2022: Актуални тенденции в детското обзавеждане

Ако има стая в дома, за обзавеждането на която не е необходимо да се следват строги правила, то това е детската стая. И все пак, ако искате да сте в течение с актуалните тенденции, представяме ви някой от креативните концепции за 2022 - ра, от които можете да почерпите вдъхновение при проектирането на детската стая.

детско обзавеждане

Тъмни акцентни стени

Тази тенденция набира популярност при обзавеждането на жилищата през последните няколко години, но тази година навлиза и при декорацията на детските стаи.

За някой от родителите това може да изглежда наистина доста смел избор, но една тъмна акцентна стена, която се откроява от светлите тонове, в които обикновено са боядисани детските стаи не само допада изключително много на децата, но и придава стил и елегантност на помещението.

Мебели от естествени материали

Точно както при обзавеждането на останалите стаи и при детското обзавеждане мебелите от естествени материали като дърво, ратан, бамбук са изключително актуални.

Интериорните дизайнери препоръчват в детските стаи да се съчетаят мебели от различни като вид естествени материали. Много добро съчетание например са детските легла и гардероби от естествена дървесина, скриновете, масите и столовете от ратан и плетените бамбукови кошници за съхранение на дрехи, играчки или други дребни вещи.

Висящи столове люлки

Ако някога сте имали висящи столове, тогава знаете, че те са едни от най-удобните и стилни мебели, които успешно се вписват както във всяко едно помещение на дома, така и в почти всеки интериорен стил на обзавеждане.

Висящите столове се вписват отлично и при детското обзавеждане и според дизайнерите са една от най-актуалните тенденции при декорацията и обзавеждането както на момичешките, така и на момчешките стаи.

Интерактивен интериор

Още една от ключовите тенденции, от които можете да почерпите вдъхновение е интерактивната декорация на интериора на детската стая.  И да, знаем, че от години светещите звезди, лунички и други елементи по тавана на детските стаи са популярни. Но тази година дизайнерите предлагат още по-креативни идеи като интерактивни възглавници, одеяла и дори детски килимчета, които светят и помагат на децата да не се страхуват в тъмното.

Типи палатка в зоната за игри

И тази година типитата продължават да са актуални при обзавеждането на детските стаи и за това си има напълно логична причина. Те са не само много уютни, удобни за игри, четене или споделяне на “тайни”, но и развиват въображението на малките и играят важна роля в усъвършенстването на социалните им умения.

Освен това са лесни за сглобяване, могат да се местят на различни места в стаята и няма дете, което да не ги харесва.

Монтесори мебели

Мебелите в стил Монтесори също са много актуални при проектирането на детските стаи. Ако се питате какъв е този стил ще ви кажем, че това е детско обзавеждане, при което всички мебели са леснодостъпни за децата и те могат спокойно да изследват всички кътчета в стаята и да дават воля на креативността си без никакви ограничения.

При обзавеждането в стил Монтесори всички мебели са по-ниски и съобразени с ръста на малките деца, като най-голямо внимание се отделя на т. нар. ”домашно детско легло”. Обикновено леглото е високо най-много 30 см (плюс матрака), няма решетки и е леснодостъпно и безопасно за малките.

детско обзавеждане

Винтидж акценти

Ако обзавеждате стая за момичета, интериорните дизайнери препоръчват да добавите и някоя винтидж нотка при декорацията. Младите дами са по-романтично настроени в сравнение с момчетата и се радват истински на винтидж акценти като легла с балдахин, завеси с деликатни нюанси, мебели от светло дърво, легла от ковано желязо, винтидж огледала, флорални мотиви по стените, килима, възглавниците или одеялата.

Разбира се, не е добра идея цялата стая да е обзаведена в стил винтидж, защото ще изглежда претрупана, но добавянето на няколко винтидж аксесоара могат да я превърнат в най-романтичното и уютно място за младите госпожици.