Избелване на зъбите за красива усмивка

Теодора Денева

Избелване на зъбитеИзбелването на зъбите е един от най-бързите и лесни начини да се промени една усмивка.

То е въведено в практиката от холивудските зъболекари по време на големия бум в киноиндустрията, когато искрящо белите зъби бяха еталон за красота. От там остава и названието "холивудска усмивка".

Методите за избелване са различни и преди да се прибегне към тази процедура е препоръчително да се посети стоматолог, защото е необходимо да се определи изходния цвят на отделните зъби (резците обикновено са по-светли от кучешките зъби), вида и степента на оцветяването, наличието на фасети или пломби и т.н. Трябва да се знае, че избелващите агенти не могат да коригират всички видове петна по зъбите. Те не могат да се приложат и при пломби, корони от пластмаса или керамика. Най-добре се избелват жълтеникаво оцветените зъби, кафеникаво оцветените се поддават по-слабо на избелване, а сивкаво оцветените може дори и да не се избелят изобщо! Поради тази причина стоматологът е този, който ще определи кой метод е най-подходящ за вас и какъв ще бъде крайният резултат.

Важно е да се отбележи, че процедурата на избелване на зъбите е идеална за хора със здрави зъби, които не са я прилагали преди. Освен това по-трудно е избелването при хора, които смятат, че зъбите им са били винаги тъмни, а не са потъмнявали в течение на времето. Някои от най-честите причини за потъмняването са оцветяване от медикаменти, кафе, кола, чай, цигари, от застаряване, както и оцветяване на отделни зъби след травма или проведено кореново лечение. Не на последно място причина може да са и наследственост, употреба на антибиотици като тетрациклин например, прекомерно количество флуорид, възпаления или последици от предходни лечения.

Счита се, че избелването на зъбите е резултат от оксидацията на хромогенни материали от свободните радикали на пероксида. Проучванията сочат, че избелването с хидроген пероксид не вреди на венците и зъбите, ако се извършва под наблюдението на стоматолог. Разбира се могат да се получат и странични ефекти от процедурата, например някои хора стават по-чувствителни към студено, а други стават по-чувствителни по отношение на венците и зъбите. Това обаче трае кратко-обикновено 1-3 дни, след като е била извършена процедурата.

Има 2 основни метода за избелване на зъбите - Витално и Невитално.

Виталното избелване се прилага при "живи" зъби (със запазена пулпа), когато оцветяването на зъба е причинено от външни фактори(тютюнопушене, храни и т.н.). От своя страна Виталното избелване се дели на Клиничното избелване или така нареченото "офис избелване" и Професионалното избелване в домашния условия.

Клиничното избелване става с хидроген пероксид във висока концентрации 30-35%. Високата концентрация на този агент може да увреди меките тъкани (венците), но реакцията отшумява за 5, максимум 15 дни. В зависимост от търсената степен на избелване сеансите се повтарят през интервал от 10-14 дена. Колкото повече сеанси, толкова по-голям избелващ ефект. Обикновенно 3-4 сеанса са напълно достатъчни. Предимството на този метод е, че още след първата процедура се постига видим ефект.

Професионалното избелване в домашния условия един от най-често прилаганите методи. При него се изработват индивидуално избелващи шини и шприци, съдържащи безопасен избелващ гел. Този гел е обикновено с голяма вискозност, приятен вкус и състоящ се от карбамид/хидроген пероксид в различни концентрации. При този метод се налагат две кратки посещения при стоматолога. В първото посещение се вземат отпечатъци за изработването на индивидуални шини, а във второто се получават шините и избелващия агент. Пациентът всеки ден поставя гел в шината и я носи в продължение на минимум 6 часа. По желание може да бъде носена денем. След като се свали шината устата се изплаква и зъбите се измиват с паста. Тук процесът на избелване е постепенен и затова пациентът може сам да контролира степента на постигнатото избелване.

Избелване на зъбитеНевитално избелване. Има случаи, в които стандартното избелване не е приложимо и се налагат други методи. Например един зъб след проведено кореново лечение променя цвета си. Неговото избелване се прави само от стоматолог. При него избелващият разтвор се поставя вътре в самия зъб (в пулпната камера) и се оставя да действа около седмица. Това означава, че избелването става отвътре навън, от сърцевината на зъба към периферните тъкани.

Логично е да се запитаме колко време трае избелването.

Избелването може да варира, в зависимост от навика и привичките на пациента. Например колкото по-страстен пушач сте, толкова по краткотраен е резултатът. Ако пък сте редовни консуматори на черен чай, кафе или червено вино, то знайте, че много бързо ще успеете да възстановите стария цвят на зъбите си. Поради това за вас е по-скоро необходимо трайното възстановяване на зъбите или т.нар. Порцеланови фасети. Те са бърз и ефективен начин за качествено подобряване на външния вид, но и много скъп. Въпреки това те са надежден начин за наистина майсторско създаване на хармонична и балансирана усмивка.