Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Освен факта, че трябва да внимавате при избора на дрехи, които ще обогатят гардероба ви, като вземете под внимание всеки детайл и аспект, трябва да бъдете също толкова внимателни, когато се грижите за тях на по-късен етап. Грижата за облеклото е наистина важна, защото през повечето време не купувате дрехи само за един ден! Ще представим основните съвети и трикове, които трябва да спазвате, за да се грижите за всеки вид облекло във вашия гардероб.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Коприна:

Копринените дрехи са на първо място в нашия списък и това е така, защото те наистина са много деликатни и фини и изискват изключително внимание. Винаги има опасност да се появят петна по тях, дори и поради изпотяване. Ето и нещата, които трябва да вземете под внимание, за да се грижите за копринените си облекла:

- Първото нещо, което трябва да запомните е начинът, по който копринените ви дрехи трябва да бъдат изпрани. Добре е да се използва химическо чистене за копринени дрехи, като се има предвид факта, че копринените дрехи са склонни да губят форма и цвят твърде лесно и бързо, но ако искате да запазите формата и цялостния добър вид на вашите дрехи, тогава трябва да ги изперете ръчно.

- Точната температура на водата, която трябва да използвате в този случай, е хладна или по-добре студена вода, като меки почистващи препарати или ако не можете да добавите нищо от този тип в момента, просто разтворете някакъв шампоан във вода.

- Още едно нещо, което трябва да запомните е, че копринените тъкани не трябва да се излагат на промяна на температурата на водата по време на пране. Така че, ако сте започнали с една температура, не я променяйте по средата.

- Докато за други облекла е нормално да изстискате водата, не трябва да използвате тази техника за коприната. Вместо това трябва просто да ги попиете с кърпа.

- Ако искате да запазите доброто състояние на коприната, е добра идея да добавите до три супени лъжици бял оцет на всеки две литра вода.

- Гладенето е друг наистина важен аспект от грижата за коприната и трябва да сте сигурни, че настройката е ниска и парата е изключена, тъй като при висока температура на гладене, вие рискувате да получите необратими петна върху любимите си дрехи. Също така не забравяйте да изгладите дрехите, докато все още са влажни.

- Що се отнася до съхранението на коприната, трябва да имате предвид, че се съхранява в сухи и тъмни места, където няма проникване слънчева светлина. Също така не забравяйте да не използвате пластмаса за съхранение, защото коприната е естествена тъкан и тя трябва да диша.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Деним:

- Прането отново е първото нещо, което трябва да знаете и вземете под внимание, когато се грижите за дънките, защото понякога трябва да изчакате около шест месеца, докато по-плътните дънки, да се оформят към вашия силует и когато ги изперете, формата може да бъде загубена. Ако обаче денимът се третира (понякога умишлено се перат, за да придобият избледнял вид, особено при накъсаните модели), можете да ги перете по-често.

- Преди да перете дънките, не забравяйте да я ги закопчеете - цип и копчета.

- Както и при копринените дрехи, тук също може да добавите половин чаша дестилиран бял оцет към последното изплакване, за да запазите цвета и добрия външен вид на денима.

- Предлагаме, да използвате ръчно пране, вместо да използвате пералната машина. Това наистина е по-добра алтернатива за поддържане на чистите и свежи облекла и избягване на ранно избледняване. Ако обаче трябва да ги измиете с пералната машина, регулирайте настройката на възможно най-ниската температура.

- Ако сте закупили нови дънки и се чувствате неудобно и трябва да ги коригирате при шивач, трябва да направите това след две пранета, защото дънките могат да се свият след пране и след няколко пранета ще видите реалния размер и ще можете да правите правилните модификации.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Кашмир:

Както и при останалите видове дрехи, дрехите от кашмир и особено пуловерите ще запазят свежия си и добър външен вид само ако овладеете правилно техниките на грижа за тях.

- Първото нещо, което трябва да запомните е, че кашмирът се препоръчват да се пере на ръка, без значение какво казва етикетът. Най-подходящите продукти, които трябва да се използват за пране, са бебешки шампоан или други меки почистващи препарати, които ще почистят дрехите, без да оставят плата да се разхлабва и не влияе върху цялостния вид на дрехите. Прането на тези дрехи с деликатни движения също е много важно. Само по този начин ще можете да ги запазите меки и красиви.

