Принцеса Даяна и нейният стил

Принцеса Даяна направи истинска революция в кралската мода с помощта на някои от най-големите дизайнери в света по време на дворцовия й живот.

Принцеса Даяна и нейният стил

"Тя се превърна в модна икона по същия начин, по който Джаки Кенеди или Одри Хепбърн - непреходен, елегантен и все още модерен", казва Елери Лин, куратор на изложбата "Даяна: Нейната модна история" в двореца Кенсингтън в Лондон.

Принцеса Даяна и нейният стил

Наричана "Срамежливата Ди" преди брака си с принц Чарлз, през 1981 г. русокосата красавица излезе от черупката си и осъзна, че дрехите могат да бъдат използвани като мощен инструмент за комуникация.

"Принцесата работи в тясно сътрудничество с дизайнери като Катрин Уокър, за да оформи личността си чрез дрехи", разказва Софи Гудуин, моден директор на списание "Татлър".

Принцеса Даяна и нейният стил

Даяна усвои изкуството да носи подходящата рокля за подходящия повод. Тя носеше ярки дрехи, когато посещаваше хосписи, за да изглежда топло и достъпно. При чуждестранни посещения избираше тоалети, вдъхновени от националните цветове, като бялата рокля с червени краски при пътуването й до Япония през 1986 г. Дори си беше забранила ръкавиците, защото обичаше да влиза в контакт с хората, с които се среща.

Снимките на принцесата, която се ръкува с болни от СПИН пациенти през 1987 г., помогнаха за разграждането на митовете около болестта, включително неоснователния страх, че тя се предава чрез допир.

Принцеса Даяна и нейният стил

Една от най-фотографираните жени разбираше правилата на кралското облекло, но не се страхуваше да ги разчупва. Тя наруши протокола, обличайки черна вечерна рокля, носена официално от роялистките само по време на траур.

Нейни тоалети са включвали и мъжки елементи като смокинг и вратовръзка.

Принцеса Даяна и нейният стил

„Това е доста смел, забавен поглед, който не очаквате от принцеса”, посочва Лин.

Даяна е и първата жена в кралското семейство, носила панталони на вечерно събитие. Тя помогна и за модернизирането на кралския гардероб с тоалети, които оставиха трайни спомени.

Така например кадифената вечерна рокля на дизайнера Виктор Еделщайн, която принцесата облече в Белия дом през 1985 г., е една от най-известните й. В тази рокля принцесата танцува с американския актьор Джон Траволта на хита "Трябва да танцуваш" от филма "Треска в събота вечер", в който той участва. Наричана още „Роклята на Траволта”, тя дори има собствена страница в Уикипедия и беше продадена за 318 000 долара на търг през 2013 г.

Принцеса Даяна и нейният стил

След развода си с принц Чарлс през 1996 г., Даяна отново смени стила си, изоставяйки британските дизайнери и насочвайки се към международни модни къщи като тези на Диор, Лакроа или Шанел.

Тя се освободи от излишните украшения, тафтата и големите бални рокли и избра по-дръзки тоалети като роклята в небесно синьо на Жак Азагури с дълбоко деколте и дължина над коляното, която изглеждаше недопустима за двореца.

"В продължение на години принцесата от Уелс беше единствената модна мания и предшественик на съвременния блясък, както го познаваме", пише Сара Мауър във в. „Дейли Мейл”.

Стилът на някогашната срамежливка е широко копиран, все още вдъхновява дизайнерите и дори има присъствие в ерата на социалните медии.

Страница в „Инстаграм”, наречена "Принцеса Даяна завинаги", която има 160 000 последователи, ежедневно публикува снимки с принцесата в различни облекла, учейки и най-младите на кралски вкус към живота и модата.

БГНЕС