Цветната диета

Цветът, който може да ви тонизира, зареди с енергия, да излекува зрението ви и да нормализира съня ви, е жълтият. В продуктите с жълт цвят в изобилии се съдържат биологически активните вещества флавоноиди, които са идеални съюзници в борбата за младо лице и стройна вигура. Тези вещества ускоряват обмяната на веществата, спомагат за изгарянето на мазнините и подобряват общото състояние на лимфатическата система и кожата.

Сред тях ще срещнете: лимон, грейпфрут, банан, праскова, ананас, царевица, кашкавал, растително масло, сметана, яйца, макарони и др.

Червеният цвят буквално излъчва топлина. Той оказва стимулиращо въздействие върху централната нервна система и нормализира работата на сърдечно-съдовата система. Сред веществата с червена и оранжена окраска срещаме каротиноидите и ликопинът. Каротиноидите защитават клетките, а ликопинът е отлично средство за профилактика на сърдечно-съдови и онкологически заболявания. Към групата на червените храни спадат ябълките, виншните, малините, ягодите, червеното грозде, цвеклото, доматите, червеният фасул, червените чушки и др.

Смята се, че храните с топлия оранжев цвят подобряват сексуалното влечение. Това също е и цветът на кожата. Той оказва благотворно въздействие при заболявания на дихателната система. Можете да избирате между портокали, мандарини, кайсии, манго, моркови и тиква.

Зеленият цвят е успокояващ и създава усещане за свобода и безопасност. Той способства концентрацията на мисълта, нормализира действието на сърдечно-съдовата систева, лекува аритмия и стабилизира артериалното налягане. Зеленият цвят е препоръчителен при главоболие. Храни със зелен цвят има много – круша, зелена ябълка, зеле, аспержи, артишок, авокадо, зелена салата, краставица, магданоз, копър и т.н.

Синият цвят, от своя страна, също се среща в природата. Например, сливите. Храните с този цвят понижават напрежението и успокояват нервите. Ако искате да се сбогувате с излишните килограми, продуктите с този цвят ще са ви от голяма полза.

Цветът на творческите натури – виолетовият, нормализира съня и повишава творческия потенциал. Патладжанът например ще ви помогне да се справите с депресията.

Източник: actualno.com

Лунна диета