Как да изберете най-хубавите маса и столове за трапезарията

Трапезарията не е просто място за вечеря. Те я онова кътче у дома, на което се събира цялото семейство, прекарвайки безценно време заедно в любими разговори и споделени моменти.

Тя е мястото, на което каните приятели и се забавлявате, наслаждавайки се на вкусна храна. Затова е особено важно да създадете приятна атмосфера в трапезарията, осигурявайки комфортни мебели.

Как да изберете най-хубавите маса и столове за трапезарията

Да изберете качествени трапезни столове на изгодни цени може да не е много лесна задача. Всъщност обзавеждането и цветовете влияят не само на настроението, а и на апетита. Приятното изживяване по време на хранене се създава не само от вкусните ястия, но и от хармоничната атмосфера, красивия сервиз и удобните мебели.

10 Съвета при избор на обзавеждане за трапезарията

1. Определете си бюджет и се придържайте към него

Изборът на трапезни маси и столове е наистина огромен. Когато правите ремонт обаче обикновено имате доста разходи и е нужно да съобразите всеки един от тях. Затова определете си бюджет за обзавеждане на трапезарията и го следвайте. Така рискът от неразумни харчове е сведен до минимум.

2. Определете потребностите си

Колко голяма маса ви трябва и колко стола към нея? Ако често каните гости например е добре да предвидите повече места. В случай, че основно се храните семейно може да изберете компактна маса с възможност за разтягане при нужда и няколко допълнителни сгъваеми стола.

3. Изберете подходящата форма

Трапезните маси се предлагат в различни форми – кръгла, овална, правоъгълна, квадратна. Изборът на форма зависи от броя на нужните места, както и наличното пространство в трапезарията. Правоъгълните маси са най-разпространения вариант и са удачни за събиране на голям брой хора. Кръглите и овални маси пък са добър избор за малки помещения.

4. Съобразете се с интериорния стил

Изборът на маса и столове трябва да бъде съобразен с цялостния стил на обзавеждане на трапезарията. За модерния стил изберете семпла, елегантна маса със строги линии, а за класическия – маса и столове от масивно дърво с мека тапицерия.

5. Изберете материал

Масата и столовете може да бъдат от дърво, стъкло, стомана, ратан и други материали. Най-предпочитани са мебелите от натурално дърво и ПДЧ, поради тяхната здравина, практичност и уютното усещане, което създават.

6. Определете мястото

Мястото, на което ще бъдат разположени мебели, е едно от основните неща, които трябва да съобразите при покупката им. Според него ще изберете размер и форма на масата, както и броя столове.

7. Уверете се, че ви е удобно

Комфортът и практичността са на първо място при избор на мебели за трапезарията, затова не ги пренебрегвайте. Седнете на столовете, за да се уверите, че се чувствате удобно. Помислете дали дадената маса ще бъде подходяща за вашето семейство, навици и стил на живот.

8. Здравината е важна

Качеството е нещо, с което не бива да правите компромис, особено когато става дума за мебели, които трябва да ви служат дълги години. Обърнете внимание дали масата и столовете изглеждат здрави и стабилни. Те не бива да се клатят когато се подпрете на тях, нито да се разтрисат, тъй като това ще създаде много неудобства.

9. Мебели в комплект

Обърнете внимание дали от същата серия се предлагат и други мебели като бюфет, шкаф, холна масичка и други. Ако искате да ги съчетаете е добре да се уверите, че може да ги намерите и че ще се впишат успешно в интериора.

10. Помислете за аранжирането на масата

След като харесате трапезна маса и столове, представете си ги във вашата трапезария и помислете дали се вписват добре – остава ли достатъчно свободно място за придвижване, подхождат ли си с останалия интериор, отговарят ли на нуждите ви? Помислете как ще ги аранжирате и какви аксесоари ще са ви нужни за да придадете завършен вид на помещението.