Кратък текстилен речник


Тафта – блестящ, фин копринен плат, който се отличава със своята плътност, въпреки, че е тънък. На допир е шумящ и пада много добре, поради тази причина се използва най-често при булчинското и бално облекло.

Креп – няколко тъкани, съставени от сплитане, които са силно усукани преди тъкане, придавайки на плата значителна гладкост, гъвкавост и естествен блясък. Има много видове креп, включително марокански креп и креп жоржет.

Шифон, муселин, гренадин – леки, матови тъкани, изработени от фини, усукани нишки, разпределени рехаво, за да бъде платът прозрачен.

Органза – тъкан, изработена от коприна, която също е прозрачна и фина. Много често органзата се произвежда от полиестер или найлон.

Сатен – тъкан, която обикновено има лъскав външен вид и в която точките, където вътъкът се пресича са скрити, така че платът е с гладка, равномерна повърхност. Сатенът пада тежко и красиво и поради своята гладкост се използва често при производството на бельо, нощници и други облекла, които са в директен контакт с кожата.

Кашмирът е мек, нежно падащ, лек вълнен плат, особено ценен заради своята мекота и дълъг живот. Наименованието произлиза от кашмирската коза, от чиято вълна се произвеждат пухкавите влакна, с дължина от 3 до 9 сантиметра.

Мохерът е копринено-подобна вълна, произвеждана от ангорска коза. Влакното е тънко, с дължина от 20 мм до 30 мм. То е едно от най-старите текстилни влакна, които се използват. Мохерът е едновременно здрав и еластичен, отличава се с високата си лъскавина и блясък. Той е траен и устойчив на влага, разтягане и смачвкане. Мохерът се смята за луксозен плат, заедно с кашмира, ангората и коприната и обикновено е по-скъп от вълната. Той се използва в производството на палта, зимни шалове, шапки, костюми, пуловери, сака.

Кадифе – луксозен, копринен плат, характеризиращ се с гъсти влакна, които са отрязани на еднаква височина, образувайки повърхност, наподобяваща кожа. Гърбът на кадифения плат е равен, докато отпред, кадифето може да е както равно, така и пресовано, за да добие различни форми и орнаменти.

Туид – дебел, вълнен плат, използван за производството на облекло, с произход от Шотландия.

Велкро (търговска марка) – найлонов плат, използван за бързо закопчаване на дрехи, обувки и други чрез прилепване на събираните части.

Спандекс, ликра или еластан е синтетична нишка, известна със своята изключителна еластичност. Тя е по-здрава и трайна от каучука, нейният основен, несинтетичен конкурент. Името произлиза от английската дума "expand" ("разширявам"), а световен мащаб "spandex" е познат като еластан или ликра.
Спандекса се използва в производството на облекла, при които удобството е от особена важност като например: спортна екипировка, бански костюми, ски панталони, ръкавици, трикотаж, чорапи, бельо и други.

Велур или филц – тежка материя, която наподобява кадифе. Той се прави обикновено от памук, но може да бъде направен от синтетични материали като полиестер. Велурът се има широко приложение, не само в дрехите и обувките, но и в тапицериите и дори тапети.

Аба – плат, изтъкан от козя или камилска вълна.

Акрил – синтетичен плат, характеризиращ се с това, че е мек, топъл и наподобява вълната като усещане при допир. Акрилът се използва в облеклото като по-евтина алтернатива на кашмир.

Ацетат – това е тъкан от синтетични влакна с гладка повърхност и копринен вид. Изсъхва бързо и не абсорбира лесно влагата. Повечето ацетатни тъкани се нуждаят от специфични грижи при тяхното почистване и сушене. Ацетатът се използва широко в текстилната промишленост поради отличното си драпиране и мекота.

Тюл – фина, ефирна тъкан изработена от найлон, коприна или памук. Платът е мрежест и поради това най-широко се използва в направата на сватбеното було.

Лен – плат от естествено, ленено влакно, който е много здрав и удобен. Той има гладка повърхност и трудно се замърсява. Използва се най-често за направата на покривки, чаршафи, пердета и други. Облеклата от ленено влакно са предпочитани през лятото, поради това, че тази тъкан оставя кожата да диша и пропуска въздух. Освен това е лека и оставя чувство за прохлада, без да спарва, тъй като ленът лесно попива вода и много бързо изсъхва. Той е по-твърд от памука и се мачка повече.