"Одеколон" навърши 300 години

През изминалата седмица най-старата парфюмерийна фабрика в света празнува своя рожден ден номер 300. Тази фабрика не е нито в Париж, нито в Милано, а в Кьолн. Там се произвежда известният по цял свят "Eau de Cologne".

В началото на 1709 година италианският производител на парфюми Джовани Мария Фарина пише до брат си: "Успях да изобретя ухание, което ми напомня на италианска утрин, на нарциси, портокалови цветчета малко след дъжд. Освежава ме."

По това време Фарина от много години вече живее в Кьолн. Затова и нарича новото си изобретение на този най-северен италиански град, както до ден днешен хората от Кьолн обичат да се определят. Така започва историята на "Одеколон", в България отдавна превърнало се в събирателно понятие за онази течност, която мъжете си пръскат по лицето след бръснене. В цялата тристагодишна история на този парфюм едва 30 души са знаели тайната му рецепта. Един от тях е Йохан Мария Фарина, днешният изпълнителен директор на фирмата: "Най-важното е всяка малко наше шишенце да има същия мирис като другите ни продукти под името "Одеколон". Нещо като шампанско - смесваш много различни вина по определена рецепта, но накрая винаги трябва да получаваш еднакъв вкус. Нещо подобно е и с одеколона. Ако някоя реколта има друг мирис от обикновено, тогава наваксваме това с добавянето на смес от други растения, за да получим типичното ухание на одеколон." Продуктът на италианеца Фарина добива световна известност, но е лукс за повечето хора поради високата си цена. Едно малко шишенце струва близо 1000 евро. Архиепоскопът и курфюрст на Кьолн Клеменс Август е изразходвал месечно одеколон на днешната цена на една чисто нова кола средна класа. Наполеон е стигал още по-далеч, изразходвайки едно цяло шишенце одеколон на ден.

Въпреки грандиозния успех, фирмата е преживяла немалко трудни моменти: "Кризи сме имали много. Помислете само за Френската революция, двете световни войни. Това бяха трудни времена и то не толкова заради отсъствието на клиенти, колкото заради невъзможността да си доставим необходимите за производството суровини. Днес много хора говорят за икономическата криза, за щастие тя е нещо, което още не сме усетили." Около 100 години след като братята Фарина изкарват на пазара своя одеколон, един кьолнски предприемач на име Вилхелм Мюленс произвежда много сходен мирис, като го нарича на номера на къщата си: 4711. Той също става световноизвестен, но всъщност не е оригиналният продукт. Въпреки страхотната конкуренция, двете фирми са в добри отношения: "С една от дъщерите на Фердинанд Мюленс съм взимал уроци по танци, другата също я познавам. Това изобщо не е проблем за двете семейства."

Така и трябва да бъде, защото и двата продукта си заслужават вниманието. Но сега обръщаме внимание на оригинала, на одеколона на братя Фарина, който тази седмица навърши 300 години. /ДВ


Кьолн / Германия