Искате ли да отслабнете?

Диетолог №1 д-р Енджи Касабие споделя впечатления от прегледи на пациенти

Реших да ви разкажа подробно как обикновено преминават прегледите при мен, защото предполагам, че много от читателите ще намерят отговорите на доста въпроси, които сами биха искали да ми зададат. Надявам се да им бъда полезна.

Винаги питам новите си пациенти – искат ли да отслабнат?
Може би ви се струва странно, че задавам този въпрос на някой, дошъл на консултация при мен, обаче смятам, че трябва да съм наясно с нагласата на човека пред себе си. Казвам им: „ Аз съм готова да направя всичко за вас и съм сигурна, че мога да ви накарам да отслабнете, но вие имате ли намерение да спазвате онова, което ви съветвам, или сте дошли, понеже се говори и пише по медиите, че при д-р Касабие е отслабнал този или онзи? Защо да губя време и енергия, ако вие не го искате?”

Някои хора идват при мен на първия преглед с нагласата, че те няма да отслабват, а ей така, защото е модерно. Други твърдят: „Не мога да отслабна, но нека поне да пробвам.”

Трети предварително са убедени, че диетата ми не може да направи нищо, щом се яде 5 пъти на ден, при това от всичко. Преглеждам по 12-13 души на ден. И на две седмици идват по 1-2 човека, които изказват някое от по-горните мнения. За мен е предизвикателство да успея да убедя точно тях. Не защото аз съм най-добрата, има много по-добри диетолози от мен. Има професори и доценти, които се занимават с тази работа от дълги години. У нас в Ливан е популярна една мъдрост – ако някой е с един ден по-голям от теб, разбира 100 години повече от теб. Защото всеки изминал ден ние се учим, трупаме опит. Така че аз не мисля, че съм по-добра от някой друг, но съм убедена в едно – лекарят трябва да желае да помага, а този, който седи срещу него да му вярва. И ми се струва, че именно тук успявам. Това, което правя, не е нещо специално, просто се опитвам да вкарам хората в ритъм, в ред, в истинския живот! Не ги принуждавам да търпят лишения, за да се изфукам - аз съм герой, накарах този човек да отслабне с 10 кг за месец! Та, ако той е 70 кг и свали 10 от тях за такъв кратък период, аз не само че няма да му помогна, а и ще му навредя.

Моят принцип е - по малко, но завинаги!
При всяко влизане на пациент при мен започваме да говорим за това с какво се е хранил досега. Питам го:
- Кое ви доведе при мен, защо ме търсите? Сам ли дойдохте, някой посъветва ли ви, накара ли ви?
И най-често чувам:
- Вие сте последната ми надежда. Нямам друг шанс, опитах всичко и т. н.
Така е при 90 процента от хората. Тогава продължавам с въпросите:
- Какви са били проблемите при вас при спазване на диета досега? Не можете да издържите ли? Ядете повече от препоръчаното ли?
Защото по принцип няма диета, която да не даде резултат, нали всяка от тях ограничава храната. Примерно, казват ми: „Гладувах, ядях само зеленчуци и плодове, нищо не ми подейства, няма резултат.” И аз се чудя:
- Как ще ядете зеленчуци и плодове и няма да имате резултат?! Това не е възможно! Вероятно вие не ядете много, но се храните нередовно и хапвате от споменатите храни в много голямо количество. А може би Крадете храна!

Какво означава това ли? Ами например, не си взимам едно парче торта, за да го изям с удоволствие, ами си чопвам от тебе малко, отмъквам от хладилника една хапка, боцвам с вилицата от нечия чиния или взимам малка шепа фъстъци от колежката... Има хора, които гладуват, но без да усетят „крадат” - един бонбон, парче шоколад, бисквита... И не пред хората само, от самите себе си го крият, а после казват – аз нямам резултат, пък спазвам 100 % диетата и нищо друго не ям. Не е вярно! Човек никога не помни тези дребни, откраднати хапки. Затова все остава гладен, с незадоволен апетит. И всички винаги са дебели.

Предпочитам тези „забранени” неща да ги консумирате на една порция и да изпитате удоволствие от тях. Обикновено препоръчвам сладкишите или ядките като междинна закуска. И така хем сте задоволили желанието си да хапнете от тези любими храни, хем те няма да се „лепнат” точно на ханша или коремчето, където обикновено трупате мазнини. Според мен е по-добре да започнете да ядете това, което обичате, без да се криете.

