Невидимите рокли: ВИП трик или новият шик?

Като всяко ново нещо и невидимите рокли не се приемат еднозначно, но е факт, че се превърнаха в изключително актуална и провокативна линия в модната индустрия. Ефирни и универсални, удобни и толкова приятни за носене са тези рокли. Не случайно много звездни личности и инфлуенсъри избраха този вид дреха през последната година, за да отправят посланието, че може да изглеждаш супер модерно и едновременно с това удобно в дрехите си.

Невидимите рокли

Невидимите или феерични рокли могат да се съчетават по всякакъв начин с други дрехи - от официални до ежедневни. Изумителното им качество да внасят елегантност и стил във всеки елемент от облеклото ни превръщат тези рокли в предпочитани сред страстните фенове на модата.

Тук обаче идва и големият въпрос. Възможно ли е една жена да носи тези рокли на обикновена вечер с приятелки, без да се притеснява, че може да бъде обезпокоявана заради вида си? Или просто този нов тренд в обличането е поредния трик сред виповете, който цели да се впечатлят камерите?

Едно правило за вип персони.

Невидимите рокли

Абревиатурата "ВИП" означава "много важна личност" и през годините значението на думата значително се е променило. Ако в миналото като ВИП са се определяли преди всичко специални и важни гости на някакво публично събитие, като например филмова звезда или политик, то днес този етикет смело се поставя на всичко от богатия избор от ВИП казина до ВИП програми за лоялност.
Добрата новина е, че когато списание Glamour говореше за ВИП личности, облечени в тези невидими или прозрачни рокли на церемонията на "Златен глобус" през 2023 г., влагаше именно онзи, стар смисъл на думата вип персони. Повечето звездни личности, заложили на тези рокли, бяха предимно милионери, разполагащи с достатъчно възможности да си позволят най-новия стил, с който да се блеснат и впечатлят на церемония по награждаване.

Невероятната носителка на Оскар Джесика Частейн остави без дъх зрителите и присъстващи с рокля на дизайнера Оскар де ла Рента

Лиза Коши, американска актриса и звезда от социалните мрежи, беше абсолютния пример за това. Тя се появи на наградите със зашеметяваща, черна, дантелена рокля, която беше толкова изрязана на гърба, че почти не остави нищо на фантазията, разкривайки бельото й. Невероятната носителка на Оскар Джесика Частейн остави без дъх зрителите и присъстващи с рокля на дизайнера Оскар де ла Рента, наподобяваща ефирна паяжина, която разкриваше изваяната й като статуетка фигура.

" Почти голата" визия успява да постигне перфектен баланс между невероятна модна визия и изключителен комфорт. Едно е да си кино звезда, която бива обличана от глава до пети така, че зрителите да ахнат виждайки я, друго е да си делова жена и да търсиш практичност.

спрей-роклята на Бела Хадид

Предизвикателствата на дамската мода

Съгласете се, че голяма част от модните тенденции, които се лансират от модния подиум, на практика не е възможно да се наложат като тенденция в масовата мода: да вземем за пример спрей-роклята на Бела Хадид, която тя демонстрира на последната Седмица на модата в Париж, за да разберем, че такава дреха никога няма да има желания ефект в местния нощен клуб.
Същевременно не са малко модните специалисти, които смятат, че именно тези невидими рокли могат да навлязат в ежедневието ни. Вместо жените да разголват деликатните части на тялото си, да привличат нежелано внимание и да имат неприятното усещане за студ, може да се създаде дизайн, който да "хваща" златната среда и едновременно да гарантира стила и привличане на вниманието, без да се излагат на показ интимности, които за типични за известни знаменитостите.

Примерни модели се появиха на Седмицата на модата в Милано. Мрежестата материя, която се слага под изрязаната рокля е един от начините да се запази невинността на носещия дрехата, като същевременно се оставя силно впечатление в околните.

Всъщност феновете на тази нова и креативна линия в модата твърдят, че тя се появява в точния момент: в периода след легализирането на абортите и изключително активната и силна защита на репродуктивните права на жените в световен мащаб, голяма част от тях намират този стил като своеобразно олицетворение на женската сила и власт, с които да демонстрират и затвърдят позицията си, че всъщност те са тези, които имат контрол над собствените си тела. Самото носене на дрехи в крещящи и ярки цветове както и обувки на високи платформи е своеобразен израз на желанието са не си невидим, а точно обратното - да се заявиш по най-впечатляващия начин.

Предизвикателствата на дамската мода

Не бива да се пренебрегва и контратезата, която поставя под въпрос до колко разкриването на повече плът, носейки тези рокли, кореспондира с вече обявените послания за женската независимост и себеуважение. Въпросът е колко жени биха отишли спокойно и уверено на клуб или ресторант, облечени с прозрачна рокля?

Отделно от това все по-често се поставя на дневен ред проблемът с женската голота и нейното толкова свободно излагане в публичното пространство, докато на мъжете някак удобно и безпроблемно им се дава свобода на действие. В крайна сметка, не ние носим невидими панталони, нали? Но колкото и да се опитваме да премерим аргументите за и против, нека си признаем, че тази тенденция е благоприятна за всички.

През годините сме ставали свидетели на какви ли не "иноваторства", голяма част от които са били чисто и просто чудо за три дни.

Модния подиум е мястото, на което великите творци изразяват себе си, но не е сигурно дали това тяхно виждане се възприема от широката публика или е просто вечер, която ще се разнесе по кориците на модните списания. Ще можем ли все още да видим невидимите рокли и през 2030 г? Времето ще покаже.