надолу, до линията на деколтето.

10 вредни навика в грижата за кожата 6. Пренебрегвате бенките си.
Изследванията сочат, че 50% повече случаи на развитие на меланома се наблюдават при жените на възраст 15-39 години през 2004 г. в сравнение с 1980 година. Урокът тук? Всеки трябва да проверява бенките си при специалист-дерматолог поне веднъж годишно като не забравяте да се преглеждате сами поне веднъж месечно. Не пропускайте по-малко очевидните места като скалпа, стъпалата на краката и под ноктите. Дори и ако бенките ви преминат теста, не подценявайте инстинкта си – ако погледнете нещо два пъти, покажете го на дерматолог.



10 вредни навика в грижата за кожата 7. Използвате мръсни четки и гъбички за нанасяне на грим.
Може би се чудите, защо това да ви притеснява. Ето защо: пренебрегването на миенето на четките си за грим може да ви донесе размътени цветове, запушени пори и бактериални инфекции. Веднъж на всеки три седмици измивайте четките си с лек шампоан, изплаквайте добре и ги оставете да изсъхнат през нощта. Друг вариант е да използвате гъбички, които просто да изхвърляте след едноседмична употреба.

8. Постоянно разговаряте по телефона.
Допирането на телефона до брадичката или бузата ви, може да доведе до замърсявания, независимо от това, дали телефонът е чист. Ако ви се налага да разговаряте често, обмислете закупуването на handsfree.

10 вредни навика в грижата за кожата 9. Прекалявате с ексфолирането.
За съжаление, може първоначално да се чувствате добре с много чисти пори, но прекалено честото почистване, използването на по-груби препарати и твърде много ексфолиращи средства може да засили производството на себум, да влоши състоянието на кожата и да увеличи разпространението на бактерии. Нежна алтернатива – използвайте гликолов пилинг за домашна употреба, три пъти седмично.

10. Стоите будни до късно.
Лишаването от сън причинява стрес, който може да раздразни кожата, във всяко нейно състояние, включително акне, екзема, псориазис и т.н. Сънят е и времето, когато тялото ви се възстановява от стреса през деня и прекъсването на този процес ще забави обновяването на клетките. В краткосрочен план това може да повлияе на кръвоснабвядането на кожата ви и да направи тена ви жълтеникав.

Други вредни навици свързани с грижата за кожата са:
- Не измивате лицето си преди сън и пропускате да сваляте грима си.
- Ядете много хамбургери, пържени храни или така наречената "junk food"
- Пренебрегвате зоната около очите си и не използвате специални кремове
- Изстисквате пъпките и черните си точки сами
- Не спортувате или пропускате да ходите на фитнес редовно
- Излагане на слънце с цел събиране на тен, вместо използване на бронзанти и тонери
- Използвате прекалено много продукти, които понякога са с дублиращи се съставки и от които кожата ви няма нужда