- Не простирайте изпраните кашмирени дрехи, защото кашмирът има склонност да се променя и разтяга особено бързо, когато е мокър, тъй като задържа вода в нишките и това го прави по-тежък. - Когато използвате дезодорант, трябва да изчакате, докато изсъхне, преди да облечете пуловера. По този начин ще избегнете появата на петна и аромата на дезодоранта върху пуловера, а това всъщност е важно, защото по-нататък ще имате много трудности да премахнете всичко това от вашия пуловер. Същото важи и за парфюма.

- И накрая, също трябва да държите пуловерите си далеч от източници на топлина и прозорци, когато ги съхранявате. Когато са подложени на топлина или вятър, те наистина имат големи шансове да загубят формата си и да станат неизползваеми.

- Важността за дишането на кашмира заляга и тук. Не съхранявайте кашмир в найлонови пликове.

- Що се отнася до гладенето, трябва да изгладите кашмирените си пуловери с използване на пара, защото изключвате въздействието на прякото нагорещена ютия.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Памук:

- В сравнение с други тъкани, памукът е по-издръжлив. Можете да използвате пералната машина с какъвто и да е перилен препарат, както и да премахнете петна чрез избелване, ако цветът на дрехите е подходящ, разбира се.

- Независимо от факта, че препоръчваме топла вода за памук като цяло, все още можете да използвате хладка вода за избелване в случай, че трябва да отстраните някои конкретни петна. И, разбира се, това важи само за бели памучни дрехи.

- Един често срещан проблем с памука е, че губи мекотата и еластичността си много бързо и за да избегнете този неприятен резултат можете да използвате половината от перилния препарат и да пуснете допълнителен цикъл на изплакване. Това е особено вярно и полезно за домакинските кърпи.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Вискоза:

Тази тъкан е направена от дървесна целулоза, поради което се счита за естествена. Вискозните парчета са меки и удобни. Те дишат като коприна и памук и оставят въздуха да проникне през нея. Ето защо те стават незаменим вариант за лятото. Въпреки това, тази тъкан също има своите слаби места. Тези дрехи бързо се повреждат и разкъсват, особено когато са все още мокри и разбира се това е най-вероятно да се случи по време на пране.

- Когато избирате дрехи от вискоза, трябва да се съсредоточите върху опции с мека и гладка копринена текстура с блясък като поплин.

- За пране, препоръчваме хладка вода. Можете да използвате пералната машина, но ние ще настояваме за ръчно пране, за да можем да контролираме целия процес и да не повредим влакната.

- Когато приключите след изплакването на вискозното облекло с топла вода, просто трябва да окачите дрехите напълно мокри без никакво изсушаване или усукване, така ще се уверите, че дрехите няма да загубят естествените си форми.

- Ако забележите етикет със специални инструкции, обърнете внимание на тях и ги следвайте, тъй като това може да означава, че дрехата има някои специални и уникални характеристики, които са различни от тези, които познавате за вискозата.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Кожа

За съжаление не всеки знае как да се грижи за кожените дрехи, за да се наслади на добрия им вид и ефектни комбинации, създадени с тях.

- На първо място, преди да носите кожено яке например, трябва да го третирате със специален спрей, за да избегнете проникването на вода, появата на петна или мръсотия. Всички те са проблемите, които кожените якета най-често срещат, така че просто ги подгответе преди носенето, за да предотвратите всичко това.

- Още едно нещо, което трябва да направите с кожените дрехи, преди да ги носите, е да се отървете от специфичната миризма, която обикновено имат. Така че, за да направите това, трябва да поръсите малко кафе върху тях и да оставите дрехите за няколко дни. Този метод е подходящ и ефективен за всеки тип кожа, с изключение на бяла и пастелно оцветена кожа.

- Един от най-ефективните начини за почистване на кожа е просто да се използва влажна кърпа. Тъй като кожата не е от вида материал, можете просто да избършете мръсотията и праха с помощта на обикновена влажна кърпа.

- Използването на професионален почистващ препарат за кожа веднъж годишно е друго нещо, което трябва да направите, за да се съхраняват вашите кожени облекла правилно.

- Това, което НИКОГА не трябва да правите, е да използвате сешоар за сушене на мокри кожени дрехи, тъй като само прави състоянието на кожата по-лошо, допринасяйки за загубата на форма и блясъка на текстурата.

