Всичко за хиалуроновата киселина - употреба и ползи за здравето

Днешната грижа за кожата се интересува повече от съставките, отколкото от нещо друго - добри съставки, които хидратират и правят кожата да изглежда сияйна и красива. И хиалуроновата киселина е станала популярна в това отношение.

За хиалуроновата киселина

Хиалуроновата киселина (HA) е естествен компонент на кожата, която често помага да се запази колаген, влага и еластичност. Това е компонентът на кожата, отговорен за поддържане на кожата хидратирана и изглеждаща сияйна и еластична.
Макар хиалуроновата киселина да се намира естествено в кожата, както и вътре в ставите, очните кухини и други тъкани в тялото, има синтетична версия, която се намира в серума на хиалуроновата киселина.

С напредването на възрастта нивата на естествената хиалуронова киселина в тялото ви намаляват, като често оставя кожата да изглежда суха и по-груба. Добрата новина е, че винаги можете да използвате серум и гелове с хиалуронова киселина, за да противодействате на това.

Всичко за хиалуроновата киселина - употреба и ползи за здравето

Някои от най-често срещаните приложения на хиалуроновата киселина са:

Хидратира суха кожа:

Прилагането на серум с хиалуронова киселина локално обикновено помага за възстановяване на сухата кожа, като повишава съдържанието на влага в кожата, като същевременно предотвратява загубата на влага.
Серумът с хиалуроновата киселина привлича влагата от околната среда и я задържа на повърхността на кожата, оставяйки я влажна. В резултат, както текстурата, така и външният вид на кожата се подобряват значително.

Намалява бръчките:

Много от съвременните продукти за грижа и красота против стареене включват хиалуронова киселина в техните състави в различни проценти, за да се включат нейните възстановителни свойства.
Освен серуми от хиалуронова киселина, добавки, лосиони и кремове, предлагани в повечето местни магазини, има дерматолози, които предлагат HA под формата на инжекции. Въпреки че са доста скъпи, тези HA инжекции обикновено са бърз начин за коригиране на нежелани линии на лицето.
Дерматолозите също използват тези рецептурни формулировки или инжекции, съдържащи хиалуронови киселини - като Allergan - в продължение на няколко седмици или месеци, за да се намали отпуснатостта около очите и устните. Такива инжекции имат по-изразени анти-стареещи ефекти.
Актуалните възможности за НА, от друга страна, работят ефективно, но ползите могат да отнемат известно време, обикновено седмици или малко повече от месец, за да се покаже видимо, въпреки че хидратацията на повърхността на кожата може да се види веднага след като започнете да използвате продукта.
За някои хора серумите и кремовете против хиалуронова киселина против бръчки започват да показват резултати само за две до четири седмици на локално приложение.

Подпомага заздравителния процес:

Прилагането на серум с хиалуронова киселина директно към отворена рана може да ускори процеса на оздравяване и възстановяване.
Обикновено, когато тялото е ранено, концентрациите на естествено срещащата се хиалуронова киселина са склонни да се увеличават около тази "повредена зона, която се нуждае от ремонт. Това, според проучване, е да сигнализира на тялото да изгради нови кръвоносни съдове в зоната на раната.
Прилагането на хиалуронова киселина към отворена рана е един от начините за увеличаване на концентрациите на това вещество, което ускорява заздравяването в тази област. В резултат на това раната е вероятно да се намали по размер много по-бързо, отколкото ако оставите раната да заздравее сама.
Освен отворени рани, серумът с хиалуроновата киселина ускорява възстановяването и възстановяването на изгорялата или зачервена кожа. Той помага да се поддържа влажна тъканта, като същевременно се насърчава натрупването на повече кръвоносни съдове в района.

Успокоява болки в ставите:

Хиалуроновата киселина поддържа костите и свързващата тъкан между тях добре "смазани". Тя се намира в ставите, където действа като буфер в пространството между костите. Тук хиалуроновата киселина осигурява устойчивост на износване и скъсване, като намалява вероятността костите да се търкат едни в други.