Диетата на Пиер Дюкан на мода и у нас

Всяка жена, която посещава дамски форуми и чете списания за здравето и красотата най-вероятно е чувала за тази диета. А не малко от нас са я приложили. Едни я хвалят, други тотално я отричат. Ние ще отчетем плюсовете, след това минусите и ще бъде полезно, ако дами, които са я изпробвали вече, споделят с нас своето мнение.

Накратко диетата се базира върху това да приемаме основно белтъчини (протеини). Започва се с така наречените ударни дни. В зависимост от това, колко килограма бихме искали да свалим избираме времетраенето на първоначалния ударен режим. Ако килограмите за сваляне са повече то тогава първата фаза на диетата трябва да е по-дълъг, примерно 10 дни, ако имаме по-малко килограми за сваляне ударните дни може да са и по-малко 2-5 дни. Ако имаме 5 ударни дни то може да свалим и до пет килограма. Не звучи страшно до тук.

Следва смесен режим – няколко дни консумираме белтъчини + зеленчуци и няколко дни отново само белтъчини. Отново броя на дните зависи от това с колко от килограмите си бихме искали да се разделим. Средно се сваля по 1 кг на седмица.

И накрая са преходните дни. През тези дни се включват и въглехидрати, като само един ден в седмицата сме само на чисти протеини. А през два от дните може да си хапваме каквото пожелаем, но без да прекаляваме с количествата.

Времетраене: зависи от това колко килограма сме свалили до момента. Съотношението е десет дни на всеки свален килограм от началото на режима. Примерно, ако сме свалили 6 кг значи 60 дни или 2 месеца можем да сме на този преходен режим на хранене.

Препоръките са:
Диетата на Пиер Дюкан на мода и у насДа се пие много вода – минимум по 2 литра на ден. Съчетанието на прием на белтъчини и вода е изключително благоприятно в борбата ни с целулита. Водата засища – това също е предимство за хората, които са на диета.
Трябва да се яде бавно, за да може вкусовите рецептори да изпращат позитивни сигнали към мозъка и така с по-малко храна ще се чувствате по-сити.
Няма ограничения в приеманите количества. Яжте, докато се почувствате сити.
Студените храни са за предпочитане според Дюкан – защото организма изразходва повече калории да ги усвои, първа трябва да ги стопли, а после да ги преработи.
Студените душове също са от полза за диетата, защото организмът използва енергия да стопли тялото ви.
Да се приемат овесени трици – спомага за регулирането на отделителните функции на организма и увеличава приеманите калории.
Да се внимава със солта. Знаем, че не само при тази диета, но по принцип приема на големи количества сол води до задържане на течности в организма. В случая това ще намали темпото на нашето отслабване. Трябва да знаем, че в повечето колбаси, кренвирши, кайма съдържат много сол и много соя. Затова се препоръчва, както тук, така и от повечето диетолози, да не се консумират.
Да се наблегне само на чистото месо.
Ходете повече пеша.
Формулата на Дюкан ще хареса на всички, които обичат да си похапват. Той смята, че за да се отслабне, трябва да се яде. И не бива да се пропуска нито едно то храненията през деня. Най-добре е да се яде през четири часа, но ако не успеем, то поне да спазваме традиционния режим на хранене: закуска, обяд и вечеря.
Хубавото на тази диета, че виждате резултата и като стъпите на кантара, и като вземете сантиметъра в ръка.

Храни, съдържащи чисти протеини:
По време на цялата диета, от тях може да хапвате колкото искате.

Говеждо месо - всички части, които се пекат във фурна или на грил. Забранени са само рибицата и котлетите, защото са прекалено тлъсти.
Телешко месо: всичко, което става за печене, като се отстрани мазната част.
Птиче месо – всички птичи меса са позволени, с изключение на кожата на птицата. Забранени са само онези птици, които са с плосък клюн, като например патицата и гъската.
Кайма – позволена е стига да е направена от чисто месо, а мазнините да не са повече от 10%. С една дума само домашно приготвена кайма.
Дреболии: разрешен е черният дроб - телешки, говежди или птичи, телешкият и агнешкият езици, които не са тлъсти. (говеждият език - само върха, който е най-постната част.
Риби: всички риби са позволени.
Морски дарове: всички ракообразни и всички миди, скариди,омари, стриди, рапани, охлюви и т.н., стига да можете да си ги позволите.
Шунки: ако съдържанието им на мазнина е между 2% и 4%.
Диетата на Пиер Дюкан на мода и у насЯйцата са позволени.
Млечни продукти - обезмаслени / кисело мляко,извара и сирене/
Подправките – оцет, лук, мащерка, магданоз, копър и т.н. са позволени и препоръчителни.
Солта – както споменахме трябва да се ограничи или да се замени с диетична сол.
Горчица може да се консумира, но се препоръчва безсолната горчица.
Кетчуп – отново се позволява само диетичен без сол и захар.
Свинското месо: през първия ударния период е забранено.
Агнешкото месо: през първия ударния период също е забранено

Можете да приготвяте месата според вкуса си, но без масло, олио, сметана и др. Препоръчва се да са на скара, но за разнообразие можете да ги варите или печете.

Забранени храни
Захарта е изрично забранена.
Олиото и зехтина също са забранени.
Забранени са нишестените зеленчуци: картофи, леща, царевица, ориз, грах, бакла, нахут.
Източник: az-jenata.bg

Лунна диета