Идеи за декорация на дома с мушкато

Мушкатото (от лат. – пеларгониум) е абсолютната звезда сред градинските и балконските растения. Със своето разнообразие от пищни цветове и форми, то създава атмосфера на безметежно лято, с усещане за покой и щастие. В същото време, това толкова обичано у нас растение от южноафрикански произход е всичко друго, но не и капризно. Мушкатото е перфектен избор, независимо от начина ви на живот. То може да краси градските балкони и тераси, да придаде колорит на градините, да блести като лятна украса на масата, да бъде окачено на стената в домашната трапезария и дори да стане жива част от аксесоарите ви. Нищо чудно, че все повече млади хора откриват очарованието на това скромно, но ефектно лятно цвете. Експертите от инициативата за популяризиране на мушкатото, Pelargonium for Europe, подсказват колко голямо всъщност е разнообразието от възможности за приложенията му в дома, на терасата или в градината.

Мушкато

Пеларгониумът превзема градските балкони и тераси
Цветен рай в градска среда: растенията са чудесен начин да превърнете градските балкони и тераси в райски кътчета за себе си и близките си. Мушкатото е перфектен избор за бягство от напрегнатото ежедневие на слънчеви или полусенчести места. То расте бързо, има пищни дълготрайни цветове, устойчиво е на атмосферните промени, а грижата за него е изключително лесна.
Яркочервеното мушкато в кафеви кашпи контрастира ефектно с високите зелени растения:

Пеларгониумът пасва страхотно и на ръчно изработените домашни мебели и декорации, като например тази модерна комбинация от вертикална мини-градина и бюро от обикновени палети. Ако имате късмета да разполагате с тераса на покрива, изобилието от пеларгониуми в различни цветове ще ви създаде усещането, че сте във ваканция, дори когато работите. На градския балкон: с няколко обикнвени автомобилни гуми, наредени една до друга или стъпаловидно, можете да преобразите пространството в истински цветен рай с помощта на малко мушкати, други цветя и зелени растения.  

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Съвет: За да дадете своя принос към жизненоважната за цялата екосистема работа на насекомите, особено на пчелите, комбинирайте мушкатото с други привлекателни за тях слънцелюбиви растения. По този начин вашият цъфтящ градски балкон се превръща в убежище както за хората, така и за дивата фауна.

Райска градина
Градината, независимо дали е в провинцията, или в градска среда, е идеалното скривалище за малко бягство от ежедневието. Най-сигурният начин да потънете в блажено спокойствие и да отпочинете истински е да се заобиколите със зеленина и цветя. Със своите живописни цветове пеларгониумът, и като саксийно, и като градинско растение, придава динамичен колорит и създава неустоима лятна атмосфера. Уверете се, че има достатъчно светлина, когато избирате къде да поставите саксиите или да засадите пеларгониите, тъй като тези южноафрикански представители на флората се нуждаят от слънчево до полусенчесто място, за да се развиват и да цъфтят пълноценно.

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкатото не само предлага разнообразие от свободно цъфтящи, лесни за отглеждане сортове и цветове, но и се комбинира прекрасно с други слънцелюбиви растения.
Градинският чай, мандевилата и белият равнец принадлежат към същата почитаща слънцето растителна група като пеларгониума. В комбинация те са примамлив източник на значително количество храна за пчелите и другите насекоми.
Зелената лилия, клементината, Средиземноморският лимон, както и различните билки, са идеални партньори за пеларгониума.

Мушкатото може да е всичко друго, но не и старомодно. То изглежда страхотно в домашни „арт инсталации“ като тази по-долу – семпла, но изключително ефектна вертикална градина с велосипедни колела. Когато е окачено на стена или ограда, то създава особен, привличащ вниманието фон за цветята ви. Просто прикрепете саксиите си с тел към спиците. Комбинацията от различни видове цъфнали мушкати създава експлозия от цветове.

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Екстравагантна градинска арт инсталация: в няколко прости стъпки един стар дървен стол може да се трансформира в оригинален висящ рафт, за да разгърне цялата красота на цъфналия пеларгониум.

