Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Това, което в миналото е било изключение, се превръща в норма: все повече непоносимо горещи летни дни, подлагащи на изпитание всички ни, включително и растенията. Неслучайно мушкатото е едно от най-предпочитаните за отглеждане в домашни условия растения – не е капризно, нуждае се от малко грижи и е далеч по-издръжливо на летните горещи вълни в сравнение с повечето балконски цветя.  Експертите от Pelargonium for Europe обясняват защо това е така и как можете да улесните живота на мушкатото в летните жеги.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Мушкатото обича слънцето и топлината. В крайна сметка тези великолепни посланици на лятото произхождат от Южна Африка. Те могат да издържат на временна суша, без да претърпят трайни щети, тъй като стъблата и месестите им листа съхраняват вода. Мушкатата, които превръщат балконите и терасите в малки цветни, които не изискват сериозна поддръжка от пролетта до есента, все още носят ползите от това южноафриканско наследство. В същото време обаче те са култивирани с цел достигане на обилен цъфтеж. И тази висока производителност изисква едно нещо преди всичко: вода. В най-горещите месеци те се нуждаят от повече вода, отколкото през обикновените летни дни, за да ни радват с пищния цъфтеж, който очакваме от тях.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Съвет 1: Поливайте, когато е необходимо
Мушкатото се нуждае от вода, за да расте и цъфти. Затова е важно да се уверите, че почвата му е достатъчно влажна. Ако я усещате свежа и хладна, няма нужда да поливате. Ако е суха и топла, си струва да посегнете към лейката. Ако почвата вече се разрохква от ръба на саксията, е крайно време е да полеете!

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Съвет 2: Сутрин или вечер
Сутрин или вечер, когато слънцето е ниско в небето, при поливане се изпарява по-малко вода, отколкото през обедните часове. Така мушкатото може да се възползва по-добре влагата.

Съвет 3: Директно към корените
Най-добре е да държите лейката директно между растенията, много близо до почвата, така че водата да стигне там, където е необходимо. По-лесно е да поставите в почвата между стъбълцата водни контейнери с резервоари – напълвате директно резервоара и растенията си помагат сами. И още нещо: Престоялата вода е по-благоприятна за корените, отколкото студената чешмяна вода.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Съвет 4: Поне една голяма чаша на растение
Целта на поливането трябва да бъде напояване на почвата. Това се постига чрез добавяне на вода, равна на около десет процента от обема на саксията на всяко поливане. Това означава, че балконско сандъче с дължина 80 см поглъща около 2,5 литра. Ако искате да измерите точно, можете да намерите различни калкулатори за обем за различните видове саксии, сандъчета и кашпи в интернет, които да ви помогнат да определите точния капацитет. В противен случай можете просто да използвате като правило голяма чаша вода на растение. Важно: Излишната вода трябва да може да се отцеди, но сухата почва също се нуждае от време, за да набъбне, тъй като не абсорбира добре водата. Ето защо препоръчваме поливане на няколко по-малки дажби.

Съвет 5: Добра почва
Качеството на почвата в саксията има голямо влияние върху това колко вода ще поеме мушкатото. Добрият компост задържа много пъти собственото си тегло във вода и все остава структурно стабилен поради балансирано съотношение на груби и фини пори. Така че висококачествената почва е от особено значение за корените.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Съвет 6: Тайната на наторяването
Поради ускореното изпаряване по време на горещите периоди, е по-добре да торите на два пъти седмично с по половин доза течен тор, отколкото наведнъж с цялото количество. Никога не изливайте течен тор върху изсъхнала почва, тъй като това може да доведе до увреждане на корените.

Съвет 7: Поливайте по-малко
Можете да намалите честотата на поливане, като осигурите на растенията си сенник или просто ги преместите на по-сенчесто място. Светлите саксии и сандъчета се нагряват по-малко от тъмните, а глазираните глинени саксии изпаряват по-малко влага от неглазираните.

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Какво причинява на растенията горещината
В горещите дни и тропическите нощи изпарението се повишава. Почвата изпарява водата, растението също. Ако почвата е твърде суха, метаболизмът му спира и то расте и цъфти по-слабо, отколкото трябва. Ако остане сухо твърде дълго, се налага да разчита единствено на водата, която самото то съхранява. Така отслабва и омеква, тъй като запасът се изразходва и в резултат на това спада вътрешното клетъчно налягане. Ако това състояние, наречено плазмолиза, продължи твърде дълго, то става необратимо и растението умира. Това се случва изключително рядко с мушкатото, тъй като то съхранява много вода в месестите си стъбла и листа за подобни изпитания. 

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни

Как да помогнем на мушкатото да оцелее в горещите летни дни