Защо мезотерапията е по-ефикасна от конвенционалната козметична грижа

Д-р Жанета Сидорова е доктор-обучител на Toskani Cosmetics за Северна Европа и бе в България по повод организирания от Антоанета Цветанова (името зад бранда Antoanette) семинар на италианската марка в София.

Мезотерапията е инванзивна процедура, която се прилага без хирургическа намеса, като в средния пласт на кожата се инжектират различни активни вещества, витамини, минерали, аминокиселини, растителни екстракти и др. Терапията разчита най-вече на качествените продукти с концентрирани полезни вещества и набира все по-голяма популярност заради широкото й приложение. Използва се за anti-aging процедури, премахване на целулит и стрии, за извайване на фигурата, като и за третиране на косопад. Тъй като през есента, летният загар, който прикрива кожните несъвършенствата, бавно, но сигурно се губи, това е сезонът, в който регенериращите грижи за лицето и тялото са повече от необходими. Затова и мезотерапията се прилага често именно сега.

Каква разлика намирате по отношение на начина, по който се грижим за кожата си в България и в страните от Северна Европа?
Нормално е да има разлика, тъй като типът кожа в тези географски ширини е различен. На юг кожата винаги е по-плътна, заради нуждата от по-голяма защита от слънцето. На север кожата е по-фина, по-бяла и методиките, които ползваме за грижа, са по-щадящи, по-нежни и деликатни. Други фактори, с които козметиците се съобразяваме, са типа кожа, моментното й състояние и възрастта.

Защо мезотерапията е по-ефикасна от конвенционалната козметична грижа

Мезотерапията може ли да бъде широкоприложима процедура, за всякакъв тип кожа, дори и най-чувствителната?
Мезотепарията включва обширен спектър от препарати, които дават възможност за много специфично действие спрямо нуждите на всяка кожа. Може да се работи изключително успешно при проблемна кожа, при хиперпигментация, както при целулит и стрии. В днешно време мезотерапията е много популярна, защото съвременните хора я считат за по-ефикасна, отколкото конвенционалната професионална козметична обработка с помощта на ампула, маска или масаж... Но истинският ефект идва при комплексното въздействие върху кожата – т.е. при съчетанието на мезотерапията с другите познати техники.

Koлко пъти трябва да се приложи мезотерапията, за да има ефект?
Международният стандарт е от 6 до 8 процедури.

Каква е възрастта, на която, е добре да започне да се прилага мезотерапия?
Кожата започва да старее на 21 години. Зависи какви препарати се използват и каква методика се прилага. Ако е повърхностно приложение на мезотерапия, или ако е с цел третиране на акне, може да се направи и на 10-годишна възраст. Медицинската козметика, с която работя, се отличава с добре балансирани и богати коктейли и изключително богатство на пептидните композиции, като една от тях дори има 50 съставки. Има всичко – минерали, витамини и олигоелементи... Освен това имаме изключително специфичен пептид, който се прилага само върху очния контур и който не съществува при другите марки (ACPR). Това разнообразие осигурява широко приложение на процедурата – за различна възраст и с различна цел.

Мезотерапията е ефективен метод и срещу целулит. Кои съставки на медицинската козметика, с която работите при третиране, са най-ефективни за „портокаловата кожа“?
Когато се балансират правилно метода, продукта и домашната грижа, резултатите са перфектни. Основните ефективни съставки са атришок, гинкобилоба, фосфадитидилхолин... А екстракти от зелен чай и естракти от ананас са за по-лекия, начален стадий. Подобни вълшебни компоненти ги има концентрирани в медицинската козметика под формата на ампули.

Кои са факторите , които влияят за получаване на целулит?
Тук огромно значение имат хранителните навици и начинът на живот. Като цяло, целулитът е възприеман като бичът на съвременното общество, така че присъства във всяка една култура. Продуктите, които използвам обаче, са ефикасни и при най-тежките случаи. Например, кожата на азиатките става на бучки при консумацията на хляб, тъй като техните организми са свикнали да разграждат ползотворно само веществата от оризовите продукти, но след няколко процедури с медицинска козметика има огромна разлика дори при тях.

Защо мезотерапията е по-ефикасна от конвенционалната козметична грижа

Колко процедури са необходими за премахване на целулита в най-крайния му стадий?
За да имаме успех при антицелулитната грижа в такова тежко състояние, първо трябва да се погрижим за микроциркулацията, защото активните съставки в организма трябва да се задвижат, за да има успех. Обикновено се правят от 3 до 4 процедури за активиране на правилна циркулация, а след това се прилагат от 1 до 5 терапии през две седмици. Ако резултатите са незадоволителни, процедурите се прилагат отново, след период на почивка.

Би ли се върнал целулитът след подобни процедури и след колко време?
Това отново зависи от хранителния режим и начина на живот. При всички терапии трябва да се прилагат едновременно няколко метода, като например спазване на хранителен режим, прилагане на мануален масаж и др. За да има бързо заличаване на „портокаловата кожа“, е необходима цялостна грижа за организма.

А кои храни трябва да се избягват?
За да има трайни резултати, всичко с „етикет“ junk food трябва да се изключи от хранителния ви план за деня. Консумацията на много вода, плодове и зеленчуци е задължителна. Все пак, трябва да се избягват такива храни, които са с високо съдържание на захар, като например грозде, нар, смокини и банани.

Можете ли да разкажете интересни случаи за мезотерапията в северните страни?
В последните години навсякъде по света има изключително голямо търсене на инжекционни терапии заради бързия ефект, който имат върху клиентите. В съвременния свят, без значение от страната, всички искат резултати на момента и северните страни не се отличават. Разликите, които може да посочим са, че на север дори да се хапват по-мазни храни, заради ниските температури, хранителните вещества се разграждат по-бързо. Освен това, в тези култури рибата е много популярна като ястие, а тя винаги е била основна част от диетата против целулит.