Епилация: Наръчник на обезкосмяването

Наближава времето за поли и рокли,за къси ръкави и къси панталони. А това значи, че идва и времето, в което обръщаме особено внимание  на епилацията. На пазара съществуват толкова много продукти за епилация, вече има толкова много методи за обезкосмяване, че всичко е въпрос на избор. Този избор обаче, трябва да е съобразен със свободното време, типа кожа и предпочитаните средства.

Епилация

1. Лазерна или фото епилация

Лазерната и фотоепилацията до скоро бяха само в салоните за красота. Процедурите струват доста и трябва да се повторят серия от пъти, за добър ефект. Те изтъняват фоликула и по този начин косъмчетата оредяват, а след достатъчно серии изчезват за години напред. Причината за повторенията на лазерната епилация е, че косъмчетата не растат едновременно, а са на различен етап. Така, за да се обхванат всички коренчета, е нужно да се прави епилация през определен период от време. Общата инвестиция в такъв тип епилация може да излезе хиляди левове.
Любопитно: От няколко години насам на пазара започнаха да се появяват фото епилатори за домашна употреба.

2. Епилатор

Епилаторът е средство номер едно за ефективно премахване на косъмчетата вкъщи. Той обаче може да причини раздразнения особено на чувствителна кожа. Хубаво е няколко дни преди употребата му да се използват овлажняващи средства за кожата и омекотяващи за косъмчетата. За да избегнете враснатите косми и възпаленията, трябва да заложите и на добър скраб, който да прилагате по няколко пъти седмично.  Той ще махне мъртвата кожа и ще освободи косъмчетата, като намали възпаленията. Използвайте твърда гъба за по-голям ефект. След епилация също трябва да се нанася овлажняващ крем, а при чувствителна кожа – антисептичен.

3. Бръснене

Самобръсначката е предпочитан вариант от много жени, защото пести време. Това обаче не е точно така – ефектът от бръсненето е малотраен. След ден-два отново е време да влезе в употреба. Вторият проблем на бръсненето е, че предизвиква много повече врастнати косъмчета. За да се борите с тях е нужно отново да прилагате скраб и то почти всеки ден. Преди бръснене трябва да напарите кожата и да омекотите косъмчетата. След самобръсначката измийте със студена вода, подсушете с потупване и нанесете омекотяващ лосион. През лято използвайте само качествени слънцезащитни кремове. Продуктите на Bioderma са добър избор.

4. Депилация с крем или гел

Депилацията с крем или гел е удобен начин за премахване на окосмяването. Той може да се прилага на цялото тяло. При избора се доверявайте на специални марки за депилиране. При прилагане използвайте само шпатулките, приложени към крема за депилация и не прилагайте натиск. Не прилагайте по-дълго време от описаното в инструкциите. Не е добре да се излагате директно на слънце, да ползвате дезодорант или сапун веднага. Затова използвайте депилиращ гел вечер.

5. Депилиращи ленти

Депилиращите ленти са на практика студена кола маска. Те отстраняват косъмчетата от корен и осигуряват гладка кожа за по-дълго време. Избирайте такива с повече подхранващи вещества. Преди употреба измийте добре кожата и изчакайте хубаво да изсъхне.