Нано козметиката - предимства и недостатъци на откритието за борба със стареенето

Борислава Борисова

Нано козметиката Жените по целия свят използват различни методи, за да преборят остаряването. Те искат лицата им да изглеждат така, както са изглеждали няколко години по-рано и опитват всякакви нови технологии в търсене на младостта. Една от тези нови технологии се рекламира широко от някои от най-големите производители на козметични продукти. Новата технология е използването на наночастици в техните козметични продукти, по-специално в кремовете против бръчки.

Нано козметиката се нарича така, защото в нея се използват изключително малки (или нано) частици, които проникват в кожата много по-дълбоко, отколкото традиционните средства за борба със стареенето успяват. Новата технология се използва в много кремове за борба с бръчките, слънцезащитни продукти и друг вид козметика против стареене, която служи за предпазване на кожата и тонизиране в дълбочина.

Нано козметиката

Какво значи "нано"? Нано идва от гръцки и значи "джудже"; "миниатюра". Един нанометър (Nm) е равен на "една милиардна" от метъра или приблизително 1/100 000 от човешки косъм. Нанотехнологията е сравнително нова област, в която изследванията са все още в начален стадий на развитие. Това също е и нов начин да се анализират и контролират молекулите, невидими за човешкото око.

Козметичните гиганти са едни от първите и най-запалени привърженици, прилагащи нанотехнологиите. Големи марки като L'Oreal, Revlon, Avon, Prestige, The Body Shop продават нано козметика.

Поради способността на наночастиците да бъдат абсорбирани дълбоко в клетките на кожата, възникват и много въпроси във връзка с дългосрочните последици от химикалите, които се внасят в организма.

Това е особено сериозен проблем, ако частиците наистина проникват в клетките на тялото или в кръвта.
До ден днешен много международни организации са изразили загриженост относно използването на нанотехнологията в козметиката.

Тези неправителствени организации призовават за по-сериозни изследвания в областта на дългосрочните последствия от тези козметични продукти, произвеждани от козметичната индустрия, което производство е относително нерегламентирано от своето започване до сега.

Според FDA, спешни изследвания са нужни, за да се оцени безопасността на наночастиците, използвани в козметиката. Организацията също така поставя въпроса дали частиците наистина могат да проникнат в клетките на тялото или в кръвта и какъв би бил ефекта ако това се случи. Опасенията произтичащи от използването на нанотехнологиите се дължат на съмненията за възможни генетични мутации като дългосрочен, негативен ефект върху организма.

Нано козметиката Традиционните продукти за борба с бръчките са предназначени да задържат влагата в кожата, чрез създаване на бариера между нея и външния свят. Наночастиците от новото поколение козметични продукти не работят по същния начин.

Те са предназначени да проникнат през горния слой на кожата и да стимулират създаването на нови кожни клетки, което дава на кожата нов, гладък и младежки вид. Наночастиците правят възможно внасянето на множество химични вещества в дълбоките слоеве на кожата, тъй като химикалите могат да бъдат обхванати от микроскопичните частици. Много от тези химикали могат да стимулират вътрешните процеси за заздравяване и регенерация на клетките и колагена.

Това е и тайната на нано козметичните продукти против стареене и бръчки. Ако използвате тези продукти вие определено ще видите положителен ефект и резултати, но все още не се знае какво въздействие могат да имат за вас в дългосрочен план.