Храната е букет
Често правя това сравнение. Няма нито едно цвете в природата, което да не е красиво, всяко си носи своето очарование. Обаче когато ги трупаме безразборно, букетът няма да стане красив, а когато го подреждаме с вкус, той изглежда свеж и прекрасен. Така е и с храните, които обичате. Трябва да ги аранжирате в букет. И моята помощ е тъкмо в това. Аз съм човекът, който ще ви помогне да подредите и разпределите храната си през деня. И диетата, която аз ще направя за вас, ще бъде диета по ваш вкус, ще ви доставя удоволствие. Защото много от ястията, които аз обичам, на вас не ви допадат. Само вие знаете какво ви е вкусно. Ще успеем заедно, ако стигнем до това да аранжираме букета от храни - да си хапвате от всичко умерено, като аз ще ви помагам в грамажи, количества, честота и т.н. Казано образно, моята работа е нещо като икебаната, само че вместо с рози, гербери и алстромерии аз боравя с плодове, зеленчуци, месо, риба, млечни или зърнени продукти.

Искате ли да отслабнете?

Няма храна, която да е вредна, както и няма храна, която е диетична. Има полезна храна, има качествена храна, има достатъчни и прекалени количества... Нека ви дам пример с киселото мляко. Обикновено при диета се предпочита по-нисък процент на масленост. Но кисело мляко 0,1 % често не ни харесва на вкус, а и най-вероятно е пълно с добавки и химия. Вярно, че ядем „диетично”, но когато процентът е много нисък, ние винаги изяждаме по-голямо количество, отколкото ни е нужно. Значи за сметка на качеството, увеличаваме количеството. А стомахът е мускул и се разширява. Следователно, нека отново го кажа - трябва да намерим баланса. По-добре да изядем чаша кисело мляко с по-висок процент на масленост и да му се насладим, отколкото цяла кофичка нискомаслено, просто за да напълним стомаха си.

Има и друг тип хора, които идват при мен. Те спазват много диети, но никога не ги довършват. Спазват ги стриктно два дни, после ги нарушават за ден, после пак 2 дни гладуват.

И все са на диета, и все не са отслабнали...
Защо се получава така? Защото, лишават организма от всички продукти, които са яли до този момент - лишават, лишават и изведнъж ядат от всичко по много. А организмът помни и си казва – в момента ми отпускат храна, нека да запазя всичко, защото после пак ще спре или ще намалее. Няма как да отслабнете на такъв режим. Всичко се трупа в депата и всичко, което ядете, веднага се складира. Затова през следващите 2 дни, в които сте на диета, не сваляте нищо.

Понякога при второто или третото посещение пациентите лъжат – мен, и себе си. Най-вече жените ми казват: Нищо не съм яла, а защо не съм отслабнала достатъчно? Те не знаят, че при прегледа аз мога да разбера горе-долу какво са яли. Е, не мога да кажа, че са хрупали шоколад „Милка”, но знам, че са хапвали сладкиши, повечко хляб, ориз, картофи и т.н. Виждам стойностите от предишния път, виждам стойностите от този и ги сравнявам, следователно знам с какво са прекалили. Въпросът не е да се лъжем взаимно. За радост, при мене много рядко стават тези неща, защото аз не лишавам пациентите от нищо. Когато им изготвям менюто, непременно се интересувам какво обичат и го включвам в него. Просто разпределям правилно тази храна през деня. Тогава пък често ми казват:
- Да, ама аз, ако изяждам всичко това, ще напълнея.
Така ще стане, ако ядете всички тези неща в неподходящия момент, наведнъж. Примерно цял ден гладувате и вечерта, още докато стигнете до масата, сте погълнали огромни количества. А трябва известно време, докато сигналът, че стомахът е сит, стигне до мозъка на човека. Следователно като изяждаме цялото количество набързо, поемаме двойно-тройно и четворно повече, отколкото ни е необходимо.

