Мезотерапията - още един плюс в медицината

Теодора Денева

    Мезотерапията - още един плюс в медицината

Мезотерапията е сравнително нова област в естетичната медицина. Създадена е от френския лекар д-р Мишел Пистор.

За първи път през 1952 г. Пистор я използва за лечение на травматологични и ревматологични заболявания.

През 1958г. той публикува своите клинични проучвания и въвежда термина "Мезотерапия", който бързо се приема и популяризира от френската преса. По-късно през 1987г. методът мезотерапия се приема от Френската Академия по Медицина като неразделна част от традиционната медицина.

Сега тя тя се практикува от много лекари по целия свят.

Какво представлява мезотерапията...

Методът представлява серия от микроинжекции, директно вливащи в интра и субдермалните пространства на кожата минимални дози коктейли от вещества, като витамини, минерали, аминокиселини, антиоксиданти, нуклеинови киселини, хиалуронова киселина, антицелулитни коктейли. Те оказват активно влияние върху разграждането на мазнините и тяхното извеждане от организма и поддържат млад и стегнат вид на кожата.

Използват се тънки иглички за еднократна употреба, монтирани на специален пистолет, наречен мезопистолет, което позволява точното дозиране на дълбочината и дозата на медикамента. Инжектирането може да се извърши и ръчно.
Убожданията се правят на равни интервали от 0.5 до 2 см. и на дълбочина от 0,2 до 10мм. под кожата. Процедурата е почти безболезнена.

Смята се, че в наши дни мезотерапията е най-резултатният и траен метод за подмладяване на кожата и за намаляване на натрупани подкожни мазнини и целулит.

Може да се каже, че мезотерапията е една алтернатива на липосукцията и другите видове интервенции.