- Освен това, ако искате да добавите блясък към текстурата на кожата, можете да я разтриете с мека кърпа или кърпа, напоена предварително с яйчен белтък. Това важи за текстурата на палта, сака, ръкавици, чанти, ботуши или дори мебели като диван с незаменим и голям блясък.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Полиестер

Първото нещо, с което се забелязва полиестерът, е силата и способността "да се противопоставя" на гънките и да запазва формата си. Особено когато се смесва с памук, тази прекрасна тъкан, създадена от човека, успява да демонстрира възможно най-добрите резултати. Комбинацията от полиестер и вискоза е също толкова ефективна и лесно третираща се. Хидрофобният характер, който води до бързо сушене, е друго нещо, което прави тази тъкан толкова специална.

- Повечето от видовете полиестер нямат ограничения по отношение на машинното пране и изсушаване поради възможностите за запазване на формата си. Въпреки това, трябва да проверите етикетите за допълнителни инструкции, които понякога могат да ви кажат да използвате химическо чистене.

- Що се отнася до сушенето, имате нужда от ниска температура за него. Колкото и здрава и стабилна да е тъканта, все пак не трябва да я излагате на твърде високи температури нито за пране, нито за сушене.

- Най-лошата страна на полиестера е, че задържа петна и много трудно се отстраняват. Един от най-ефективните начини за премахването им е да накиснете дрехата в препарат за съдове 24 часа преди да я третирате, за да подготвите тъканта за обработка.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Вълна

Вълната отново принадлежи към категорията на естествените тъкани и това оказва влияние върху цялостния начин, по който трябва да се третира.

- Едно нещо, което трябва да имате предвид за дрехите от вълна е, че трябва да им бъде даден "ден за почивка" след всеки ден на носене, за да запазят формите и външния вид.

- Вълнените дрехи трябва да бъдат окачени на дървени закачалки, за да се избегне разтягане на раменете, което е най-вероятно да се случи в случай на неправилно окачване.

- Дишането отново е много важно за вълната и трябва да се съхранява в гардероби с достатъчен капацитет, за да има всички необходими условия за запазване на дрехите свежи и хубави.

- Когато сваляте вълнените си палта и панталони, не забравяйте да изпразните джобовете си, за да не се деформират или да се образуват деформации поради тежките неща, които може да поставите в джобовете си през деня.

- Хладната вода е това, от което се нуждаете за правилното пране на вълнените дрехи. Можете да използвате препарат за миене на ръце или машинно пране, но и в двата случая е необходим подходящ цикъл с хладка вода и е необходима лека програма, ако ще перете в пералня. По-новите перални са снабдени със специална програма за вълна.

- Избелването или използването на гореща вода са двете недопустими неща, които абсолютно трябва да изключите от ежедневните си дейности. Причината е, че и двете са пагубни за тази тъкан и вълната, напълно ги преработва и променя естествените си цветове.

- От гледна точка на гладене - гладете вълната влажна, наопаки, с пара, а може да използвате и памучна кърпа.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Кадифе

Кадифето е една от най-капризните тъкани, затова трябва да следвате определени препоръки за третирането му.

- Първо огледнете етикета, преди да направите нещо с кадифените си дрехи. Ако етикетът казва, че дрехата трябва да се почисти на сухо, това означава, че е специален тип кадифе. Ако не, можете да перете с перална машина.

- Гладенето е напълно забранено, тъй като ютията ще увреди деликатните влакна и ще остави петна по дрехите, които няма да могат да бъдат премахнати.

- Премахването на петна от кадифе е сравнително лесно. Ако се разлее нещо, можете да изтръскате енергично дрехата и би трябвало течността да падне.

- Сгъвайте дрехите с помощта на хартия и ги съхранявайте в специални кутии за дрехи.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

Лен

- Едно голямо предимства на лена е, че е идеален за лятото, като ви държи на хладно и удобно, тъй като е подходящ за чувствителна кожа и има хипоалергична природа.

- За да запазите формата на дрехите, не трябва да ги стискате веднага след пране. Освен това не трябва да оставяте ленените в гореща вода за дълго време, тъй като това може да отслаби текстурата и влакната на продуктите.

- Когато започнете да изсушавателена, можете да започнете с естествените варианти на сушене, с помощта на които дрехата ще придобие приятно усещане за свежест.

- Що се отнася до гладенето, можете да гладите лененти дрехи с помощта на влажна кърпа, за да предпазите тъканта.

- Относно съхраняването на ленените дрехи, важат правилата без слънчева светлина и съхраняването им в специални кутии и места.

Как да се грижим адекватно за дрехите си според тъканите, от които са направени

В заключение, ще кажем, че стилът не се изчерпва с хубавите, скъпи и качествени дрехи, но и с грижата за тях, правилната грижа за тях! ;)