Габриела Колева: "Красивата дреха е продължение на красивия дух"

* Английският фотограф Мартин Мидълбрук засне фотосесия за модна къща „Мезон Сант-Ерем“

Силвия Тодорова

Известният английски фотограф Мартин Мидълбрук засне фотосесия с първата официална колекция вечерни облекла на модна къща „Мезон Сант-Ерем“. Нейният създател и стилист Габриела Колева споделя, че фотосесията показва духа на модната къща и дълго е търсила подходящия фотограф, с който да я реализира. „Избрах Мартин Мидълбрук, защото е фотожурналист и прави художествена фотография, не е свързан с модата и има различен поглед. Бил е в Африка и Кабул, снима за BBC и ООН, а негови снимки са изложени в Британския музей в Лондон. Хареса ми това, че прави снимки, които разказват история. Интересува го душата на нещата, които снима.“

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Фотосесията е заснета в балната зала на Военния клуб, а лицата, които Габриела Колева и Мартин Мидълбрук заедно избират са: балерините Марина Попова и Александра Савова, Десислава Харизанова и моделите от агенция „Визаж“ – Куини Алис, Христина Вескова и Елисавета Гарева.
„С тази фотосесия разказваме историята как поетично да облечем света. Защото една красива дреха е продължение на красивия дух. Има снимки с душа, където момичетата се смеят. Един красив и засмян дух прави дрехата красива. Дрехата е част от това красиво нещо, което е човекът. Също като музата на „Мезон Сант-Ерем“ – Одри Хепбърн. Тя има излъчване, благородство и красив дух, затова толкова много хора я харесват и искат да й подражават.“, споделя още Габриела Колева.

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Колекцията официални облекла пролет-лято 2018 на модна къща „Мезон Сант-Ерем“ носи името „Да облечем поетично света“ и е заредена с поетичния и романтичен дух на балетния стил, от който са вдъхновени тоалетите. От него са заимствани свободата и лекотата на движение в облеклата, както и стремежът дрехата да бъде като един „танц“. Внимателно подбраните материи допринасят за ефекта на подвижност в облеклата, като водеща е коприната в различни съчетания с изтънчени платове висша мода, характерни за стила на „Мезон Сант-Ерем“.

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Изборът на метерии е своеобразна „копринена поезия“, която включва: копринен жакард, копринен сатен, копринена органза и тюл, както и сатениран памук, стречиран памук, рафия, бродирана органза, памучна дантела, някои блестящи материи и релефни платове. В колекцията са използвани платове на „Шанел“, „Нина Ричи“, „Гучи“, както и оригинални галони на „Шанел“. Цветовата гама включва пастелни нюанси на: резедаво, млечно синьо, нежно розово, бяло, както и тюркоазено, сребристо сиво и златисто.

Габриела Колева залага на минималистичен стил и изчистен силует, също заимстван от балета. Дължините са различни, а в кройките присъстват и някои геометрични обемни форми, които придават на облеклата модернистично излъчване. За колекцията са характерни също елементи от спортния аутфит, които могат да се видят най-вече при оформянето на деколтето и раменете. Полузатвореното деколте по врата и подчертаните рамене без излишни допълнения следват семплата и изчистена спортна линия. Други специфични решения за дизайна на официалната колекция са триъгълният гръб, скрити джобове и др.

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Габриела Колева:

Избрани предложения от колекцията на модна къща „Мезон Сант-Ерем“ бяха показани за първи път по време на ревю-спектакъла за годишните награди на Академията за мода „Златна игла 2018“. Със своята колекция с изтънчен дизайн в духа на френския шик Габриела Колева откри модния спектакъл по повод връчването на престижните награди. Специален гост на нейното ревю беше актрисата Саня Борисова, която наскоро беше отличена с приза „Знаменитост на годината“ и представи рокля, създадена специално за нея: „Очарована съм от самата рокля и от подхода на Габриела и целия екип на „Мезон Сант-Ерем“. Роклята има характер и творческият процес по създаването й беше изключително интересен и приятен. Платовете, с които работят в модната къща, са впечатляващи! Роклята, която направиха за мен, изглежда масивна и тежка, въпреки че е от коприна и всъщност е лека като перце, което я прави ефектна и същевременно много комфортна за носене.“, сподели Саня Борисова. Чаровната Гери Дончева, която беше водеща на гала-вечерта на Академията за мода, също се довери на Габриела Колева и „Мезон Сант-Ерем“ и блестеше на сцената на „Златна игла 2018“ с тематичен тоалет в златно.

Снимки:
1. – 17. Колекция пролет-лято 2018 „Да облечем поетично света“ на модна къща „Мезон Сант-Ерем“ с дизайнер и стилист Габриела Колева.
Фото: © Мартин Мидълбрук / „Мезон Сант-Ерем“
18. Гери Дончева с рокля на „Мезон Сант-Ерем“, като водеща на „Златна игла 2018“.
Фото: © Антон Марков / Академия за мода
19. Проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода, зедно със Саня Борисова – специален гост на ревюто на „Мезон Сант-Ерем“ за „Златна игла 2018“.
Фото: © Хайлайф / Академия за мода
20. Габриела Колева и Саня Борисова с тоалети на „Мезон Сант-Ерем“.
Фото: © „Мезон Сант-Ерем“