Мушкатото превръща домашната градина в райско кътче

* Пеларгониумът е перфектен избор за начинаещите градинари

Замисляли ли сте се дали съществува растение, което е толкова издръжливо, че е практически невъзможно да го „уморите“? Растение, което ще цъфти пищно през целия сезон, със съвсем малко намеса от ваша страна, дори тепърва да прохождате в градинарството? Да се развива необезпокоявано по време на лятната суша, да се справя с жегите, без да повяхва, нито да клюмва при обилни летни дъждове...

Мушкато

За щастие такова растение не само има, а и е познато на всички ни! Това е пеларгониумът, по-известен у нас като мушкато, и „победата“ с него е гарантирана както за оптитните, така и за начинаещите градинари. По време на изолацията заради пандемията милиони хора по света започнаха да се занимават с градинарство и отглеждане на растения у дома. Няма по-подходящо растение от пеларгониума за онези, на които им липсват опит и подготовка, но искат с лекота да превърнат балкона, висящите саксии, сандъчетата под прозорците, кашпите и цветните лехи в градината във флорален пир за сетивата.
Експертите от инициативата на Европейските производители на мушкато, Pelargonium for Europe, разкриват всичко, което трябва да знаете за успешното отглеждане на пеларгониума. Просто следвайте тези основни 10 съвета и няма да сгрешите!

1. Подберете най-подходящите за вас сортове
Правите първите си стъпки в градинарството? Зоналните (стоящи) мушкати са идеални за начинаещите. Всяка пролет, а и през лятото, градинските центрове и разсадници са пълни с тези храстовидни цветни растения. Бръшленолистните пеларгонии са от каскаден тип и са подходящи за присаждане в окачени кошници и саксии, както и ако искате да постигнете ефекта на водопада над ръбовете на кашпите и сандъчетата. Кралските мушкати впечатляват с пищните си, леко „разрошени“ съцветия, които цъфтят по-рано от тези на зоналните пеларгонии, а цветовете на сорта „Ангелски очи“ са по-дребни и по-гъсти, което ги прави предпочитани за саксии и вази. Ще откриете и мушкати с ароматни листа, които са подходящи за „живи“ декорации с аромати, вариращи от роза до цитрусови плодове.

Мушкато

2. Садете на открито след студовете
Не е необичайно мушкатите да цъфтят още през май, но ги наблюдавайте внимателно в този период, тъй като са нежни и трябва да се поставят на открито, само след като отмине напълно рискът от измръзване. Както при всички деликатни растения, препоръчително е да ги закалите, преди да ги засадите в съдовете, в които ще ги оставите за постоянно отглеждане. Какво означава закаляване? Ако някога сте се гмуркали в студен басейн, знаете, че това е не особено приятен шок за организма ви! Същото важи и за растенията, ако се вземат от топъл градински център например и се поставят на открито, където температурите са по-ниски. Закаляването означава просто поставяне на растенията на открито денем, за седмица или две преди засаждането, и поставянето им нощем на място без риск от измръзване, например в парници или оранжерии. Това помага да се приспособят към по-хладни условия на отглеждане на открито и да се избегне внезапният температурен шок, който може да възпрепятства здравословното им развитие.

3. Подберете подходящата почва
Ако засаждате мушкатите в съдове, напълнете саксиите (уверете се, че имат добри дренажни отвори), окачените кошници или сандъчетатата под прозорците с качествена многофункционална почва. Те ще растат щастливо и в градинските лехи, но за да им дадете наистина добър старт в живота и да увеличите потенциала им за цъфтеж, е добре да подсигурите добре изгнил градински компост или добре изгнила тор няколко седмици преди засаждането. Така ще си гарантирате, че почвата е пълна с хранителни вещества.

Мушкато

4. Съобразете се с размерите и разстоянието
Пеларгониите растат бързо през пролетта, но не се изкушавайте да ги засадите твърде рано. Важно е да се гарантира, че растенията ще се приспособят към по-студени условия преди засаждането в градината. Когато правите това, не забравяйте да оставите около 20 см между всяко растение - това ще им даде място за растеж и ще позволи на въздуха да минава между листата, което е от съществено значение за избягване появата на мухъл при много влажно и топло време.

5. Изберете слънчево място
Тъй като пеларгониите са родом от Южна Африка, не е изненадващо, че са поклонници на слънцето. Някои понасят леката сянка, затова проверете етикета на избрания от вас сорт. Рискът от изгаряне под обедното слънце не е проблем за пеларгониите, така че спокойно ги разположете на място, където ще могат да се наслаждават на летните жеги.

Мушкато

6. Избягвайте едностранното излагане на светлина
Естествено е растенията да растат към слънцето, което може да доведе до небалансиран цъфтеж в саксиите. Този проблем се отстранява лесно чрез завъртане на съдовете на 90 градуса всяка седмица. Това отнема само секунди и ще поддържа растенията в саксии, сандъчета и кашпи равномерно цъфнали от всички страни.

7. Поливайте разумно
Пеларгониите имат завидна репутация на толерантност към сушата, така че е малко вероятно тя да доведе до увреждане на растенията, ако забравите да поливате за ден-два (препоръчително е да ги отглеждате със самополиващи се сандъчета, които имат вградени резервоари за вода, ако нямате възможност да ги поливате редовно). Въпреки това, не бива да ги оставяте да страдат в суха и твърда почва или компост. Поливайте редовно през лятото, по възможност с дъждовна вода, събрана във водни контейнери (ако не разполагате с такива, чешмяната вода също е подходяща).

Мушкато

8. Поливайте в правилната част на деня
Хоби-градинарите често правят грешката да поливат през деня, когато голяма част от водата се губи поради изпаряване. За най-добри резултати извадете лейката или маркуча рано сутрин или малко преди здрач, когато температурите са по-ниски и влагата може бавно да се абсорбира от корените. Не забравяйте, че пеларгониите могат да станат гъсти и храстовидни, което предотвратява проникването на дъждовна вода в зоната на корените, така че е добре да проверите дали почвата не е засъхнала дори по време на влажните периоди.

9. Подхранвайте добре в периода на активен растеж
Многофункционалната почва обикновено съдържа достатъчно тор с бавно освобождаване за период от четири до шест седмици, но след това тя може да се изчерпи от гладните растения. За да накарате мушкатите ви да цъфтят обилно, подхранвайте с помощта на балансиран течен тор около веднъж на две седмици през вегетационния сезон. Най-важно е да похранвате почвата, когато тя е влажна – по този начин корените абсорбират повече хранителни вещества и по-малко се губят поради оттичане. Хранителните вещества могат да намалеят и в градинската почва в периода на активен растеж, така че не забравяйте да подхранвате и засадените в градината мушкати.

Мушкато

10. Удължете живота на цветята през есента
Мушкатите са известни със способността си да цъфтят и есенно време, до първите слани, но нещо просто, което отнема секунди, ще позволи на новите им цветове да израснат по-бързо. Редовното подрязване на стъблата на старите цветове гарантира, че растенията насочват цялата си енергия към по-интензивен цъфтеж, което води до появата на свежи съцветия.

Снимки: Pelargonium for Europe