Предимства на ленените дрехи

Ленът в миналото

Употребата на лена датира още от Древен Египет, където ленените дрехи били привилегия на фараоните и най-висшата аристокрация. Славяните смятали чистата ленена риза за талисман, който винаги носели на най-важните събития в живота си. В Римската империя аристократите носели ленени дрехи и спели в ленени чаршафи през лятото, които им осигурявали прохлада и спокойни сънища.

Ленените влакна се разтварят при продължителен контакт с биологични течности, затова в миналото са били използвани за зашиване на рани, а в съвременната медицинска практика също се използват ленени конци за вътрешни шевове.

Сако с лен
Зелено лятно сако с лен и вискоза

Ленът в модата

Ленът е естествена материя, чиито влакна са извлечени от едноименното растение. Той се смята за екологична тъкан и се използва от устойчивите модни марки, тъй като отглеждането на ленените култури е щадящо за почвата и водата.

Дрехите от лен създават невероятно усещане за комфорт и лукс. Ленът притежава и много ценни хигиенни предимства. Той е дишаща материя, която не задържа бактерии и причиняващи замърсяване вещества. Ленените дрехи са незаменими за хора с чувствителна и проблемна кожа. Освен това се поддържа изключително лесно.

Ленът е гладка материя с естествен блясък, която не се наелектризира и създава изключително усещане за комфорт. Продават се и много смесени тъкани, като например: лен с коприна, с вискоза, с еластан и т.н. При наличието на влакна от друга материя, ленът придобива други свойства – по-малка еластичност, лесно измачкване, блясък и други.

Сако с лен
Светло синьо лятно сако с лен и вискоза

Предимства на дрехите от лен:

- Здрави и дълготрайни: Качествените ленени дрехи имат много по-дълъг живот от памучните дрехи. Ленените материи стават по-красиви, меки и удобни с всяко следващо пране.

- Регулират телесната температура: През лятото ще ви охлаждат, а през зимата ще ви държат топло.

- Имат висока абсорбция: Ленът попива потта много по-добре от памука и е идеалният плат за горещо и влажно време. По тази причина съхне много бързо.

- Хипоалергенни, антибактериални, дишащи и леки

- Носят усещане за комфорт и лукс

- Ленените дрехи не се цапат лесно

Както става ясно от горепосочените предимства, ленените дрехи са идеален избор за лятото! Fashion.bg ви предлага няколко модела дамски сака с лен и вискоза, налични в нашия електронен магазин и в големи размери.

Сако с лен
Синьо лятно сако с лен и вискоза

Как да се грижите за ленените дрехи

Перете ленените дрехи в хладка вода. Ако използвате пералня, избирайте програма за деликатни материи и не я препълвайте!

При простиране изглаждайте гънките и не използвайте щипки, за да не останат следи от тях. Гладете ленените дрехи на ниска температура докато са още влажни.

Снимки:

1. - 3. Модели дамски сака с лен и вискоза, които се предлагат в електрония магазин на Fashion.bg
Фотограф: Кристиян Гойчев. Модел: Нанси Димитрова
Фото © Fashion.bg