Честито: Жан-Пол Готие се връща отново към конфекцията

* След шест години легендарната модна къща се завръща и то с нов творчески директор

Това може да е краят на Жан-Пол Готие такъв, какъвто го познаваме, но на хоризонта идва нова ера.

Жан-Пол Готие

В края на миналата седмица легендарната модна къща създаде у последователите си истинска паника, след като публикува озадачаващо съобщение в Инстаграм само с думите „Краят“ с удебелен черен шрифт. Ако приемем, че това означава, че емблематичната марка затваря вратите си завинаги, феновете се опитаха да се докопат до нещо, каквото и да било, за да запазят за себе си част от емблематичната модна история и прекупвачите бяха нетърпеливи да спечелят пари в брой. Препродаващите тази марка повишиха цените рязко, почти веднага, след като масата се опита да декодира какво се крие зад загадъчното съобщение.

Жан-Пол Готие

Оставяйки феновете да коментират бъдещето ѝ, марката обяви на 26.05.2021 г., че ще се върне към конфекцията с колекция на моряшка тематика - уважение към райетата от миналото. За да е сигурно, че заветите на Жан-Пол Готие продължават да живеят и с новото поколение, новоназначеният творчески директор на марката Флорeнс Тетие използва, според съобщение за пресата, "здравата основа" на Jean Paul Gaultier, за да гради следващата глава от историята на марката. Струва си да се спомене, че въпреки че това вълнуващо начинание бележи началото на нова ера, мнозина смятат последното прет-а-порте шоу на Готие от пролетта на 2015 г. за края на дните на бранда в конфекцията.

"Много е просто: хората искат да носят Готие", каза Тетие за завръщането. И новият директор на къщата не греши. Що се отнася до преоткриването на модата от миналото, мрежестите дрехи на Jean Paul Gaultier са някъде близо до върха. Обхващаща поколения, повишаването популярността на марката съвпада със завръщането на ранните тенденции в модата и тази от 90-те.

Жан-Пол Готие

Давайки на хората точно това, което са искали, новият творчески директор, допълнително към връщането към конфекцията, е използвал шест дизайнера, представляващи пет марки, да поставят свои собствени плетки към веднага разпознаваемите райета на Jean Paul Gaultier за колекцията на морска тематика. Списъкът включва Christa Bösch и Cosima Gadient на Ottolinger, Alejandro Gómez Palomo от испанската Paloma, дизайнерът Nix Lecourt Mansion, одобрен от Лейди Гага, Marvin M'Toumo и бижутерът Alan Crocetti.

Новата колекция конфекция бе представена на 28 май в новия уебсайт на марката.

Снимки: jeanpaulgaultier.com