Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В новия брой:

Специално интервю с певицата Светла Иванова
Сънят изтрива бръчките и разкрасява кожата
Стресът влошава акнето
Пачули – ароматът на индийските принцеси
Арсеналът на SPAсението
Защо тревата на съседа винаги е по-зелена
Опасни ли са мобилните телефони
Шанс да спечелите много награди

Арсеналът на SPAсението

Ритъмът на съвременния живот диктува свои условия: в забързаното всекидневие всеки се стреми да получи максимум оздравителни услуги на едно място и за по-малко време. Ето защо днес все по-актуални стават SPA комплексите. Животът в големия град е изпълнен с постоянен стрес, недостатъчно физически натоварвания, замърсен въздух, силен шум, електромагнитни въздействия… Тези “агенти на негативното влияние” водят до по-ранно стареене и са причина за различни функционални разстройства и хронична умора. Спасение от тях предлагат SPA центровете. Понякога вечно заетите хора могат да посветят на самочувствието си само няколко часа от седмицата. За такива работохолици истинска находка е SPA еднодневката (Day SPA).

Задължителните елементи на успешния SPA салон, внушаващ доверие на клиентите, са финландската сауна, турският хамам, руската баня, ваните, басейните, джакузи с термална и морска вода, водорасли и минерали, а също балнеотерапевтично оборудване. Точно с този “воден” комплекс, по правило, започва първото посещение в SPA салона. Макар че за постигане на най-добър ефект SPA специалистите препоръчват в началото да се направи пилинг, който почиства кожата и отваря порите, правейки организма по-възприемчив към SPA терапията.
В SPA клиниките обикновено след водните процедури на клиентите се прави масаж. Антицелулитен, коригиращ, антистресов, шиацу, аюрведически, тибетски, масаж с камъни – изборът е доста богат. Най-подходящият сеанс трябва да избере лекарят в SPA клиниката, разбира се, като се отчитат както желанията на клиента, така и физиологическите показания. В никакъв случай не трябва да се доверявате само на модните тенденции.

Под шума на вълните
За да се постигне по-бързо оздравителен ефект, в SPA процедурите се използват специални звуци - шум на океански прилив, песни на горски птици, шумолене на лек вятър… Някои SPA клиники предлагат на клиентите си не само сеанси, основани на лечението със звуци от природата, но и словотерапия (сеанс с участието на професионални психолози) или музикотерапия (построена на взаимодействието на вътрешните органи с музикалните тонове). По мнението на медиците например, под музика във фа диез шлаките се премахват най-добре от организма. Лечението с пеене въздейства благотворно на психосоматичните разстройства, камбанният звън помага при депресия, а римотерапията (лечение със стихове) омекотява емоционалния фон и прави човека по-уравновесен и спокоен. Такива процедури обаче засега са все още рядкост в SPA клиниките.

Красиво и приятно
Основно изискване, което се спазва в SPA салоните, е те да бъдат едно истински красиво, чисто, подредено и радващо очите място, на което попада клиентът. Затова в SPA центровете се палят ароматни свещи, интериорът се украсява с кристали, сложни фигурки и растения. Самото пространство на центъра обикновено е подчинено на принципите на фен-шуй.
Посетителят на SPA центъра трябва да изпитва покой и блаженство, независимо от това дали SPA сеансът ще продължи една седмица или няколко часа. Отпускайки се в уютната вана, гледайки перлените мехурчета, повдигащи се от дъното, проблясващите пламъци на свещите, наслаждавайки се на приятните ароматни благовония и нежната музика, ние се успокояваме, намираме вътрешната си хармония и сила.
Но това не е всичко. В SPA салона може да се предложи хромотерапия – лечение с цветове и светлина. Приема се, че всеки цвят излъчва определена информация, която нашият организъм може да улови. Например червеният действа раздразващо и стимулира активността на нервните клетки, жълтият укрепва организма, синият отпуска… Хромотерапията е основана точно на тези свойства на цветовете. По време на сеанса към клиента се отправя необходимия му енергетичен поток.

На какво мирише здравето
В SPA центровете активно се прилагат най-различни масла, свещи, благовония. Най-често се предлага масаж с масла с различни оздравителни ефекти – например жасминът стимулира дейността на главния мозък и отстранява депресията, лавандулата премахва болката при невралгии и мигрена и лекува безсънието, пачули намалява апетита и изхвърля излишните течности от организма. Етеричните масла проникват в дълбоките слоеве на кожата и ги насищат с полезни вещества. Те се използват по време на масаж и в хидротерапевтични процедури (вани с етерични масла). Някои клиники предлагат сеанси в солна пещера или инхалация с “морски въздух”.