Най-разпространената грешка на пълните хора, е да не закусват
Казват ми:
- Не мога да закусвам, защото ако го направя, после цял ден ми се яде.
Ама точно така трябва! Да ядеш цял ден, за да не прекаляваш вечерта!
Не да седнеш на масата, когато си озверял от глад, а много преди да усетиш, че ти стърже стомахът, за да приемеш умерено количество храна - половината на онова, което ще изядеш, ако през целия ден не си сложил хапка в устата. Ако редовно вкарваме храна в организма, той не я търси, не прекалява и не се запасява с нея.
Доста лекари твърдят, че не трябва да ядеш преди да почувстваш глад. Не е вярно, аз съм против това, защото когато ядем, преди да сме огладнели, тогава приемаме много по-малко храна. Важното е да я разпределим на правилни порции 4 или 5 пъти през деня, в зависимост от това колко е дълъг той за отделния човек. И затова обикновено питам пациентите си, кога стават и кога лягат.
При второто посещение те вече са започнали да се хранят по режима, който съм им препоръчала. Някои го спазват на 100%, други не го взимат много сериозно, защото решават, че в него има много храна. Но все пак опитват да го направят, нали не им коства много труд, за да продължат. При, което идват резултатите – неочаквани за самите тях! И се чудят: – Ама, как, аз ям толкова много?! Не мога да повярвам, че съм отслабнал! Преди гладувах, лишавах се от храна и пак ми беше трудно да отслабна.

Тогава вече имат мотивация, а аз говоря с тях на съвсем друг език. Пациентите ми вече знаят за какво става дума, опитали са, видели са резултатите и няма защо да ги убеждавам. Само допълваме диетата. Бяхте ми дали това и това, но ми се яде нещо друго. Това го искам сутрин, а другото ми е по-добре за междинна закуска. И променяме режима отново, според техния вкус.

Е, и при втория преглед още има някои, които не са докрай убедени. Оформям менюто въпреки това и повеждаме следния диалог:
- Ама, аз обичам баница...
- Ами яжте баница!
- Е, да, но тя е много мазна...
- Нищо, че е така, обаче защо да изядете 200-300 г, изяжте 150.
- Не мога без алкохол!
- Пийте алкохол! Не може цял живот да не пиете, ако го обичате, но употребявайте умерено количество. Ако досега сте пили по 100 мл, пийте 75, ако 200 мл ви е била нормата, намалете я на 100. Това е, ако го правите всеки ден. Ако го правите веднъж седмично – не ви ограничавам в количеството. Винаги може веднъж в седмицата да се прекали. Повече от 1 л едва ли никой може да изпие.

Ето такива разговори водим с моите пациенти понякога. При третия преглед вече всички показатели са променени – теглото е намалено, стойностите на кръвното налягане, кръвната захар и холестерола са паднали. Често някой, които има проблеми със здравето, ми казва с благодарност: „Кръвното ми е с ниски граници, намалих хапчетата...” Или дори: „Вече не ги взимам!” Това е най-голямата ми радост, прави ме най-щастлива.

След третия преглед пациентите, които са успели да постигнат резултат, трудно се връщат назад. Обаче понякога ме питат:
- Колко прегледа се необходими и кога мога да спра да ви посещавам?
Всъщност, при мен се получава нещо много е странно. Обикновено при един диетолог се ходи 2-3 месеца. При мен пациентите идват в продължение на година, просто искат да ме видят. Продължават да ме посещават, защото аз не им помагам само с диетата, аз им действам някак на психиката. Сядат и ми разказват личните си проблеми, аз ги изслушвам, и така...

При един мой случай жената имаше много сериозен проблем с холестерола, но и с психиката. Холестеролът го намалихме, продължихме да работим над психиката. Хората с психически отклонения не могат да те гледат в очите. Дълго я учих на това. Тя идваше на безплатни приеми при мене. Аз не мога да взема пари от такъв човек. Казах й, ако искаш да ти помогна, ще говоря с теб. Приемах я 3 пъти в седмицата. Още първите 2 седмици тя отслабна 5 килограма, оправи й се холестеролът. Това беше много добър резултат.



Енджи КасабиеСпециална рубрика на диетолог №1 д-р Енджи Касабие във Fashion.bg


Четете още:

Кога напълняват жените?
Има ли предел на възрастта, в която можем да отслабнем
От какво най-вече трупат килца мъжете?