Как да изберем подходящи офис мебели?

Офис пространството е сърцето на компанията. Там се вземат важни управленски решения и се изпълняват различни административни задачи. Държащият на максималната производителност ръководител, знае, че правилният избор на мебелите и оформлението на помещението играят ключова роля за това. Какви са особеностите и как да създадете максимално комфортен и приятен за работа офис?

офис мебели

Какви мебели има в един офис?

Съвременните дружествени помещения са съставени от такива за служителите, за ръководителя, за изчакващите повикване хора и т.н. Нито едно от тях не може без следните мебели:

  • бюра – служат за работен плот и спрямо формата им, могат да са прави, ъглови, ергономични. Оборудвани са с различни по брой шкафове за съхранение на документи и други принадлежности. Изработват се предимно от дърво или стъкло;

  • регулируеми столове – съществуват видове за продължително седене на едно място и ергономични форми за минимално натоварване на тялото. Предлагат се и такива за изчакване, където хората са с прием и не прекарват дълго време в седнало положение;

  • стойки и поставки за телевизори, монитори, лаптопи – използват се в офиси или конферентни зали, където се изисква по-голям екран за проектиране на картина от лаптоп и презентиране на различни продукти и услуги пред повече хора. TV стойките могат да са такива, които се монтират на стената или стоят върху хоризонтална равнина: стационарни или подвижни. В последния случай може да променяте ъгъла по хоризонтала и вертикала;

  • шкафове за документи – има значение техният брой и вместимост. Последният случай е важен, ако имате множество документация за съхранение.

Какви са акцентите в правилния избор на офис мебели?

Освен за придаване на приятна корпоративна обстановка, предразполагаща за извършване на ежедневните работни дейности, офис мебелите имат и друго предназначение – да осигуряват нужното удобство, комфорт и функционалност. Ако са добре подбрани, всичко необходимо на служителя ще се намира на една ръка разстояние и той ще е максимално производителен на работното си място. Когато правите своя избор, имайте предвид, че обзавеждането трябва да е с масивни, модерни и луксозни бюра, особено ако става дума за пространството на ръководителя.

Не купувайте онлайн мебелировка, която е предназначена за домашна употреба. Подобно оборудване се предлага на по-евтини цени, но не осигурява нужната на офиса функционалност, гъвкавост и дизайн. При избора на меката мебел, обърнете внимание на тапицерията и начините за нейната поддръжка. Пълнежът ѝ трябва да е такъв, че бързо да възвръща формата си и да е със средна степен на твърдост. Дизайнът трябва да хармонизира с останалата част от мебелите в помещението и неговия интериор.

В офиса за ръководителя се прибягва до по-луксозните и модерни мебели, тъй като това е помещението, в което влизат високопоставени лица и шефът прекарва най-много време. Те трябва да са качествени. В много случаи се прибягва и до геймърските столове и бюра, поради предоставяните от тях високо ниво на удобство и комфорт. В последния случай дори се предлагат регулируеми електрически моторизирани механизми за плавно определяне на височината, така че може да работите както седнали, така и прави.

За още по-изчистен интериор, при много техника и компютърно оборудване, подходящи са кабелните канали, които позволяват организирането и скриването на множеството кабели.

Играят ли важна роля допълнителните аксесоари?

Освен декоративната си стойност, аксесоарите в работните корпоративни помещения, допринасят за подобряване на функционалността и производителността. Осигуряват възможност за достигане на необходимите принадлежности с едно протягане на ръката, подобряват удобството и комфорта, намаляват умората в краката и други части от тялото. Спомагат за създаване на по-приятна обстановка и т.н.