Методи за премахване на нежеланото окосмяване

Д-р Мая Тачева, дерматолог и козметолог – център за естетична медицина Мая

Нетрайни методи

Бръсненето е най-лесният и бърз начин за премахване на нежеланото окосмяване, но не е за препоръчване, тъй като космите са активират много бързо. Едва 5% от всички жени се повлияват добре от бръсненето, т.е. космите се разреждат с течение на времето. При останалите те стават груби още след първото бръснене. Затова съветвам жените да не прибягват към този метод или да го използват само в крайни случаи, най-много един или два пъти в годината. Абсолютно забранено е бръсненето на дамите по различните зони на лицето – брадата или горната устна!

Депилатоарите също не са за препоръчване. Те могат да причинят много тежък алергичен дерматит, който може да се излекува само от дерматолог и лечението трае дълго време. И при депилатоарите космите се активират много бързо. Разбира се, растежът им е обусловен генетично, но повечето жени премахват космите с тези два метода през ден, а някои дори всеки ден.

Кремовете за изсветляване на космите са на основата на перхидрол. Мит е, че от тях космите се сгъстяват. Напротив, те по-скоро ги разреждат. Използват се най-често при ръцете и горната устна.

Кола маските биват топли и студени. Топлите имат по-добро сцепление с кожата, прилепват много по-плътно и затова са подходящи за епилиране на интимните области и подмишниците, а при мъжете – по гърдите и гърба. Студените кола маски са идеални за обезкосмяването на ръцете и краката. Премахването на нежеланото окосмяване с кола маска в областта на лицето е абсолютно забранено, защото има опасност космите да станат по-груби и по-дебели. Много важно е епилирането с кола маска да се прави от опитен козметик, защото от едно неправилно дръпване в областта на бикини зоната и на подмишниците могат да се образуват хематоми или да се скъса кожата. Положителното при кола маската е, че тя се прави веднъж месечно. Неприятното е, че космите започват да растат на 20-ия ден и трябва да се изчака поне седмица, за да станат готови за махане. Ако след една година бръснене се премине към епилиране с кола маска, космите ще станат по-меки. Жените обаче трябва да знаят, че първата манипулация след бръснене е много болезнена. След третата кола маска обаче нещата се нормализират.

Епилаторите са машинки на базата на жици, реотани и застъпващи се колела, които издърпват космите. Хубавото при тях е, че могат да се използват постоянно. Тоест, при тях не е необходимо да се изчаква да израстат космите, както е при кола маската. Недостатъкът им е, че процедурата е доста болезнена, особено в зоната на триъгълника и подмишниците. Освен това при обезкосмяването с епилатор при доста жени се получава обръщане на космите. Те се навиват и забиват в самата кожа. Вследствие на това се образуват неприятни гнойни пъпки, червени бучки и ранички. Затова, съветвам жените, при които съществува този проблем, да престанат да използват епилатор, а да преминат към друг метод.
Хубавото и на кола маската, и на епилаторите е, че в рамките на 10-15 години космите значително намаляват. Те са най-упорити при тийнейджърките, а при жените над 30-35 г. започват да се разреждат и стават много по-тънки.

Трайни методи

Електропинсетата е междинен метод между трайните и нетрайните методи. С него могат да се премахнат космите на горната устна или в областта на скулите.

Електроепилацията с игла е един от най-старите и изпитани методи, но манипулацията трябва да се извършва само от опитен козметик. При този метод с игла се влиза в корена на косъма и с помощта на ток той се унищожава. Това е най-сигурният метод за премахването на окосмяването в областта на горната устна и брадичката. Не се препоръчва за зоната на триъгълника и подмишниците. Процедурите се правят през 15-20 дни в продължение на 5-6 месеца. Голям плюс на електроепилацията с игла е, че само тя от трайните методи може да премахне светлите и чисто белите косми. Освен това този метод не е толкова скъп, колкото са лазерната и фотоепилацията. Цената на обезкосмяването с електроепилация с игла в зоната на брадичката, например, варира от 5 до 60 лв. за процедура. Недостатъкът на този метод е, че е силно болезнен и може да остави белези и ранички.

Лазерната епилация е сред модерните методи за премахване на нежеланото окосмяване. Лазерите имат различно проникване в зависимост от дължината на вълната. С помощта на лазера се създава висока температура, потискаща клетките, които са отговорни за растежа на космите. Ефект с този метод има след едногодишна терапия. В началото лазерната епилация се прави веднъж седмично. Постепенно процедурите се разреждат през 20 дни, а накрая до веднъж месечно. Ако няма хормонален дисбаланс, този метод е траен. Русите и белите косми не се повлияват от лазерната епилация. С нея могат да се премахват косми от всички зони на човешкото тяло и да се обработват фино малки зони на лицето като вежди, бакенбарди и горна устна. Недостатъкът на манипулацията е, че отнема много време. За крака, например, се работи за около четири часа. Освен това от лазерната епилация могат да се получат зачервявания и изгаряния. Тя може да се практикува само от специалист, завършил курсове по лазерна терапия. Манипулацията се провежда само в специални за това стаи и задължително с очила, защото неправилното третиране може да доведе до ослепяване на пациента. Друг недостатък е, че лазерната епилация е много скъп метод. Цената на една процедура се движи от 400 до 1000 лв. за двата крака. Важно е да се знае, че с нея не се премахват косми, когато пациентът има тен, т.е. поне един месец преди процедурата той не трябва да се излага на слънце или да ходи на солариум. Както и десет дни след манипулацията не бива да ходи на плаж.

Фотоепилаторите са друг модерен метод. Те излъчват светлина с определена дължина на вълната и продължителност на импулса. Между лазерната епилация и фотоепилаторите трябва да има знак за равенство, защото и двата метода са еднакво ефикасни. Единственото предимство на фотоепилаторите е, че с тях се работи много по-бързо и по-лесно. Космите на двата крака се премахват най-много за половин час. Неслучайно фотоепилаторите са направени за богати хора, които бързат. Цената в моя салон и на двата метода е една и съща. Освен че изчистват космите, и двата уреда подмладяват кожата, премахват пигментациите и акнето, а също така спират растежа на подкожните косми. Недостатъкът на фотоепилацията е, че също както и лазерната епилация, може да предизвика сериозни изгаряния.

Подготви: Ива Димитрова

© Любомир Стойков
Всички права запазени!

Списание ПЕРФЕКТА – ИЗИСКАН ПОДАРЪК ЗА ВСЯКА ЖЕНА!

В НОВИЯ БРОЙ:
Нели от Огледала – Страхотна е, нали?!
Слънчев грим и бронзова кожа
Здравословен тен – съвършената грижа
Следите на времето Спрете ги!
Гладки крака – време е за епилация
Алантоинът в козметиката и дерматологията
Шанс да спечелите много награди

Фотограф – Дилян Марков
Грим – Кирил Чалъков
Прическа – Григори Кюлев – Гого за Арлет
Стилист – Радостина Радичкова


Нели от Огледала
Страхотна е, нали?!

Интервю – Детелина Милева