Десислава Димитрова-Петрова: Бъдещето на модата е 3D дизайна

Десислава Димитрова-Петрова е родена в град Русе на 15.03.1981г. и от малка се занимава с мода. Завършила е Професионална гимназия по облекло "Недка Иван Лазарова" в Русе, специалност “Моделиране и конструиране на облекло“ и Русенски университет, специалност Индустриален мениджмънт. След защита на дипломната си работа, която е на тема "Организация и Управление на експортно конфекционно производство", започва да трупа опит в различни шивашки малки и големи фабрики. Запознава се с работния процес от близо и се учи от първа ръка от най-добрите технолози, кроячи и шивачи. През годините е работила за марки като AURA FASHION, OLIMPIA FASHION, BORDO, ARISTON S и BOBO ZANDER, MESALINA И ROSI FASHION. В последната фирма прекарва около 7 години и прави най-добрите им колекции, които се шият и до днес.

От 3 години е на свободна практика и работи с модни марки от Италия, Франция и България. Изградила се е като професионалист и постоянно се развива в областта на модата. Работи на векторни и CAD програми, като се самообучава на 3D софтуери от най-високо поколение. Постигнала е успеха си благодарение на любовта към модата и желанието да се надгражда, а нейно вдъхновение са двете и дъщерички!

Десислава Димитрова-Петрова: Бъдещето на модата е 3D дизайна

От кога се занимаваш с 3D дизайн?
Занимавам се вече 3 години като започнах съвсем случайно. Видях една картинка на сет за йога, направен с дизанерска програма за триизмерни визуализации в интернет пространството. Позаинтересувах се и се оказа, че работата ми пасна много. Първият си 3D модел правих цяла седмица, а сега разработвам облекло за минути. Ползвам програми, които са в помощ на дизайнерите и са наистина страхотни, защото ако знаеш какво правиш, те ти помагат да твориш. Това е бъдещето, но все още много малко български дизайнери ги използват. Това е така, защото образованието ни не ги предлага и работодателите не са запознати от ползите им. Надявам се това да се промени, защото колкото повече се използват тези програми, толкова по-устойчиво ще е шивашкото производство.

Разкажи за предимствата на 3D дизайна в модата и как той допринася за устойчива мода.
Предимствата са налице – те помагат да се произвежда само това, което се търси от клиентите. Защо да се прави нещо, което не се оценява и харесва? За да стои по складове и трупа прах без да е от полза за никого?
Ето пример: Искате модел и си мислите, че е съвършен...Аз го разработвам така, че да изглежда реален, но той всъщност не е. Не съществува никъде, но вие го виждате в детайли. Всичко е там на снимката, която разработвам...там са копчетата, конците, хастарите, щампите и бродериите. Цялата ви идея я визуализирам в реална снимка или видео. Показвате я на своите клиенти и разбирате истината – дали моделът се харесва или не. Така се спестяват време и средства, ненужните разходи отпадат и затова модела е с нулев брак. Това е част от устойчивото производство без отпадъци, а това е бъдещето!

Работила си за много български модни марки. Смяташ ли, че те са достатъчно конкурентни, за да се продават на международния пазар?
Всяка марка би могла, ако спазва две важни условия, а именно:

Внедрява софтуер, който намалява отпадъка, т.е. да се заложи на устойчиво развитие. Това изисква или голяма инвестиция‚ или да работиш със специалисти на свободна практика, които вече са го направили.

Другият важен фактор е „не на плагиатството“. За съжаление много модни марки си позволяват това, но не е редно. Аз смятам, че е хубаво да се поучиш от опита на другите, но да копираш не е етично.

При моите колекции уникалността е много силно заложена. Винаги се старая да разработвам моделите  си като включвам новостите и тенденциите за сезона, но ги пречупвам през призмата на бранда, за който творя.

Обръщат ли внимание на устойчивостта българските марки?
Забелязвам, че все повече български модни марки осъзнават, че старомодният начин на работа вече не е актуален. Търсят източници да се осведомяват, но все още не са наясно какво трябва да променят. Затова е хубаво да се говори за проблема с устойчивото развитие на модата. Знаете, че има план на ЕС за въвеждане на Програма до 2030 г. за устойчиво развитие и нейните цели за устойчиво развитие (ЦУР). Затова да не чакаме крайния срок и да направим нещо хубаво за природата още сега!

Какви са твоите планове в областта на модата?
Моите планове винаги са били да се развивам в професионален план, да търся предизвикателства и да постигам резултати. Аз ще продължа да работя в областта на модата. Имам много нови идеи, които чакат да се реализират. Но само времето ще покаже кога. Аз смятам, че има защо събитията в нашия живот да се случват в конкретно време, с точните хора и на подходящо място.

Повече за Десислава ще откриете на следните сттраници:

https://beauty.fashion.bg/article/1299/36/desi.php

https://mladi-dizaineri.fashion.bg/Dessislava_Dimitrova/view/24

https://des-di-prego.blogspot.com/

https://www.facebook.com/desislava.petrova.10888

https://www.facebook.com/Des.di.PreGo.Fashion/

https://www.facebook.com/Des.di.PreGo.Fashion/shop

https://www.youtube.com/watch?v=GrjgbRp3hZQ