10 причини да купувате българска мода

Българската мода и облекла - символ на качество, красота и естетика не само в България, но и в много други държави - Италия, Франция, Германия, Гърция, САЩ, Великобритания, Финландия, Норвегия, Швеция, Дания и др. Българските ризи, сака, панталони, български рокли, костюми, палта и т.н. са търсени и ценени заради тяхната добра изработка, прекрасна кройка, удобство и вид. Те се шият в различни градове - Русе, София, Пловдив, Варна, Трявна и др. Българските модни къщи и дизайнери са винаги в крак със световните тенденции и участват активно в световните модни форуми и дефилета. И това са само малка част от всички основателни причини, поради които си заслужава не само да обърнем повече внимание на българската конфекция, а и да я предпочитаме пред вносната.

Рокли 2020

Защо най-добрият избор е българската мода?

1. Българските облекла са винаги модерни.

Много от фирмите в бранша членуват в различни асоциации, като Българската Модна Асоциация, БАПИОТ и др., които ги популяризират по света, което съвсем заслужено трябва да предизвиква нашата гордост! Факт е, че разнообразните българските облекла - за жени, мъже и деца, за бременни, кожени, дънкови, сатенени, спортни или официални, дамски манта, рокли са предпочитани в чужбина. И огромен брой от шивашките фирми у нас произвеждат текстил за физически и онлайн магазини в други държави.

2. Престижно е.

Не един и два са случаите на известни личности, предпочели български облекла за официални събития. През 2015 г. половинката на Марк Антъни Шанън де Лима се появи на наградите BM Latin Awards в рокля на модна къща Beyond, основана от македонския дизайнер Борче Ристовски и българския стилист Добромир Киряков. Същата година една от най-високо платените актриси и модели в света София Вергара също предпочете техен модел за наградите на Академията за кънтри музика. През 2016 г. херцогинята на Кеймбридж Катрин облече тоалет на българския дизайнер Петър Рогачев за благотворително събитие и с него също се появи на страниците на световно известното модно списание Vogue. През 2017 г. Кайла Уебър, съпругата на актьора Винс Вон, също избра рокля на българския дизайнер Антоанета Балабанова за Оскарите. През 2019 г. година италианската актриса и продуцент Тициана Рока се появи на червения килим в Кан с рокля на дизайнера София Борисова.

3. Българските бутици обличат световните звезди.

Миналата година холивудската актриса от български произход Мариета Мелроуз облече рокля на българския дизайнер Тери Караиванова за червения килим на Оскарите. Тази година тя традиционно избра да се появи на престижното събитие отново с българска рокля, този път на дизайнера Невена Николова. Други известни личности като Лиз Хърли и Никол Шерцингер също са клиенти на Невена.

Рокли

4. Българските дрехи са на разумни цени.

Важно да споменем, че български качествени облекла могат да бъдат намерени в България на разумни цени. Много от българските шивашки фирми имат свои собствени фирмени магазини, където предлагат своето производство на достъпни цени. Също така правят и сезонни намаления.

Дрехи на цени на производител можете да откриете в електронния магазин на Fashion.bg.

5. Разнообразието от български облекла е огромно.

Без значение дали търсите дамски, мъжки или детски облекла, връхни облекла или бельо, бански костюми, плетени или рисувани дрехи, българските фирми могат да предложат огромно разнообразие, подходящо за всяка възраст и всеки тип фигура.
Една от най-добрите селекции на булчински рокли и мъжки костюми за 2020 година можете да видите на този линк.

6. Те са лесно достъпни.

Много търговски вериги, молове и магазини предлагат българска конфекция, но все по-популярно става тяхното търсене онлайн в електронни магазини. Голяма част предлагат своите облекла онлайн, което пък допълнително намалява цената за потребителя заради спестени разходи от наем на помещение за разполагане на магазин.

7. Когато закупуваме български дрехи, подпомагаме родната икономика.

Поръчките от чужбина за български облекла са факт и браншът има нужда от работна ръка. Купувайки български дрехи, подкрепяме един огромен бизнес, който всеки месец плаща заплати. Хиляди са заетите хора в бранша и избирайки родната конфекция, подкрепяме този огромен бизнес и всички работещи в него. Повишената заетост ще помогне на хората да могат да инвестират повече в себе си, в своето развитие, включително в своето образование. А когато младите хора имат достъп до работни места и доходи, те са по-склонни да имат деца, което означава намаляване на демографската криза и евентуално обръщане на тази негативна тенденция.

Къса пола

8. Помагаме да се намали емиграцията.

Когато българския бизнес се развива, разширява, повече хора ще се търсят за работа. В резултат, все по-малко хора ще разчитат на препитание в чужбина и ще предпочитат да останат в страната, да учат и да се развиват тук.

9. Подкрепяме икономиката не само в, но и извън столицата.

Много от шивашките фирми са разположени в различни градове извън столицата, така че избирайки българските облекла, подкрепяме развитието и на по-малките населени места, където безработицата е доста по-висока от столицата. Освен това, когато се разширява дейността на сектора, един от резултатите ще бъде и наемането на повече хора на работа. По този начин всички заедно можем да допринесем за икономическото развитие на цялата страна.

10. Помагаме да се повиши заетостта и при по-изолираните социални групи.

В шивашката сфера успешно се наемат и работят хора от всякакви етноси. Традиционно трудно интегриращите се и изолирани малцинства имат достъп до работа, с която да си осигурят доходи. В следствие на това те няма да бъдат зависими финансово за помощ от държавата и като резултат държавни средства ще могат да бъдат пренасочени към други належащи проблеми в страната.

И така, избирайки българска мода, можете да бъдете сигурни, че вземате правилния избор за себе си, че ще се чувствате комфортно и ще изглеждате прекрасно. Освен това подкрепяте българския бизнес и българската икономика, а това е една голяма стъпка към подобряване на стандарта на живот в нашата страна.

Ако сте намерили поне една причина за себе си да избирате българските облекла, споделете в коментар!