Как да запазите красотата на очите си


Уморен, безжизнен и мътен поглед. Очи, обкръжени от синкави или черни кръгове, подпухнала и набръчкана кожа - толкова белези от времето върху тази изключително деликатна зона, наречена околоочен контур.

А появяващите се там бръчки са един от първите предвестници на остаряването.


  Как да запазите красотата на очите си



В продължение на години кожата бавно, но сигурно претърпява съществени отрицателни промени – обновяването на клетките се забавя и епидермисът изтънява.

В дермата еластичните влакна прогресивно се разрушават, влошава се и качеството на колагена.

Кожата изгубва тонуса и еластичността си

На този фон все повече проличават пораженията от агресивните фактори на околната среда – слънчевите лъчи, вятърът, дъждът, студът ….

При все това, трябва да се има предвид, че тази физиологична регресия не се проявява еднакво във времето при всички хора. Влияние върху нея оказват не само наследственото предразположение, но и личните хигиенни и здравни навици, недоспиването, консумацията на алкохол, начинът на хранене (бедна на протеини и витамини храна), ограниченият прием на течности, недостатъчният престой на чист въздух, тютюнопушенето и др.

Всички тези обстоятелства причиняват преждевременно състаряване на кожата и то най-вече в областта на контура около очите, където тя е изключително фина.

Бръчките около очите най-често се дължат на нормалната мимическа дейност. Те се появяват в непосредствена близост до външния ъгъл на окото и се наричат “пачи” или “гъши крак”. Освен оживената мимика (включително и смехът), причина за възникването им може да бъде и дефект на зрението, който води до непрекъснато присвиване на очите. В такива случаи при жените, които поради суетност не желаят да носят очила с диоптрирани стъкла, бръчките се образуват много по-бързо и стават много по-дълбоки. До присвиване на очите се стига и когато не се носят тъмни очила при слънчево време.

За да изглежда добре контурът около очите ви:

• Въздържайте се от прекалено излагане на въздействието на агресивните фактори на околната среда – слънце, вятър …

• По време на излагане на слънце използвайте фотопротективни препарати, осигуряващи широкоспектърна защита от ултравиолетовите лъчи.

• Ориентирайте се към природосъобразен начин на живот – избягвайте недоспиването, хранете се рационално, изграждайте и се придържайте към правилни хигиенни и здравни навици (не прекалявайте с алкохола, никотина).

• При подпухване на кожата под очите правете плискания и компреси с топла и студена вода и не използвайте тоници, съдържащи спирт.

• При образуване на по-дълготрайни торбички под очите употребявайте лосиони с розова или карамфилова вода, както и препарати на базата на растителни екстракти – бръшлян, невен и др.

• При появата на силно изразени сенки използвайте новите козметични кремове с витамин К-оксид.

• С оглед повишаване съдържанието на кислород в кожата на околоочния контур се препоръчва втриване на крем с високо съдържание на кислород.

• Ако имате нужда от очила, не отлагайте консултацията с офталмолог.

• През лятото носете тъмни очила. Така слънцето по-малко дразни очите и се избягва непрекъснатото им присвиване, което е една от основните причини за образуване на бръчки. Същото е валидно и ако през зимата карате ски.

• Почиствайте очния грим всяка вечер.

• Когато избирате крем за околоочния контур, изпробвайте поносимостта на кожата към него с помощта на тестер.

• Никога не третирайте околоочния контур с крема, който използвате за кожата на лицето.

• Нанасянето на крема около очите трябва да се извършва по най-щадящия кожата начин. Препоръчва се за втриването му да се използва малкия или четвъртия пръст на ръката, тъй като тогава масажиращите движения са най-нежни.

• Докато кремът се нанася, погледът трябва да е насочен нагоре. Така кожата се опъва по-добре и кремът прониква и в най-фините бръчици.



Източник: health.com