Хранене за настроение
Оздравителният ефект на сложните процедури може да е нулев, ако храненето е неправилно. В добрия SPA салон има не само бар с витаминни коктейли, но и ресторант за здравословно хранене. Най-добре е да се обърнете към лекаря на SPA клиниката – той ще ви подготви индивидуална диета. Може да ви предложат тайландска кухня, богата на подправки, способна да повиши настроението даже на най-заетия и уморен човек, или средиземноморски (гръцки) режим на хранене, който отдавна се смята за основа на дълголетието.
По време на самите сеанси на SPA терапията задължително се предлагат различни фиточайове и напитки с витаминни и минерални добавки – това е традиционен елемент от идеологията на SPA.

Някои разпространени заблуди
SPA центърът е разновидност на салона за красота с използването на водни процедури и посещаването му е нужно само на тези, за които красивата външност е част от работата им.

В действителност: Задачата на специалистите на SPA комплекса е да дадат насоки и указания за здравословен начин на живот и преди всичко за здравословни мисли и чувства. Нашият организъм е строга йерархическа система и при всеки “пробив” в нервната, хормоналната или имунната регулация страда организмът като цяло. В SPA салоните съществува комплексен подход, т.е. серия от непрекъсващи взаимосвързани процедури. Това е възможно само благодарение на съгласуваните действия на колектива от SPA специалисти. Процедурите в истинските SPA комплекси задължително трябва да отчитат индивидуалните особености и дълбоките причини за проблемите на всеки клиент.

Приятните усещания, получени по време на процедурите, само повишават настроението.
В действителност:
SPA технологиите са насочени за постигане на дълбока релаксация, без която не е възможна истинска корекция на козметичните дефекти. За това се използват специални методики:
Аудио-визуална релаксация – внимателно подбрани музикални и зрителни образи. Те въздействат на човек най-силно.
Неселективна хромотерапия – лечебно прилагане на видимото излъчване, повишаващо нивото на меланотропина. Сигнализира за прояви на сезонна депресия: сънливост, вялост, загуба на апетит или обратно, постоянно желание нещо да се яде.
Алфа-масаж – специална капсула, позволяваща да се въздейства на всички сензорни системи на организма. Намалява напрежението, повишава издръжливостта на физически натоварвания, хармонизира работата на органите и системите.
На психическото състояние може да се повлияе и с традиционни антистресови методи като масаж и акупунктура.

SPA центърът е нужен само на тези, които постоянно преживяват стрес.
В действителност: Различните оздравителни програми в SPA салоните са разработени за подобряване на адаптацията към неблагоприятните фактори на обкръжаващата среда. Рамките на възможното влияние на SPA процедурите върху организма постоянно се разширяват благодарение на съвременните технологии. Древният девиз “Красиво е само това, което е здраво” е актуален и днес. Ясно е, че ключът към физическото здраве на човека е неговият душевен комфорт, източник на който трябва да станат SPA центровете.

Тайната на фермата
През 30-те години на ХХ век американката Елизабет Арден преустроила ранчото си във “ферма на красотата” (аналог на съвременния Day SPA). За пациентите бил установен специален дневен ред, гъвкаво подчинен на индивидуална оздравителна програма. Елизабет въвела нов принцип на подхода към пациентите: на почивка човек напълно се доверява на специалистите и заприличва на дете, което не носи отговорност за своето здраве. Този принцип е особено актуален сега за бизнесмените, ръководителите, политиците, на които са нужни макар и само няколко дни, през които да не взимат абсолютно никакви решения.

Съвременни SPA процедури, за да се подмладим, успокоим и ободрим
Вана с морско зеле

Морското зеле (вид кафяви водорасли) е истински извор на подмладяване, енергия и подхранване на кожата. Във водата се добавят 4 супени лъжици екстракт от морско зеле. Може да се добави глина и морска сол. Тази вана е незаменимо средство при уморени или отекли крака. По време на тази, както и на всякакви други оздравяващи процедури, може да се отпуснете допълнително с помощта на специални медитативни звуци – шума на океана, на дъжда, гласове на делфини. От морско зеле може да се направят и козметични маски. Те са особено ефективни за тези, които имат проблемна кожа. Маската може да се прилага и на косата.

Вана с цветове от рози
Във водата първо се добавя розово масло от серията ароматерапия, а след това – колкото може по-голямо количество цветове от рози. Когато излезеш от розовата вана, чувството на свежест и благоухание е толкова завладяващо, че всички тревоги и грижи изчезват безследно, отстъпвайки място на отлично настроение и бодрост.

