Как да избегнем нежелани последствия от пилинга и за какво трябва да послушаме нашия козметик

Две дами ни съветват как да не се стига до последствия от пилинга, който не всяка кожа понася безпроблемно, и какво трябва да знаем, преди да изберем този иначе високоефективен метод за млада и тонизирана кожа.

Д-р Жанета Сидорова е доктор-обучител на Toskani Cosmetics за Северна Европа и бе в България по повод организирания от Антоанета Цветанова семинар на Toskani Cosmetics в София.
Антоанета Цветанова, името зад бранда Antoanette , е организатор на семинари за козметици, специалист по най-новите професионални терапии и съветник на повечето центрове за красота у нас.

Пилингът е доказано ефективна процедура, но не е ли и нож с две остриета?
Жанета Сидорова:

Пилингът обикновено се препоръчва при начална форма на остаряване на кожата. При появата на малки фини бръчици в определени участъци на лицето. Но освен да коригира признаците на стареене, с пилинг се прави и профилактика. Но в същото време е деликатна процедура и както преди, така и след осъществяването, е необходима специална грижа, а и не на последно място – обсъждане и споделяне с вашия козметик. Най-сигурните продукти, с които обработваме лицето при процедурата, а и преди и след, е медицинската козметика.

Задължително след пилинг кожата трябва да се предпазва от излагане на слънчева светлина. Дори високо в планината, е опсано, защото там действието на слънчевите лъчи е достатъчно осезателно. При повърхностна пилинг процедура, първите няколко дни след нея не бива да се излагаме на слънце. А ако пилингът е среден, не бива да се излагаме въобще на слънце през първите 10 дни.

Антоанета Цветанова:
При дълбоките, фенолови пилинги (дълбок медицински пилинг) в продължение на една седмица не бива да има никакво излагане на дневна светлина. Една седмица преди пилинга, трябва да се въздържим от солариум, а малко преди и малко след процедурата, ще се наложи да се лишим от спа уикендите.

По принцип слънцезащитата, особено в днешно време, винаги трябва да присъства в ежедневната ни грижа. За светлите кожи, или тези от 1ви и 2ри фототип, е необходимо приъствието на слънцезащитен фактор 50 в продуктите. Като трябва да се обележи, че продуктът със защита винаги е най-отгоре. Не можем да се чувстваме предпазени, ако поставяме фон дьо тен, CC кремове, BB кремове, DD кремове бeз фактор. Защита е това, което поставяме най-отгоре. Пример за продукт, които може да помогне да се справите с усещането за опъната кожа след пилинг, е възстановяващия крем с препоръчителна честота на нанасяне - три пъти на ден. Хубаво е да избягвате излагането на слънце и да прилагате ежедневно слънцезащитен крем със SPF 50+, който има мигновен ефект и кожата придобива диамантен блясък, мъртвите клетки са ексфолирани и видимо се намаляват следите от фотостареене. Благодарение на активните съставки и ефективните иновативни избелващи компоненти –(гликолова, лимонена, млечна и салицилова киселина) ефектът ще е дълготраен.

Как да избегнем нежелани последствия от пилинга и за какво трябва да послушаме нашия козметик

Какви са очакваните реакции на кожата след пилинг?
Жанета Сидорова:

Съвсем нормално е да се появи раздразнение на кожата, вследствие от увреждане на роговия слой. Независимо какво е съдържанието на пилинга, след такава процедура се наблюдава и загуба на влага в кожата. Аквабалансът е един от най-добрите решения след пилинг , а продуктите трябва да са с нулево съдържание на парабени и всякакви вредни съставки. Затова медицинската козметика е най-подходяща за такъв тип процедури.

Препоръчително е използването на интензивен хидратиращ серум, който съдържа няколко активни съставки, които гарантират дълбока хидратация на всички слоеве на епидермиса, от повърхностния до най-дълбокия. Благодарение на съставките, кожата е реновирана в дълбочина. Силата и, еластичността и нежността са възвърнати, а бръчките, причинени от дехидратация, изчезват.

Антоанета Цветанова:
С пилинг процедурите ние дехидратираме кожата и това е напълно нормално за такъв тип третиране. След пилинг усещаме изключителна сухота и затова е важно още преди специалистът козметик да започне да прави какъвто и да било сеанс, да е наясно в какво състояние е кожата ма клиента, т.е. да е убеден , че хидратацията му е на много високо ниво. За самия клиент е добър избор домашен крем с овлажняващ ефект. Ако има навика да полага редовна грижа, се предпазва от усложнения след пилинг , още от първия път.

За домашна употреба се препоръчва регенериращ крем, подходящ за отпусната и уморена кожа, фотостареене и пигментация от слънце. Може да се прилага на всеки тип кожа, дори чувствителна. Кремът трябва да действа овлажняващо, и да стимулира подобряването на дермалната структура.

Освен това усещане за сухота, какво друго можем да усетим след пилинг? Жанета Сидорова:
Сред факторите, които неизменно се появяват е зачервяване – лек розов оттенък на кожата. Често се появява след апликация на пилинги със съдържание на ретинол. Понякога при чувствителна кожа, лекият розов тен продължава до 3 дни. Има и друг тип реакция при някои кожи – излющване, което може да продължи от 2 до 7 денонощия. Понякога се забелязва лек оток на шията и около очите.

Антоанета Цветанова:
Тази реакция се наблюдава, когато пилингът е достигнал до стените на кръвоносните съдове. Затова силните салицилови пилинги не трябва да се нанасят върху по-нежните участъци – например на шията или ако кожата на лицето е много тънка.

Има ли неочаквани последствия от пилинга? Антоанета Цветанова:
Да, понякога освен очаквани имаме и неочаквани реакции. И това се случва, ако тези, които се подлагат на процедурата, премълчат някои неща или ако козметикът не се заинтересува. Пример за неочаквана реакция е например херпесът. Ако клиент на козметичен салон има повече от 4 пъти в годината херпес, тогава е необходимо преди процедурата да взима ациклувир 1 седмица предварително. Преди извършване на среден тип пилинг, козметикът трябва да се позаинтересува дали клиентката получава херпес повече от 2 пъти в годината. Тогава също е необходимо намеса на лекарсвтено средство преди пилинга. Това важи и преди правене на перманентен грим – 5 дни преди и 5 дни след процедурата.

Понякога, съвсем рядко, се наблюдават и алергични реакции след пилинг. Например, когато някой има непоносимост към витамин C или към аспирин – тогава се работи със салицилова киселина.