Мушкатото като цвете за вазата
Независимо дали са като лятна декорация на масата ви, окачени на някоя стена у дома или са „жив“ елемент от аксесоара ви за коса, със своите разнообразни цветове, форми и размери пеларгониите изглеждат впечатляващо и без да са посадени. Дори отделните им цветчета могат да се използват за създаване на декоративни детайли.
Ефектът „Уау!“ е гарантиран: Подобна декорация от отрязани цветове мушкато и свещи в хармониращи тонове  в центъра на масата неминуемо ще прикове вниманието на гостите по време на следващото ви градинско парти. С малко сръчност и свободно време бихте могли да създадете декорацията сами. 

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Украсете стилно подредената маса с ярки цветове мушкато в подбрани стъклени вазички, за да създадете лятна атмосфера, изпълнена с добро настроение. Добавете и флорални акценти на местата за гостите, като оставите по един цвят мушкато върху всяка от чиниите.

Ръчно изработеният ринг за салфетка със свежи цветчета от пеларгониум е отлично допълнение към флоралната украса на масата по време на всяка лятна вечеря.

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Без повече грозни, оголени стени: Този оригинален висящ дизайн, с отрязани цветове пеларгониум в различни цветове и форми, прилича на лятна завеса от цветя. Поставете стъблата на цветовете мушкато в епруветки, пълни с вода, и ги прикрепете към декоративен клон с прозрачна корда. Това екстравагантно окачване на стената създава истинско лятно настроение, изработва се бързо и може да придаде колорит на всяка тераса или балкон, както и на интериора.

Аксесоарът за коса с естествени цветя е елегантно допълнение към тоалета за лятното парти. На снимката вдясно косата е декорирана с обемна шнола, на която са прикрепени пеларгониум, шапиче, кандилка и непета.

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Лято, слънце и добро настроение: Пеларгониумът цъфти в много различни цветове и форми и превръща обикновената сламена шапка или чанта в уникални летни аксесоари с цветни щрихи за всеки специален повод.

Пресованите цветчета и листа от мушкато в двустранна стъклена рамка за снимки са чудесен начин да се насладите на тези живи скъпоценни камъни на балкона си през цялата година. Съвет: Когато ги пресовате, уверете се, че цветята са прясно набрани. Това гарантира, че ще запазят оригиналните си цветове и структура, когато изсъхнат. Освен за украса на стената, тези цветни рамки могат да послужат и като подложки за декорация на масата.

Друга идея, която гарантирано ще бъде хит на лятното парти, е кубчета лед с ядливи цветчета мушкато. Просто напълнете формичката за лед до половината с газирана вода, добавете цветчета пеларгониум и внимателно поставете във фризера. След като кубчетата са частично замразени, долейте вода и поставете формичката обратно във фризера до пълно замръзване. Докато кубчетата се топят, цветята ще плуват красиво по повърхността. Съвет: За употреба в напитки препоръчваме да ползвате цветчета от органично отгледано ароматно мушкато.

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Зеленият дом: мушкатото като декорация в интериора

Добра новина за хората без балкони и тераси: Не е нужно да се отказвате от предимствата и разнообразието на пеларгониума. С подходящата грижа, това многолико растение може не просто да оцелее в светли закрити пространства, но и да допринесе с изобилие от цветове и форми за разкошната лятна атмосфера в дома ви.
Най-подходящо за целта е кралското мушкато. Със своите наситени цветове, често с тъмно „око“ в центъра на съцветията, то е кралят на пеларгониите. Първоначално е отглеждано като стайно растение и за разлика от класическите сортове мушкати, отглеждани на открито, то цъфти в началото на пролетта. Има обаче и сортове, цъфтящи през лятото, които се развиват добре на открити пространства, защитени от дъжд и вятър.

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Ядливите ароматни пеларгонии са особено популярни заради широката си гама от аромати. От лимон, мента и роза през индийско орехче, джинджифил, ябълка и портокал или праскова до шоколад и кола – можете да намерите почти всеки аромат. Тези мушкати са чудесно допълнение към класическите билки и могат да се използват по различни начини в креативната кулинария.

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Мушкато

Снимки: Pelargonium for Europe