Десислава Димитрова - дизайнер на колекция a`s fashion for living за Аристон С

Десислава Димитрова Тя е едва на 27 години, но вече е част от дизайнерския екип на една от най-бързо проспериращите модни къщи в България. Деси успява с много усилие, упорит труд, постоянство и големи амбиции.

Какви други върхове смятате да покорите още в този живот? Успявам да се насладя изцяло на постигнатото, но наистина искам да достигна и по-високи цели. Един истински творец трябва да е критичен към себе си, с което да стимулира и провокира творческото си развитие.

Къде сте учила моден дизайн? Имах щастието да получа адекватно образование в областта на модата в Професионална гимназия по облекло ”Недка Иван Лазарова” в Русе, където бяха първите ми стъпки в модата. Освен това голяма част от познанията ми в тази насока съм получила от практиката. Парадоксът е, че висшето ми образование е икономическо – завършила съм Русенски университет, специалност Индустриален мениджмънт. Не ми се е налагало да работя по специалността си, но с удоволствие се развивам в областта на модата.

Кои са световните дизайнери, на които се възхищавате и на които искате да приличате? Ралф Лорен, който се превърна в образец на една утвърдена първокласна мода.

Има ли български дизайнер, чиято мода да приемате без никакви забележки? Наистина се иска смелост да създаваш мода в България. Всеки един показва индивидуалност, отлично изпълнение на дрехата, но и оригинално творческо мислене. Въпреки таланта и професионализма, които носим, все още има какво повече да предложим на модния подиум.

Кое в модния стил на съвременната българка ви се струва недопустимо и бихте искали да коригирате? Прекалената помпозност и парадиране е излишна. Стилът на една истинска жена не се определя с преувеличена показност, тя е въпрос най-вече на вътрешно удовлетворение.

Какви жени си представяте, когато творите своите модели? Чувствителни и нежни, но изпълнени с много страст и емоция. Нашата цел е всеки модел с марка а`s да придава чувственост и удобство, за да съвпада напълно със стила на живот на уверената в себе си, свободна жена.

Знаехте ли, че Радост от предаването “Огледала” ще представя вашите модели? Да! Тя идеално се вписва в концепцията на марката и смятам, че с чара, елегантността и позитивното си настроение, е в пълно съответствие с имиджа на a`s fashion for living.

Коя известна дама бихте предложили за рекламно лице на следващата колекция, която ще създадете? С избора на Радост намерихме едно истинско излъчване, образ, който мигновено предизвиква асоциация със смисъла и характера на рекламното послание на a`s fashion for living. Като резултат от успешната фотосесия за сезон пролет/лято 2008, вътрешното ми чувство подсказва, че не бихме сбъркали и с нейното повторно лансиране и затвърждаване като наше рекламно лице.

От какво се вдъхновявате, когато създавате модата за a`s? Вдъхновението ми е комплексно – от една страна това може да бъде времето, всекидневието, животът на улицата, спортът и неговият неглижиран стил, а от друга – личните ми емоции и настроения. Практичност и шик, фина материя и нежен детайл, закачка в класическата кройка – тези съчетания са предизвикателство, на което не може да устои нито една съвременна млада жена.

Как избирате цветовете и материите? Какви са личните ви предпочитания за тях? Чувствам се свободна да експериментирам смело. Имам слабост към естествените тъкани – памук и лен. Любимият ми цвят за този сезон е бялото, защото създава усещане за чистота, не само физическа, а свързана с положителни и добри намерения към околния свят. В моделите обикновено се спирам на неутрални тонове, които обаче задължително подчертавам с вида на материята. Според мен не е нужно да си непременно скандален и ексцентричен, за да успееш в модния бранш.

Харесвате ли модни списания и черпите ли идеи от тях? Кои са любимите ви западни модни списания? Не бих могла да посоча конкретно списание. Забелязва се, че международните модни списания навлизат все по-агресивно на българския пазар. Те обаче не диктуват директно модните тенденции, а предлагат свеж поглед върху тях, като дават възможност на мен и моите колеги да развиваме собствената си индивидуалност.

Коя е любимата ви манекенка – световна звезда или българска, за която мечтаете да представя вашите модели? Диана Молдован – едно невероятно лице с особено силна изразителност в модния свят.

Вие самата какъв стил предпочитате за себе си – по-спортен и младежки, отговарящ на възрастта ви или по-тежък, дамски бизнес стил? Комбинация от спорт и женствено докосване, casual и младежки стил – това ми доставя физически и вътрешен комфорт. В ежедневието залагам на спортно-елегантния шик, съчетавам спортни панталони с по-шик блузи и сака, спортни обувки.

Дайте на нашите читателки един универсален моден съвет! Всяка жена желае начина, по който изглежд, да е зашеметяващ. Прецизно подбраното облекло ще ви накара да се чувствате добре и да се движите с гордо вдигната глава. Обличайте се така, че да ви е удобно! Подбирайте модели, материи и цветове, които отговарят на вашата визия. Бъдете неустоими!

© Любомир Стойков
Всички права запазени!