За изумителен загар на кожата, Коко Шанел взимала вана с кафе и чай
Вана с шоколад

Ваната с шоколад мирише неописуемо вкусно, но от нея не може да се яде, защото освен какао съдържа минерали, витамини, специални масла. Процедурата трае 15-20 минути, но през следващите два дни, дори да вземате душ сутрин и вечер, имате чувството, че сте намазана с крем с аромат на какао. Съвременният начин на живот е напрегнат, стресиращ и изнервящ, а SPA помага да се отпуснем, успокоим и да станем по-уверени в себе си.

Красотата се завръща
За любителите на SPA, тръгващи на задграничен курорт, е важно да се върнат подмладени и разкрасени. Козметичните процедури с използването само на натурална козметика са едни от най-важните в SPA.

Известно е, че Франция се слави със своята превъзходна козметика. Например в Биариц, в известния козметичен център на хотел Miramar се използват средства само на основата на препаратите La Prairie и морската линия Aquascience. А в дермокозметичния център във Виши, естествено се прилагат козметичните препарати Vichy и минерална вода от извора Люк. В курорта Ла Бол, намиращ се на крайбрежието на Атлантическия океан, козметичният курс се провежда с използването на таласотерапевтични препарати от козметичната линия Thalgo.

В много швейцарски SPA курорти има козметични салони или студиа, в които освен тревни обвивания, ароматерапии и източни масажи се прилагат средства, изготвени на основата на местните минерални води. Такова е студиото Ad Fontes в Бад Рагац, а също козметичният център в хотел Victoria Jungfrau в Интерлакен, които предлагат програми за лице, тяло и корекция на фигурата на основата на козметиката Clarins.

Италианските курорти също се славят със своите козметични процедури. Недалеч от Венеция се намира курорта Терме ди Сатурния, основан на горещи сероводородни извори. Тук произвеждат и използват биоглея – пречистен екстракт от планктон, растящ на дъното на термални водоеми. Той притежава уникални козметични свойства и е най-богатият в природата източник на натурални минерални вещества и азотисти субстанции.

Основата на азиатската козметика, която се използва в местните SPA курорти, са тропическите плодове и треви. Фитотерапията и ароматерапията са най-важните компоненти на местните козметични процедури. Подобен подход се среща и в Африка: треви, масла, водорасли. А болшинството южноафрикански козметични средства са на основата на екзотичния чай ройбос.

Anti-age програми
Всеки народ има свои стари традиции за подмладяване на организма. Напоследък те особено активно се използват в SPA индустрията, разбира се, успешно допълнени със съвременни разработки в тази област.

В град Монт Пелерин в Швейцария се намира хотел Le Mirador, известен в цял свят със своя център за подмладяване и отслабване Centre Cambuzat. Журналистите наричат Кристиан Камбуза, неговия основател, Мефистофел – смята се, че той е намерил еликсир на вечната младост. Гостите на хотела могат да се приобщят към тази тайна и за две седмици да се “подмладят” с няколко десетки години. Противостареещи програми практикуват и швейцарски дерматологични клиники. Една от най-известните е разположената в самия център на Лозана клиника Lemanik. Освен лазерна козметология, инжекции с ботулинов токсин, колаген, хиалуронова киселина и пластична хирургия, тук има и SPA процедури: пилинг, мезотерапия, натурални маски, ароматерапия, масаж.

На някои италиански курорти като Абано и Монтегротто Терме противостареещите програми се състоят основно от кални процедури. Те се провеждат сутрин на гладно. Това са кални апликации, вани с минерална вода, баня и масаж. Счита се, че местната кал притежава подмладяващ и възстановяващ ефект.

В екзотичните страни с anti-age се занимават от много векове. Тук почти всички “етнически” процедури са насочени към борбата със стареенето. Те включват ароматни масла, плодови екстракти, сокове и фитотерапия. Между другото, тези средства отдавна вече “пътешестват” по цял свят. Но все пак, истинската същност на екзотичните противостареещи програми е масажът. Японският шиацу, източната рефлексотерапия, тайландският, аюрведическият масаж, зародил се в Индия, ефективно подмладяват и повишават имунитета.

В Африка освен таласотерапия и псамотерапия (лечение с горещ пясък), като противостареещо средство се използват цветовете и листата на растението ройбос, растящо в ЮАР. То е известно със своите антиоксидантни свойства, затова го приемат и като чай, и във вид на маски, и обвивания.

Съвет за из път
Отправяйки се на SPA курорт за първи път, имайте предвид, че ефективното възстановяване на тонуса и имунитета, задействането на процесите на подмладяване и прочистване на организма е възможно само в близки до вашата по климат, природен ландшафт и часови пояс страни. За тези цели са подходящи гористите, езерни и планински региони на Европа, крайбрежието на Атлантическия океан, страни с мека снежна зима, негорещо лято и изобилие от термални извори – Австрия, Германия, Франция, Швейцария, Словения и някои райони на Италия.

© Любомир Стойков
Всички права запазени!