Фигурата е определяща за привлекателността на жената

Фигурата е определяща за привлекателността на жената Представите за еталона на красотата са достатъчно променливи и през различните епохи често те са били коренно противоположни. Но както са установили американски учени от университета на Минесота (University of Minnesotta) привлекателността на жената зависи преди всичко от нейното тяло.

Допитването, проведено сред мъже на възраст от 18 до 86 години, показва, че в представите на мъжете от всички, дори от най-нецивилизованите народи, идеалът за женска красота се различава по ръст, тегло и обем на гърдите, но се обединява в едно - съотношението между талията и бедрата трябва да бъде около 0,7.

Затова преди една жена да се стреми към идеалното тегло, трябва внимателно да определи своето телосложение - нормалното тегло за жените от астеничен и хиперастеничен тип съществено се различава.

Типът телосложение се определя въз основа на редица признаци: форми и размери на костите на скелета, форми на гръдната клетка, съотношение между надлъжните и напречните размери на тялото.

Повечето случаи се вместват в 3 основни типа: астеничен, нормостеничен и хиперстеничен. Най-лесно може да се определи телосложението, като се измери окръжността на китката на ръката.

При нормостениците тя е 16-18 см, при астениците под 16 см, а при хиперстениците - 19 см и повече.

- При астениците (лекокостен тип) надлъжните размери преобладават над напречните: крайниците са дълги и тънки, костите леки, шията дълга и тънка, раменете тесни, гръдната клетка дълга, плоска, тясна. Мускулите при тези жени са слабо развити. Те като правило са енергични, изразходват по-бързо енергията, отколкото я натрупват - затова обилното хранене не води веднага до увеличаване на тяхното тегло. Представителките от този тип обикновено не са пълни.

- Телосложението на нормостениците (среднокостен тип) се отличава с пропорционалността на основните размери на тялото и с тяхното правилно съотношение. Именно тези жени имат дълги крака, тънка талия и красива фигура.

- При представителките на хиперстеничното (ширококостно) телосложение напречните размери на тялото са значително по-големи отколкото при другите два типа. Техните кости са дебели и тежки, раменете широки, гръдната клетка широка. Жените с такова телосложение са склонни към пълнота.

Източник:
здраве.bg